Een hoofdinspecteur en een commissaris van de Brugse politie zijn vrijgesproken voor schriftvervalsing. De twee zouden tijdens een drugsonderzoek een proces-verbaal hebben gefabriceerd van een observatie die nooit plaatsvond, maar dat achtte de Brugse rechtbank niet bewezen.
De Brugse politie voerde in het najaar van 2019 een onderzoek naar een mogelijke cannabisplantage in een loods in de Pathoekeweg in Brugge. Op 14 november 2019 liet rechercheur F.H. door een collega een proces-verbaal opmaken van de observatie die hij naar eigen zeggen daags voordien aan de loods had uitgevoerd. De hoofdinspecteur zou er een Ford Transit en een Volkswagen Golf hebben gespot. Maar omdat de Golf op dat moment in Limburg was, kon dat niet kloppen.
Volgens het Openbaar Ministerie vond de observatie nooit plaats en baseerde F.H. zich uitsluitend op camerabeelden die hij in de ochtend van 14 november 2019 ontvangen had van een buurtbewoner. Zo zou de speurder die buurtbewoner hebben willen afschermen van de drugscriminelen. “Zijn houding was een politieman onwaardig”, zei de procureur, die voor F.H. een jaar celstraf met uitstel vroeg wegens valsheid in geschrifte.
Vergissing
F.H. ontkende de vervalsing met klem en stelde dat hij per vergissing een verkeerde nummerplaat noteerde. “Voor die zogezegde vervalsing was er totaal geen tijd”, zei zijn advocaat Luc Arnou. “Tussen de ontvangst van de beelden en het doorspelen van de observatiegegevens zat amper tien minuten tijd. Bovendien staan in het pv zaken die niet op de beelden te zien zijn.”
Meester Arnou wees voorts op de smetteloze reputatie van F.H. “Ik heb wel degelijk die observatie uitgevoerd”, zei F.H. tijdens het proces. “Maar eigenlijk hadden we al voldoende info. We hadden dat proces-verbaal dus helemaal niet nodig”.
Twijfel
Hoewel hij zélf de ongerijmdheid in het pv had gesignaleerd bij zijn korpschef, werd commissaris C.V. mee voor rechter gedaagd. Voor hem vroeg het OM de gunst van de opschorting, maar zelf ging hij ook voor de vrijspraak. “Mijn cliënt speelde geen enkele rol bij de opmaak van dat proces-verbaal”, pleitte meester Bart Bleyaert. “Ik was ook niet op de hoogte van die observatie”, zei C.V.
F.H. zou de observatie in de avond van 13 november 2019 in zijn vrije tijd hebben uitgevoerd en dat achtte de rechtbank niet geheel ongeloofwaardig. Uiteindelijk sprak de rechtbank beide agenten vrij op basis van twijfel. (AFr)
The post Twee agenten van Brugse politie vrijgesproken voor vervalsing proces-verbaal in drugsonderzoek: “Sprake van twijfel” is provided by KW.be.