Bart Naeyaert, gedeputeerde van de provincie voor Integraal waterbeleid maakt zich zorgen over de droogte, die al sinds 1 maart aanhoudt in West-Vlaanderen. “Er zijn op vandaag nog voldoende voorraden in de spaarbekkens en ook qua drinkwater zullen we nog niet snel in de problemen komen. Daarnaast zijn we volop bezig met nog meer investeringen om water te bufferen en op te slaan. Maar de grootste vraag van allemaal blijft: “Zal dit allemaal genoeg zijn om ons te wapenen tegen droogte in de toekomst?”.
In West-Vlaanderen zijn er op dit moment 16 publieke bufferbekkens, naast nog vele private bekkens. Deze liggen voornamelijk in agrarische gebieden en worden gebruik om teelten op het veld te laten opstarten en kiemen. Later op het jaar worden deze ook gebruikt om teelten in nood van water te voorzien.
“Landbouwers weten zelf heel goed hoe het gesteld is met de precieze stand van de bufferbekkens in hun omgeving. We kunnen niet exact zeggen hoe lang we met de bekkens kunnen overbruggen, want daar spelen veel factoren in mee. Op dit moment wordt er ook nog water uit de kanalen en rivieren in de omgeving van de IJzer gebruikt voor de landbouw. Die worden gevoed vanuit de Schelde en de Leie. Zolang het peil van die waterlopen boven een bepaald punt blijft, mag men daar water capteren”, legt Bart Naeyaert, gedeputeerde bij de provincie voor Waterbeleid uit.
“Het valt dus af te wachten of het water onder dat punt zal zakken. Als die waterbron dan wegvalt voor de landbouwers, dan zullen de voorraden van de bufferbekkens sneller slinken. Gelukkig hebben we een natte winter achter de rug, want het is al heel intens geweest dit jaar. En een paar druppels regen zal het niet oplossen.”
Nood aan meer buffers
We mogen dan nu nog veilig zitten op het gebied van watervoorraden toch is er nog nood aan meer spaarbekkens. “Vaak zijn dat investeringen, die langer duren om uit te voeren. Zo moest er al een bufferbekken aangelegd zijn in Roeselare bij de Collievijverbeek, maar doordat het de afgelopen maanden te nat was, kon dit niet doorgaan. Wellicht zal het pas in september effectief kunnen gebeuren. Daarnaast zitten er nog in de pijplijn, maar het moeilijke is dat het op een plek moet liggen die vlot bereikbaar is en niet midden in de bebouwing.”
“Op korte termijn blijft zoiets als de droogte altijd frustrerend om te zien”, gaat Naeyaert verder. “Als het gebeurt, dan gebeurt het en kunnen we er op het moment zelf niet veel aan doen. We kunnen ons alleen wapenen tegen dergelijke situaties in de toekomst. Daarom zijn we met allerlei projecten bezig op langer termijn om onze watervoorraden te versterken, zoals het structureel beter vasthouden van water in de bodem, het water pas aflaten als het een bepaald peil bereikt heeft en nog extra buffers voorzien tegen overstromingen en om water te sparen voor noodsituaties.”
In West-Vlaanderen zijn er ook enkele innovatieve projecten lopende. “Het gaat om projecten zowel voor landbouwers als voor bedrijven. Het vraagt veel tijd om de juiste technieken en methodes te bepalen en op poten te zetten. Zo kijken we nu om in de Westhoek om een grootschalige watervoorraad te kunnen bijhouden verspreid over enkele bekkens en die onderling met elkaar te verbinden met hydranten. Zo moeten de boeren niet met hun tractor naar de buffers rijden en kunnen ze het hydrantennetwerk gebruiken bij hun velden. Natuurlijk moeten we daarbij zorgen voor een goede structuur en beheer.”
Drinkwater niet in gedrang
Het drinkwater in West-Vlaanderen komt niet onmiddellijk in gedrang door de droogte. “Tijdens het recente overleg met de hele provincie kwamen er geen signalen dat we ons zorgen moeten maken. Natuurlijk is het altijd goed om zuinig te zijn met drinkwater. Het grootste drinkwaterreservoir van de provincie zit in Woumen, een deelgemeente bij Diksmuide, maar zij voorzien niet de hele provincie. Zo levert het productiecentrum bij de Gavers in Harelbeke ook water en zij rekenen daarvoor op water dat uit Noord-Frankrijk en Wallonië komt.”
“Er dringt zich dus geen acuut probleem op. Ook op vlak van kwaliteit blijft het kraantjeswater veilig”, stelt Naeyaert nadat begin dit jaar sprake was van verhoogde pesticideresten in het kraantjeswater in bepaalde regio’s. “Het water wordt zorgvuldig gezuiverd en gecontroleerd en was altijd van goede kwaliteit.”
Vele maatregelen
De droogte is een thematiek, waar Naeyaert fel mee bezig is. “Jarenlang zeiden sommigen: ‘Oh, het valt allemaal wel mee, de land- en tuinbouw moeten zich maar aanpassen’. Maar situaties zoals vandaag tonen dat het belangrijk is om te blijven investeren, want water en de kwaliteit ervan is een cruciaal en onzeker thema. Gelukkig zijn we nu al
In de toekomst zullen we geconfronteerd worden met twee scenario’s: te veel of te weinig water. “Daarom moeten we allerlei maatregelen invoeren om ons hierop voor te bereiden. We kunnen bijvoorbeeld denken aan aangepaste teelten, maar er bestaat geen teelt, die ideaal is in extreem natte én ook extreem droge scenario’s. Het wordt een mix van van alles – van waterinfiltratie tot irrigatie – en nog zoveel meer om ons te beschermen. Er moet nog veel gebeuren, maar de vraag is of we ooit voldoende voorbereid zullen zijn?”
–-
Vorige week viel het op op het overleg dat we nu beter afgesteld zijn op elkaar.
The post Gedeputeerde Naeyaert maakt zich zorgen over droogte: “Zullen alle investeringen en maatregelen wel genoeg zijn?” is provided by KW.be.