Bissegem heeft al enkele oorlogsgedenktekens en nu is nog een bijgekomen. Op de Bissegemse begraafplaats in de Driekerkenstraat is nu een ‘memoriaal’ onthuld met liefst 278 namen van Bissegemse oud-strijders uit de twee wereldoorlogen. Op initiatie van de War Association to Remember en het resultaat van heel wat opzoekingen.
Om de herinnering levendig te houden aan de oud-strijders van de twee wereldoorlogen en hen te eren, wil de War Association to Remember, met zetel in Marke, op de Kortrijkse begraafplaatsen nieuwe monumenten plaatsen. Daarop komen niet de namen van gesneuvelden of oorlogsslachtoffers maar die van soldaten en verzetsstrijders die er begraven liggen of gelegen hebben. Na Marke en Rollegem was nu Bissegem aan de beurt. Het memoriaal werd onthuld op V-Dag 8 mei, de dag waarop de 80ste verjaardag van het einde van WO II werd herdacht.
Er waren meer dan 100 mensen opgekomen voor de herdenking op de Bissegemse begraafplaats. Jan Lievens zei namens de organisatie nog eens hoe belangrijk het is om de oud-strijders te blijven eren. Schepen Hannelore Vanhoenacker sprak namens het stadsbestuur. Daarna werd een bloemenkrans neergelegd aan het nieuwe monument dat op het kerkhof dicht bij de Vrije-Aardstraat te vinden is. Vervolgens werden meerdere hymnes gespeeld. Twee doedelzakspelers luisterden de plechtigheid op en er klonken drie saluutschoten. In stoet ging het dan met de doedelzakspelers naar De Troubadour voor een receptie aangeboden door de stad Kortrijk.
Drie zuilen
Het memoriaal bestaat uit drie zuilen met daarop liefst 278 namen van Bissegemnaars, samengebracht dankzij het opzoekingswerk van Jan Vancoillie en Johan Debackere. Een opmerkelijke naam is die van ene Victor Peltier. Hij was oorlogsvrijwilliger in WO I én oud-strijder van WO II. Hij overleed in 1992. De laatste Bissegemse oud-strijder van WO II is Jules Depoorter. Hij is geboren op 11 november 1911 (11/11/11) en overleed in 2013 op 101-jarige leeftijd. Hij nam deel aan de Achttiendaagse Veldtocht in 1940, werd krijgsgevangen genomen en kwam daarna vrij. Alle namen met toelichting zijn te vinden op www.war-association-to-remember onder de rubriek ‘in memoriam’ – begraafplaats Bissegem. Op 11 november komt er ook een soortgelijk gedenkteken in Bellegem.
Er is uiteraard ook het oorlogsmonument op Bissegemplaats met de namen van de gesneuvelde Bissegemnaars en burgerlijke slachtoffers uit de beide wereldoorlogen; onder hen de slachtoffers van het bombardement van 21 juli 1944, die afzonderlijk herdacht worden met een gedenkteken op de Rotersmeers dat in 2019 onthuld werd. En langs de Leie nabij de brug staat ook nog het monument voor de 22 bemanningsleden van de Britse Lancasterbommenwerpers die omkwamen toen hun vliegtuigen in 1944 neergehaald werden.
The post Nieuw gedenkteken voor 278 Bissegemse oud-strijders is provided by KW.be.