Drie van de vijf partijen stelden op de gemeenteraad van Wevelgem een mondelinge vraag naar aanleiding van het dodelijk verkeersongeval waarbij een fietsster onder een vrachtwagen terecht kwam. Men pleit voor een aangepaste afstelling van de verkeerslichten.
“Tijdens onze verkiezingscampagne gebruikten we de slogan Het wordt hier nog veiliger voor jou”, aldus Hendrik Libeer (CD&V 8560). “De overname van de N8 is cruciaal om de verkeersveiligheid van het centrum zelf te garanderen. Is de overname van de N8 volledig afgerond en is het centrum nu in handen van de gemeente?”
Ook Inge Goemaere (Meer dan Groen) mengde zich in het debat. “De verkeerslichten zijn er zo ingesteld dat fietsers en autoverkeer bij groen samen hun weg kunnen vervolgen”, liet ze horen. “Zijn er maatregelen in voorbereiding om de veiligheid van de zwakke weggebruikers te verbeteren? Voor alle verkeerslichten tussen het kasteel en Den Alfa stellen we voor om te kiezen voor duidelijk gescheiden groen, zodat voetgangers en fietsers nooit het gemotoriseerd verkeer kunnen kruisen bij het oversteken of indraaien. Een van de mogelijke oplossingen hiervoor is het ‘vierkant groen’. Zijn onze diensten al een nieuwe verkeerslichtenafregeling aan het onderzoeken? Hoe zal het bestuur de veiligheid van de zwakke weggebruikers maximaal garanderen in het centrum van Wevelgem?”
Actieve inzet
“Wevelgem zet zich actief in voor meer verkeersveiligheid, vooral voor fietsers en voetgangers”, aldus Hendrik Vanhaverbeke (N-VA). “We verbeteren fietspaden, creëren nieuwe trage wegen en realiseren een fietsbrug (over de A19, red.). Daarnaast worden er op de N8 op twaalf locaties nieuwe oversteekplaatsen aangelegd en bestaande oversteekplaatsen veiliger gemaakt, bijvoorbeeld door betere verlichting. Maar kennelijk is dit nog onvoldoende. Op de Grote Markt in het centrum komen drie straten samen: de Lode De Boningestraat, de Lauwestraat en de Brugstraat. De verkeerslichten zijn er zo ingesteld dat fietsers en autoverkeer bij groen samen hun weg kunnen vervolgen. AWV probeert dit systeem zoveel mogelijk te vervangen door een lichtenregeling waar alle autoverkeer wordt tegengehouden als fietsers oversteken. Een dergelijke nieuwe lichtenregeling is al jaren van kracht op het kruispunt van de N8 met de R8 op de Menensesteenweg in Bissegem”, gaat raadslid Vanhaverbeke verder. “Het werd ook ingevoerd ter hoogte van het kruispunt van de Koningin Fabiolaan met de aansluiting van en naar de A19/Rijksweg in Gullegem. Deze ingreep werd uitgevoerd nadat daar ook al twee fietsers het leven lieten na een aanrijding met een vrachtwagen. We dringen er dan ook met klem op aan dat, zolang er op de Grote Markt in Wevelgem verkeerslichten blijven, het beleid kiest voor een aangepaste afstelling waarbij geen interactie meer is tussen auto- en vrachtverkeer enerzijds en fietsers anderzijds. Bovendien dringt zich tegelijk een grondig onderzoek op naar het vrachtverkeer en vooral het toezicht op vrachtverkeer in de centra van al onze deelgemeenten. Fietsveiligheid scheppen we immers niet in woorden, maar enkel in daden op het terrein.”
Overname N8
De gemeente neemt een stuk van het beheer van de drukke gewestweg N8 over. Het kwam daarvoor tot een overdrachtsovereenkomst met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Het gaat in totaal om 700 meter in de doortocht Kortrijkstraat (kruispunt met Brugstraat inbegrepen), Grote Markt, Guldenbergplein, Vanackerestraat en Menenstraat, tot en met het kruispunt met de Artoisstraat en Moorselestraat.
Reactie schepen
“Maar voor we de wegbeheerder worden, moet AWV nog werken uitvoeren”, aldus schepen van Mobiliteit Lobke Maes (CD&V 8560). “Dat zal na de zomer zijn. Pas dan kunnen we kijken voor een lichtenregeling. Toch hebben we al concrete stappen gezet. Ook de diensten van de gouverneur en AWV deden dat trouwens al. Zo werd een procedure opgestart waarbij gegevens worden verzameld waarmee externe experten aan de slag gaan. Dan moet het duidelijk worden welke maatregelen we kunnen nemen, zowel op korte, middellange en lange termijn, in overleg moeten met de politie en AWV. En wat de controles op het zwaar verkeer betreft, die zijn er wel maar niet systematisch op een vast tijdstip. Bij controle in de drukke Lauwestraat bleek dat het overgrote deel plaatselijk verkeer was.”
The post Dodelijk ongeval in april met fietsster leidt tot interessant debat op gemeenteraad van Wevelgem: “Nieuwe lichtenregeling nodig” is provided by KW.be.