Op dinsdag 13 mei is op de campus van Howest aan het station in Brugge de Cyber Defense Factory in gebruik genomen. Defensie wil er samen met de studenten cybersecurity en West-Vlaamse bedrijven innovatief onderzoek verrichten om ons land elektronisch beter te beveiligen.
Het Cyber Command is de nieuwe vijfde macht binnen Defensie. “Onze afdeling werd in 2022 opgericht”, zegt generaal-majoor Michel Van Strythem. Hij is de commandant is van deze eenheid, die onder meer verantwoordelijk is voor de beveiliging van militaire netwerken en wapensystemen.
Desinformatie
Cyber Command voert operaties uit in ‘cyberspace’ voor de Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid. “We hebben bijvoorbeeld vorig jaar de federale, Vlaamse en lokale verkiezingen gemonitord, zodat ze niet ten prooi raakten aan desinformatie. Want de informatieoorlog is al volop aan de gang”, legt Michel Van Strythem uit.
“We kunnen er niet om heen, in onze digitale samenleving wordt aan elektronische oorlogsvoering gedaan. Het is ‘back to the future’. Denk maar aan de industriële spionage of de oorlog met drones in Oekraïne. In april vorig jaar is in Charleroi al een eerste Cyber Defense Factory geopend, waar onder meer aan bedrijven vorming gegeven wordt tegen cyberaanvallen. Ons land moet op dat vlak weerbaarder worden.”
500 studenten
En nu is er de samenwerking met Howest. De commandant van het Cyber Command noemt de de Brugse campus van deze West-Vlaamse hogeschool een perfect ‘ecosysteem’ om innovatieve onderzoeksprojecten te stimuleren inzake cyberveiligheid. Dat beaamt ook Frederik D’hulster, algemeen directeur van Howest:
“Er hebben zich voor volgend academiejaar al meer dan 500 studenten uit vijftig landen ingeschreven voor de bachelor cybersecurity. Cyberveiligheid is geen hype, maar een noodzaak en het opleiden van talent is onze eerste verdedigingslinie. Met de komst van de Cyber Defense Factory maken we Defensie tastbaar voor onze studenten op de campus, ook als potentiële werkgever.”
Jobs
Michel Van Strythem beaamt: “We willen studenten warm maken voor veertig verschillende beroepen binnen Defensie. Maar de komst van de Cyber Command Factory naar Howest betekent veel meer dan dat. Onze militaire experten zullen samenwerken met docenten en studenten. Dat onderzoek kan bijdragen aan het verbeteren van onze cyberdefensie. De West-Vlaamse bedrijven die meewerken aan dit onderzoek zullen ook de vruchten plukken voor hun eigen cyberveiligheid. Ook bij hen kunnen heel wat studenten cybersecurity later terecht.”
“Een deel van de projecten zullen worden gekoppeld aan de Marine, met de komst van de nieuwe mijnenjagers te Zeebrugge. Deze schepen beschikken over geavanceerde technologie die gebruikmaakt van verschillende vormen van cyberverdediging en cryptografie om de veiligheid van transmissies te garanderen, onder andere met hun drones.”
Frederik D’hulster is blij dat Howest vele kmo’s kan meetrekken in dit project: “We werken al jaren samen met vele bedrijven. Als Defensie, onderwijs en bedrijfsleven de handen in elkaar slaan, kan dit alleen maar de cybersecurity ten goede komen.”
The post Defensie installeert Cyber Defense Factory bij Howest in Brugge: samenwerken voor de digitale beveiliging van ons land is provided by KW.be.