Cathy Heffinck en Christophe Vandeputte – CD&V-ers die in oktober vorig jaar op de lijst Vleteren Actief stonden, maar niet verkozen werden – hebben een resem klachten over de verkeersveiligheid in de drie dorpen.
“Onlangs kregen we bericht over valpartijen door voetgangers in Westvleterendorp. Dat is al de vierde keer op rij”, opent Christophe Vandeputte. “Dat de voetpaden in Westvleterendorp er in slechte toestand bijliggen, is nog zwak uitgedrukt. Verzakte tegels, omhooggestoken tegels door boomwortels en slecht teruggelegde tegels na werken zorgen er reeds lange tijd voor dat de toegankelijkheid naar bijvoorbeeld de bakkerij of kruidenier een heikele opdracht wordt voor minder mobiele mensen. Er zijn losgekomen kasseien, en lawaaimakende riooldeksels. In een gemeente, die zoveel Unizo-leden in de gemeenteraad heeft, is dit niet te begrijpen. Wij doen dan ook een oproep aan het gemeentebestuur om hieraan, met de steun van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), te werken.”
“Al tien jaar worden wij hier geteisterd door het zware verkeer dat door de straat dondert”, pikt Cathy Heffinck uit de Eikhoekstraat in Westvleteren in. “Dat is begonnen met enkele kleine barsten in de voorgevel, maar die barst nu steeds verder, van boven tot beneden. Dat was niet zo toen we het huis kochten. Een van de oorzaken is het feit dat de putdeksels dieper liggen dan het asfalt. De gemeente is al eens rubbers rond die deksels komen monteren, maar daarmee is er niets veranderd. Het antwoord dat we steeds krijgen van de gemeente is dat het een gewestweg betreft en dat dus AWV bevoegd en verantwoordelijk is. Maar daarmee zijn wij niet geholpen.”
Sluipweg
“Vanaf 5.30 uur ’s morgens begint dat hier: wij daveren in ons bed telkens een vrachtwagen of een tractor met lege aanhangwagen passeert. Het hele huis trilt dan. De slaapkamermuur begint nu zelfs aan de binnenkant te scheuren. Eens slapen met open vensters zit er voor ons niet in. Dat er hier zoveel zwaar vervoer voorbijkomt, ligt aan de wegentaksen die men moet betalen op de N8. Het zwaar vervoer gebruikt deze straat als sluipweg, want hun gps stuurt hen dan langs hier. Ik bouwde hier een zaak op voor gelaats- en voetverzorging. De klanten liggen soms te daveren in hun zetel. De Hogebrugstraat komt uit recht tegenover ons huis. Maar vrachtwagens kunnen daar heel moeilijk de bocht nemen. Soms komen de chauffeurs vragen of mijn klanten eens hun wagen willen verplaatsen. Zo erg is het. En natuurlijk zijn we bang dat er ooit een vrachtwagen door de gevel zal vliegen. Het heeft al eens heel weinig gescheeld. Toen werden drie wagens van klanten erg zwaar beschadigd. Die auto’s stonden echter wel correct geparkeerd. Wij staan met de rug tegen de muur. We denken er soms aan om te verhuizen, maar hoeveel zullen we nog krijgen voor ons huis?”, vraagt Cathy zich af.
“De leefbaarheid van onze dorpen komt onder druk te staan” – Christophe Vandeputte
“Aan de lichten in Oostvleteren zou zwaar verkeer kunnen omgeleid worden. Of men kan de straat breder maken aan de Eikhoek. En aan de bocht rond de kerk in Westvleteren is het eveneens levensgevaarlijk. Daar kan een vrachtwagen niet kruisen met een auto”, aldus nog Cathy. “In de drie dorpskernen – Westvleteren, Oostvleteren en Woesten – zijn er grote problemen door de steeds toenemende verkeersdrukte. Oostvleteren en Woesten met het zwaar verkeer op de N8”, zegt Vandeputte verder. “Deze twee dorpen hebben allebei een schoolomgeving die dicht bij deze drukke weg ligt. Westvleteren krijgt af te rekenen met zwaar verkeer, dat de trajectcontroles wil vermijden.”
Kilometerheffing
“Onze landbouwwegen krijgen het zwaar te verduren door het toenemende sluipverkeer. De leefbaarheid van onze dorpen komt onder druk te staan”, besluit Christophe Vandeputte.
Burgemeester Bram Coppein (LVP): “Twee jaar geleden keurden we eenparig een motie goed in de gemeenteraad, gericht aan het agentschap AWV. Daarop zijn we in Brussel ontvangen geweest bij AWV. Er werd ons toen heel wat beloofd, maar ja. Ook de tolheffing en de problemen rond het zwaar vervoer kwamen toen aan bod. Mensen willen geen trajectcontroles vermijden langs de N8, want daar zijn er geen. Er is wel een kilometerheffing.”
“We hebben inderdaad heel wat problemen met de gewestwegen. We wachten nu af wat de minister voorziet als budget voor herstellingen en heraanleg. Tegen de zomer moeten we hierover meer weten. Er vertrekt vanuit DVV (overleg verschillende Westhoekgemeenten) ook nog een brief naar de minister hierover. Begin juni hebben we overleg met het studiebureau in verband met het complex project N8 tussen Vleteren en Ieper. Eén persoon heeft mij gebeld over die tegels rond bomen in Westvleteren. De gemeentediensten zullen dit binnen de kortste termijn aanpakken. Ik heb weet van twee mensen die gevallen zijn in Westvleteren. Er was schade aan de strook voor café De Engel (rechtover de kerk van Westvleteren, red.) door een kapotte waterleiding. Dat zou ondertussen moeten opgelost zijn.”
The post “We denken er wel soms aan om te verhuizen”: Bewoners hekelen verkeersveiligheid in deelgemeenten van Vleteren is provided by KW.be.