Even terug in de tijd. In augustus vorig jaar vroeg de organisatie achter W-Festival, Sinner’s Day Summer en de Waregemse Metal Days het faillissement aan. Dat was amper twee weken voor het festival, dat eerst in Waregem en daarna in Oostende plaatsvond.
Opvallend: er waren al 15.000 tickets verkocht voor W-Festival, en amper enkele dagen voor het festival kregen mensen met een ticket nog een mail met een oproep om zaken bij te kopen, zoals tickets voor een pendelbus. Op het moment dat de boeken werden neergelegd, stond echter ‘geen honderd euro meer’ op de rekening.
Het faillissement van W-Festival laat heel wat gedupeerden achter. Mensen die een ticket hadden gekocht, zijn bijvoorbeeld het geld van dat ticket kwijt. Maar er waren ook nog heel wat leveranciers met openstaande facturen die betaald moesten worden. En enkele aandeelhouders zagen hun investering – sommigen hadden voor duizenden euro’s aandelen gekocht uit sympathie voor het festival – verloren gaan.
Benefietavond
Een handjevol gedupeerden is een procedure gestart om te achterhalen waar het is misgelopen, maar die procedure kost geld. En dus beslisten enkele trekkers om een benefietavond te organiseren om geld in het laatje te brengen. Daar kwamen een heleboel sympathisanten op af, maar een daverend succes mogen we het nu ook niet noemen. “We kregen heel wat positieve reacties”, zegt Natalie Cantaert. “Er zijn uiteraard heel wat mensen hier uit sympathie, die iemand kennen die bij de organisatie zit. Maar er zijn ook heel wat mensen die komen omdat ze steunen wat we doen. De waarheid moet aan het licht komen. Een organisator die de zaak niet runt zoals het hoort, moet ter verantwoording geroepen worden. Dus willen wij dat dit onderzocht wordt.”
Maar dat blijkt niet evident, zeggen Philippe Pelgrim en Ramses Goos. “Het is een curator die de boeken van dichtbij moet bekijken om te zien of alles verlopen is zoals het moet. Maar die begint er alleen maar aan als hij zichzelf nog kan betalen met hetgeen overblijft in het faillissement. In dit geval is er niets meer. Als we willen dat iemand met kennis van zaken dat bekijkt, moeten we dus zelf zorgen dat er geld voor is.”
Hoeveel de avond ook opbrengt, de gedupeerden gaan door met de procedure. “De kans bestaat dat we er onze broek aan scheuren, inderdaad. Het gaat ook om het principe. Je kan dus met slechte bedoelingen een organisatie failliet laten gaan: zolang je zorgt dat er geen geld meer overblijft, wordt er niets meer onderzocht. Dat willen wij ook aankaarten, dat is toch niet oké? Organisatoren die iets organiseren, móeten aansprakelijk gesteld worden bij wanbeheer. Wie een ticket koopt voor een evenement, moet zeker zijn dat hij zijn geld niet kwijt is. Op dit moment is dat in ons land helemaal niet het geval.”
Steun
“Ik ben hier om vandaag een handje te helpen. Ik was ook medewerker bij W-Festival, en ik stel me ook serieuze vragen bij hoe alles verlopen is. Ik hoop dat de waarheid naar boven komt, en daar help ik vandaag graag bij”, zegt Minda Decock. “Ik ken een van de dj’s die komt spelen”, gaat Marx Marnix verder. “Dus ik kom uit sympathie voor die vriend. Maar tegelijk sta ik ook achter hetgeen ze hier graag willen bewerkstelligen. Dat is een mooi doel.” (JM)
The post Gedupeerden failliet festivalbedrijf zamelen met benefiet geld in om gerechtskosten te betalen: “De waarheid moet aan het licht komen” is provided by KW.be.