Decennia lang nam de Sint-Michielsgilde De Hallebardiers met ‘foute’ kostuums deel aan de Heilig Blpoedprocessie in Brugge. De schermers liepen rond met groen-witte in plaats van blauw-witte kledij. Met de steun van de Nationale Loterij wordt deze ‘onjuistheid’ dit jaar rechtgezet. Twee schuttersgilden, maar ook paarden krijgen nieuwe kledij.
Op donderdagnamiddag 29 mei, Hemelvaartdag, trekt de Heilig Bloedprocessie naar jaarlijkse traditie door de straten van de Brugse binnenstad. Dokter William De Groote, voorzitter van de organiserende vzw, is blij dat het meerjarentraject om de processie zo inclusief en zo toegankelijk mogelijk te maken na vijf jaren zijn doel bereikt heeft.
Assistentie
“De processie voorziet zitzones waar er assistentie is voor personen met een functiebeperking”, legt choreografe en inclusieverantwoordelijke Jolien Smis uit. “Bovendien stelt de organisatie audiodescriptie en filmpjes in gebarentaal (in vijf talen) ter beschikking, bedoeld voor blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden.”
“Wie de Erfgoedapp raadpleegt krijgt op verschillende momenten extra informatie, terwijl de processie passeert. Wie noodgedwongen thuis of in een woonzorgcentrum zit op Hemelvaartdag, kan de de processie live volgen op Focus/WTV. Zelfs met vertaling in gebarentaal via www.bloedprocessiebrugge.be.
Historisch foutje
Opvallend is dat de organisatoren van de Heilig Bloedprocessie een historisch foutje van ontwerper Arno Brys, die midden vorige eeuw het ‘moderne’ concept van pastoor Antoon Viaene uitwerkte, rechtzetten. “Uit recent historisch onderzoek blijkt dat de schermers van de Sint-Michielsgilde De Hallebardiers wit en blauw als kleur hanteerden”, zegt Matthieu Clarysse, de algemeen coördinator van de processie.
De voorbije decennia paradeerden ze in groen-witte kostuums. “De gilde was al langer vragende partij om de bestaande ‘onjuiste’ kostumering te herzien. We zijn er voor de editie 2025 op ingegaan”, aldus Matthieu Clarysse. Ook de Sint-Jorisgilde, die de relikwie beschermt, vroeg om nieuwe kostuums en stelde voor om die te enten op de muurschildering van de deken van deze gilde op de wand van de gotische zaal van het Brugse stadhuis.
Paarden
In totaal worden 180 kostuums vernieuwd. De twaalf paarden van de kruisvaarders uit het openingstafereel krijgen een nieuw, geborduurd kleed. “Dat borderduurwerk vergde van ons kostuumatelier meer dan 1 miljoen steken. Een secuur werkje gebaseerd op computertekeningen”, aldus de algemeen coördinator.
Volgens voorzitter William De Groote is de vervaardiging van de nieuwe kostuums enkel mogelijk door een gift van 68.000 euro door de Nationale Loterij. Vlaanderen subsidieert de personeelskosten van de processie normaal gezien jaarlijks met 100.000 euro. Maar het is nog wachten op een fiat van de nieuwe Vlaamse regering voor 2025.
De Stad Brugge doet ook haar duit in het zakje, met logistieke steun, een kleine subsidie en de betaling van de tv-uitzending op Focus/WTV.
Zitbanken
De Heilig Bloedprocessie gaat uit op donderdag 29 mei, met start aan de Dijver om 14.30 uur, en legt een parcours af door de centrumstraten van Brugge. Je kan overal langs het parcours plaatsnemen. Burgemeester Dirk De fauw loochent de recente gerichten dat er geen stoelen meer mogen staan op de parkeerplaatsen in de Mariastraat.
Voor een zitbank of een plaats op de tribune kan je vooraf een ticket kopen via www.bloedprocessiebrugge.be
The post Heilig Bloedprocessie zet historisch foutje in de kostuums van de Sint-Michielsgilde recht is provided by KW.be.