Marcel, André en Xavier. Drie generaties lang was Pinnoo/Capino de fietszaak die gekend was in de brede regio. Je kon er terecht zowel voor de herstelling van een lekke band als voor de aankoop van de nieuwste fietsbolide. Eind september sluiten Xavier en echtgenote Martine definitief de deuren, het worden voor hen nog emotionele maanden.
Xavier Catry (62) rolde als vanzelf in de zaak van vader André en moeder Monique Pinnoo. Net zoals zijn vader de zaak overnam van schoonvader Marcel, trad Xavier in de voetsporen van zijn vader. Zelf was hij 19 jaar toen hij al volop meehielp in het fietsatelier. In 1999 gingen zijn ouders met pensioen en vanaf toen runde hij samen met echtgenote Martine Cockuyt de fietsenzaak.
“Ik werd erin gegooid”, herinnert Martine zich. “Voordien was ik directiesecretaresse, tijdens de weekends hielp ik wel wat mee met mijn schoonmoeder in de winkel, maar alles wat fietsen betrof was eigenlijk ver van mijn bed. Van de ene op de andere dag stond ik er alleen voor. Zo moest ik alle aankopen doen maar in nood leert men snel!”
Bus uit Parijs
Xavier en Martine bouwden de fietsenhandel verder uit, sommige zaken veranderden niet. Zoals de typische poort waarlangs je naar het atelier kon en waar de herstelde fietsen in rijen stonden opgesteld. De rekening vastgepind tussen de fietsbel. Op drukke momenten was het echt laveren tussen de tientallen fietsen.
Andere zaken veranderden dan weer wel. Eind vorige eeuw was Capino een van de weinige fietsspeciaalzaken. De klanten kwamen van ver om een fiets te kopen of te laten afstellen. “Ooit kwam een bus afgeladen vol klanten uit Parijs”, herinnert Xavier zich. “Mijn ouders sponsorden twee amateurploegen in Noord-Frankrijk. Als vanzelf kwamen hier heel wat Fransen. Vlaanderen kende enkele speciaalzaken, in Frankrijk was dat nog helemaal niet het geval. De tijden zijn veranderd, vroeger was er enkel concurrentie van een winkel zoals Decathlon maar die waren toen niet gekend als een gespecialiseerde fietswinkel. Bij Capino kon je steeds terecht voor deskundig advies en prima fietsmateriaal.”
Capino had toen ook een heel goede damesploeg met onder meer Belgische kampioenen Nele D’Haene uit Wevelgem en Sofia Comemyne uit Moorsele. En Jenny Desmet die ooit vice-wereldkampioene was. Die damesploegen waren toen nog geen profploegen, maar dat waren wel de Kopecky’s en Vollerings van hun tijd.
Capino bleef al die jaren een fietshandel met naam en faam. Aan dat verhaal komt nu een eind. Iets vroeger dan gepland, geeft Xavier toe. “Graag had ik verder gewerkt tot mijn 65. Maar twee jaar geleden viel ik van een drie meter hoog dak. Mijn hele linkerzijde was geraakt: arm, vingers, been,… Ik kreeg 160 beurten kiné en verschillende infiltraties. Enkele vingers spelen me parten bij het herstellen van fietsen en door mijn linkerzijde te mijden gaat mijn rechterbekken opspelen. We zijn dus tot de slotsom gekomen dat het niet meer helemaal goed zal komen.”
40 herstellingen
En het is druk, Martine en Xavier houden de zaak draaiende zonder extra hulp, en het werk blijft komen. “Vorige week donderdag deed ik 40 herstellingen”, vertelt Xavier. “Er zit daar wel een nieuwe binnenband tussen, maar het is voortdoen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Onze klanten waren het gewoon dat de fiets binnen enkele dagen gefikst is. Een service die we altijd konden geven maar nu niet meer. De reacties van de klanten zijn overwegend positief, natuurlijk vinden ze het spijtig. We hebben klanten die eind jaren ’80 nog klant waren bij grootvader Marcel.”
De zaak stopt definitief eind september, nog een laatste keer maken Xavier en Martine de inventaris op. Ondertussen vinden de mensen de weg naar de uitverkoop. Daarna zal er heel wat moeten opgeruimd worden. Niet alleen de winkel en het atelier, ook het appartement en de zolder boven de winkel moeten opgeruimd worden. Een overnemer heeft zich tot nu toe niet aangeboden. Er komt ook geen derde generatie, dat staat vast. “Het worden heel emotionele weken van veel afscheid nemen”, besluit Martine. “We willen zeker onze klanten bedanken voor het jarenlange vertrouwen. Het is dankzij hen dat Capino zo’n mooie fietshandel is gebleven.”
The post Eind september sluit fietszaak Capino de deuren: “Graag had ik verder gewerkt tot mijn 65, maar het gaat niet meer” is provided by KW.be.