Stad Nieuwpoort heeft het licht op groen gezet voor de plaatsing van drie verticale windturbines op het dak van een ambachtelijke loods van Werkhuis Vercoutter, gelegen op het bedrijventerrein De Noordvaart. De windmolens vormen een duurzame aanvulling op het reeds aanwezige zonnepanelenveld. Met de goedkeuring voor dit particulier project onderstreept de Stad zijn klimaatambities.
Werkhuis Vercoutter, gespecialiseerd in ijzer- en staalconstructies, is gevestigd op het bedrijventerrein De Noordvaart in Sint-Joris. Het bedrijf verbruikt jaarlijks zo’n 40.000 kWh aan elektriciteit. Met de bestaande zonnepanelen op het dak van de werkplaats wordt momenteel ongeveer 13.000 kWh opgewekt. Voor het voorzien van de overige 27.000 kWh werd gezocht naar een alternatief.
Recent diende Werkhuis Vercoutter daarom een aanvraag in voor de constructie van drie moderne verticale windmolens, van A tot Z ontwikkeld door Smart Air.
Streven naar energieautonomie
De nieuwe windturbines – elk 4 meter hoog en vervaardigd uit witgelakt aluminium – worden op een verhoogd platform van 1 meter geplaatst langs de dakrand van een bestaand ambachtelijk gebouw van 8,50 meter hoog. De totale hoogte vanaf het maaiveld bedraagt daarmee 12,50 meter. Een aluminium kooiladder zorgt voor veilige toegang tot het dak, wat essentieel is voor plaatsing en onderhoud.
Dankzij de nieuwe windturbines komt het bedrijf een forse stap dichter bij energieautonomie. De werken worden in twee fases uitgevoerd: fase 1 omvat de installatie van de toegang tot het dak en de eerste windturbine, fase 2 voorziet in de plaatsing van de overige twee turbines.
Innovatief project
Schepen van Milieu en Energie Maarten Claeys (CD&V) reageert enthousiast en benadrukt het innovatieve karakter van het project: “Economie en ecologie gaan hier hand in hand, er is dus een dubbele winst. Zowel de energiekost als de uitstoot dalen. Bovendien tonen compacte windturbines in een ambachtelijke zone zoals hier, hoe innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan. Dit soort innovatieve ideeën moeten we aanmoedigen.”
De impact van de windmolens is beperkt, zonder noemenswaardige hinder voor omwonenden. De Stad koos er dan ook voor om de aanvraag gunstig te evalueren en hoopt dat dit dossier als voorbeeld kan dienen, verklaart burgemeester Kris Vandecasteele: “Met dit voor Nieuwpoort unieke pilootproject tonen we dat ook kleinschalige initiatieven een groot en positief verschil kunnen maken. Als Stad blijven we inzetten op het stimuleren én ondersteunen van slimme, duurzame oplossingen voor onze bedrijven en inwoners. We hopen dat ook andere bedrijven op de kar van deze schone energiebron springen.”
Stad Nieuwpoort zal dit soort windmolens enkel toelaten in bedrijfszones. Voor grote windmolens bij dorpskernen met storende slagschaduw zullen geen vergunningen worden uitgereikt.
The post Nieuwpoort geeft toestemming voor verticale windmolens op bedrijventerrein De Noordvaart is provided by KW.be.