Stad ziet op termijn nevenfuncties voor de vijf Izegemse kerken: “Van praktijkruimte tot bib”

Hoe vergaat het onze vijf Izegemse kerken in de toekomst? Je kan straks overal nog een viering bijwonen of gaan bidden, maar de stad heeft nu ook officieel vastgelegd welke nevenfuncties er op langere termijn in mogelijk zijn. Het kerkenbeleidsplan is dan ook grondig geactualiseerd en daar zitten toch enkele opvallende conclusies tussen, van een praktijkruimte voor zorgverstrekkers tot een kunstenroute.

Elke stad en gemeente moet uiterlijk dit jaar van de Vlaamse regering een kerkenbeleidsplan kunnen voorleggen. In Izegem was zo’n plan er al, maar nu is dat grondig geactualiseerd. Daarin worden de religieuze functies van de vijf Izegemse kerken behouden, maar de stad hield ook een heel uitgebreide denkoefening over mogelijke nevenbestemmingen. Ze ging daarvoor in zee met consultingbureau ARCH, dat per kerk een reeks suggestiemomenten hield. Het resultaat van die sessies is nu mee in het finale plan opgenomen.

De Sint-Tillokerk, de grootste van de stad, zal in de toekomst fungeren als multifunctionele hoofdkerk. Vooral religieuze beleving blijft er centraal staan. Zo kan medegebruik door andere christelijke gemeenschappen worden gestimuleerd en actief bevorderd, maar is er een beperkte nevenbestemming mogelijk, zoals een gespreksruimte voor vzw’s, laagdrempelig inloophuis als ontmoetingsplek of ruimte voor workshops en vergaderingen. Compartimentering moet dat mogelijk maken. De aanpalende weekkapel kan een herinrichting krijgen als vergaderruimte die van buitenaf toegankelijk is.

Sint-Ritaverering

De Heilig-Hartkerk dient voor kleinere vieringen en gebed, met een bijzondere focus op de Sint-Ritaverering. Daarna kijkt men actief naar een structurele nevenbestemming. “Bijvoorbeeld een oefenruimte voor koren en muziekverenigingen of als bib in combinatie met de werking van het stadsarchief of de heemkring”, staat in het plan. “Een derde optie is een praktijkruimte voor zorgverlening door zorgverstrekkers of paramedici. Indien een nevenfunctie niet haalbaar blijkt, zal deze kerk als eerste in aanmerking komen om te ontwijden en te herbestemmen. Door logistieke en parkeerproblemen is een herbestemming als horeca of commercieel centrum uitgesloten, maar een privépraktijk voor (para)medische of andere dienstverleners is wel een optie, daarbij rekening houdend dat het kerkgebouw behouden blijft als visueel kenmerk in de stad.”

Voor de Sint-Pieterskerk zien de stad en het kerkbestuur naast vieringen mogelijkheden in het ontsluiten van cultuurhistorische aspecten. “Door die te koppelen aan ijkpunten in het leven, bijvoorbeeld. Dit kan binnen de kerk op zich, maar ook in samenwerking met andere beschermde kerken in de regio. Er zou dan een kerkenroute in de regio Midwest kunnen ontwikkeld worden, naar analogie met de Kastelenroute in het Brugse Ommeland. “Een andere optie is om de kerk te verrijken met kunst en op dat vlak een route uit te werken. Tot slot ziet de stad ook mogelijkheden in een muziekplek voor orgellessen en -concerten die en intiemere setting vragen.

Badminton

De Heilige-Familiekerk op de Bosmolens dateert van 1964 en is dus de meest recente gebedsplek. Ze kan een functie krijgen als repetitie-, vergader- of activiteitenruimte voor muziek- en socioculturele verenigingen, zoals koren en seniorengroepen. Een andere optie is om ze beschikbaar te stellen voor sporten zoals judo, badminton of inlineskating. Een derde optie is een plek voor optredens, voorstellingen en lezingen.

Tot slot kan de Sint-Jan-de-Doperkerk een nevenfunctie krijgen als dorpspunt of een eigentijdse variant van een parochiecentrum, van een laagdrempelig inloophuis tot ontmoetingsplek of leesruimte. Bij de bespreking van het plan op de gemeenteraad vroeg raadslid Caroline Maertens (N-VA) zich af wie bepaalt welk geld waar voorzien wordt. “De stad of het kerkbestuur?”, vroeg ze zich luidop af. “En welke realisaties ziet u in deze legislatuur? Raadslid Dries Dehaudt (CD&V) ziet enkele duidelijke noden naar voor komen in het plan: “Betaalbare, laagdrempelige ontmoetingsruimtes, een buurtwerking voor jongeren en families, een plek voor (na)schoolse opvang of onderwijs en ruimte voor evenementen zoals een kaartavond”, somt hij op. “Wij menen dat minstens 2 kerken volledig herbestemd kunnen worden, te starten met de Heilig-Hartkerk, zoals gesuggereerd wordt. Alleen vrezen we dat er in de praktijk te weinig zal veranderen, dat de kosten te groot zijn en er te weinig stappen zullen gezet worden.”

Schepen van Kerkbesturen Filip Buyse (Vlaams Belang) zegt dat het vooral belangrijk was dat er nu duidelijke richtlijnen zijn voor wat er specifiek met elke kerk kan gebeuren. “Om concrete wensen te realiseren zullen zowel wij als de kerkbesturen budget moeten vrijmaken. Voorlopig is daar geen budget voor in de meerjarenbegroting van de kerkfabrieken, wel een algemeen budget waarbij effectief kan worden overgegaan tot de invulling van één of ander project. We gaan deze legislatuur vanuit de stad al een substantieel budget voorzien en samen met de kerkfabrieken en het bisdom bespreken wat al dan niet prioritair is. Al is het wel zo dat de noodzakelijke investeringen voor alle nevenbestemming over meerdere legislaturen zullen moeten worden gespreid”, besluit Buyse.

The post Stad ziet op termijn nevenfuncties voor de vijf Izegemse kerken: “Van praktijkruimte tot bib” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Grondwaterstand in West-Vlaanderen bijna overal zeer laag: “Groot contrast met afgelopen twee jaar”

De grondwaterstanden zakken verder weg tijdens deze droge lente. In april viel er amper regen, zeker in het noordwesten en Westen, waardoor de grondwaterstanden in West-Vlaanderen bijna allemaal zeer laag zijn. Dat blijkt uit de nieuwste metingen van de grondwaterstanden van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Hoewel we nog niet in de gevarenzone zitten, is het volgens experts altijd een goed

Lees meer »

Opvallende expo over leegstand van Amerikaan Jake Brush in voormalige boekhandel in Hasselt

In de kunstplaats Vonk Centrale, in de oude Standaard Boekhandel in Hasselt, opent donderdag de tentoonstelling ‘Mall, interrupted’ van de Amerikaanse kunstenaar Jake Brush. Die heeft video’s en installaties gemaakt over een leegstand winkelcentrum en de vervreemding die daarmee gepaard gaat. De expo is een van de blikvangers op Kunstennacht, het jaarlijkse evenement waarbij alle Hasseltse musea en cultuurinstellingen tot

Lees meer »

Louis (16) stapt na vier jaar strijden uit het leven: “Elke avond dat hij veilig in bed lag, was een gewonnen dag”

Met Hans Teeuwen als grote voorbeeld droomde Louis Mertens (16) ervan om stand-upcomedian te worden. Maar de “terroristische beestjes” in zijn hoofd beslisten daar anders over. Zijn begrafenis moet zijn grootste en laatste ‘show’ worden. Daarbij geen bloemen of kransen, wel donaties aan een goed doel dat jongeren met mentale problemen ondersteunt. “Als het ook maar één andere jongere kan

Lees meer »

Nieuwe wieken en glans: de Hovaeremolen draait weer

Tijdens de Vlaamse Molendag op 27 april zette de vzw Hovaeremolen het nieuwe molenseizoen feestelijk in na een grondige restauratie. De molen was die dag doorlopend open van 10 tot 18 uur, met een gezellige molenbar en een uitnodigend terras waar bezoekers konden genieten van de lentezon of van de schaduw van de imposante wieken.
The post Nieuwe wieken

Lees meer »

Hasseltse kermis krijgt definitief vaste stek op kleine ring tussen Dusartplein en kanaalkom: “Nieuwe locatie lokt nu al grotere attracties”

De kermis van Hasselt, met 160 kramen een van de grootste van het land, krijgt een definitieve plek op het stuk van de kleine ring tussen het Dusartplein en de kanaalkom. Door werken op de Koning Boudewijnlaan en de Elfde Liniestraat ziet het stadsbestuur zo een van haar langdurige wensen in vervulling gaan. De nieuwe locatie doet standhouders met grotere

Lees meer »

Natuurdomein De Hoge Dijken krijgt hangmatten

Op maandag 5 mei werd een extra grote hangmathub met twee hangmatten geïnstalleerd aan natuurdomein De Hoge Dijken, ter hoogte van de Korte Vijfwegstraat en de Oude Brugseweg.
The post Natuurdomein De Hoge Dijken krijgt hangmatten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sam Ponette, de meubelmaker die gevelde stadsbomen een tweede leven geeft: “Er wordt te snel gekapt in Antwerpen”

Het was een bevreemdend zicht, de 358 majestueuze platanen die in het voorjaar van 2017 geveld werden in het kader van de heraanleg van de Noorderleien. Een groen leger lag verslagen tegen de vlakte. Meubelmaker Sam Ponette (43) maakte er zijn missie van om honderd exemplaren te redden van de hakselaar. De voorbije jaren transformeerden ze tot tafels, zitbanken, snijplanken,

Lees meer »

Rijverbod en boete voor postbode (24) na ongeval met teveel alcohol

Een 24-jarige postbode moet eerst opnieuw slagen voor zijn theoretische en praktische rijexamens vooraleer hij opnieuw de weg op zal mogen. De politierechter in Kortrijk nam die beslissing nadat de jongeman in Hooglede met 1 promille alcohol in het bloed een ongeval veroorzaakte.
The post Rijverbod en boete voor postbode (24) na ongeval met teveel alcohol appeared first on

Lees meer »

Grote Prijs Marcel Kint komt terug als kermiskoers in Zwevegem

In Zwevegem komt de Grote Prijs Marcel Kint terug als kermiskoers. De koers bestaat al bijna 100 jaar als eerbetoon aan Marcel Kint uit Zwevegem die in 1938 wereldkampioen werd. Enkele jaren geleden werd de wedstrijd losgekoppeld van de kermis en reden er beroepsrenners mee. Vorig jaar ging de wedstrijd niet door omdat er financiële problemen waren.

Lees meer »