Met het boek M/V/X, uit bij Sterck & De Vreese, illustreren de Brugse leraar klassieke talen Bert Gevaert en de Kortijkse uroloog Johan J. Mattelaer dat genderdiversiteit van alle tijden is. Vrouwen met baarden, mannen met borsten passeren de revue. “Een pleidooi voor meer verdraagzaamheid, Dat zijn geen ‘afwijkingen’. We denken teveel binair”, zegt auteur Bert Gevaert.
Bruggeling Bert Gevaert is stadsgids en leraar klassieke talen aan het Sint-Lodewijkscollege. Daarnaast is hij praktijklector aan de KULeuven. In het recente verleden was hij co-auteur van het lijvig naslagwerk ‘Brugge voor Napoleon’ en schreef hij boeken over middeleeuwse krijgskunde en de Hallebardiers.
Mentaliteitsgeschiedenis
“Mijn grote specialiteit is mentaliteitsgescheidenis en ‘disability studies’. Ik spits mij vaak toe op minderheidsgroepen en hoe de samenleving daarmee omging in de loop der eeuwen”, zegt Bert Gevaert. Zo publiceerde hij ‘het grote verhaal van kleine mensen’ over mensen met een dwerggroei doorheen de geschiedenis.
Bert Gevaert ontmoette dokter Johan Mattelaer vijftien jaar geleden toen hij bezig was aan een doctoraat: “Ik heb toen een presentatie gegeven voor het Brugse medisch-historisch genootschap Montanus, waarop ik een beeld toonde van een man met vrouwelijke borstontwikkeling.”
“Uroloog Johan Mattelaer bleek erg geïnteresseerd in dat onderwerp. Samen hebben we eerst het boek ‘Roma Intima’ over seks in het oude Rome geschreven, het nieuwe boek ‘M/V/X: genderdiversiteit is van alle tijden’ is een logisch vervolg op die eerste publicatie.”
Geen woke-boek
“Het is geen ‘woke’-boek, we staan niet te zwaaien met een belerend vingertje. Het is een kunsthistorisch boek geworden. We tonen wel aan de hand van historische bronnen dat er er in de loop van de eeuwen vele mensen niet passen binnen het binaire verhaal, dat enkel de man tegenover de vrouw plaatst. De historische realiteit bewijst dat dit niet klopt.”
“Waarom hebben zoveel mensen problemen met een man die een rok draagt? De Griekse held Achilles verkleedde zich als vrouw. Ik ben hallebardier en draag een middeleeuwse maliënrok, als ik een demonstratie geef in harnas. Net als Jeanne d’Arc indertijd! Waarom worden schmink en hoge hakken alleen met vrouwen geassocieerd? Vroeger waren er veel mannen die het heel normaal vonden om dit te doen en ze werden niet raar bekeken.”
“Ons boek toont aan dat er in de loop van de geschiedenis veel verschillende vrouwen een baard hadden. De Griekse arts Hippocrates beschrijft er een van. En natuurlijk had je vroeger ‘castraten’, mannen zonder teelballen. De beroemde zanger Farinelli is een goed voorbeeld.”
Vrouwen met baarden
“Ons boek is een pleidooi voor verdraagzaamheid, we stellen het stereotype, binaire beeld in vraag. Niet alleen sommige obese sumo-worstelaars hebben borsten, in het oude Egypte werd ook farao Achnaton zo afgebeeld? Waarom? Omdat hij tegelijkertijd vader en moeder van zijn volk was”, aldus de auteur.
Het boek begint met vrouwen met baarden en eindigt met mannen met borsten. Tussenin passeren vrouwen in broeken – zo konden ze onder meer het beroep van dokter uitoefenen – en mannen met jurken de revue. “Middenin portretteren we ‘intersekse’ personen, die noch man noch vrouw zijn.”
“We hebben ons toegespitst op figuren die al overleden zijn. Verwacht dus geen Conchita Wurst in ons boek. Omdat we ons enkel gebaseerd hebben op historische bronnen en kunst, spreken we ons niet uit over de ambigue gevoelens van personen die zich vandaag niet goed in hun vrouwen- en mannenlichaam voelen”, besluit de auteur.
‘M/V/X: genderdiversiteit is van alle tijden’ door Bert Gevaert en Johan J. Mattelaer telt 240 pagina’s , is uit bij Sterck & De Vreese en kost 30 euro
The post Bert Gevaert schreef samen met dokter Johan Mattelaer boek over vrouwen met baarden: “Genderdiversiteit is van alle tijden, we denken teveel binair” is provided by KW.be.