Ook voor Amerikakenner Björn Soenens was Robert Prevost tot gisteren nog een nobele onbekende, maar nu is de nieuwe paus een van de bekendste mensen van deze planeet. “Een Amerikaan op de Heilige Stoel, daar zal president Donald Trump sowieso garen van proberen te spinnen.”
Toen Robert Prevost (69) gisterenavond als paus Leo XIV op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek verscheen, was de man ook voor Björn Soenens (57) nog een nobele onbekende. De van Ingelmunster afkomstige Amerikakenner was acht jaar lang VRT-correspondent in de Verenigde Staten, “maar van Prevost had ik nog nooit gehoord”, glimlacht hij.
“Niet verwonderlijk, want de man bracht een groot deel van zijn carrière in Peru door en woonde en werkte nu al een hele tijd in Vaticaanstad. Maar hij is en blijft uiteraard een geboren en getogen Amerikaan, met Chicago als thuisstad.”
Sociale bewogenheid
Volgens Soenens maakt Prevosts pausnaam – Leo – duidelijk welke weg hij wil inslaan. “Dit duidt op een zekere sociale bewogenheid. Zijn naamvoorganger, Leo XIII, was de man achter de pauselijke encycliek Rerum Novarum. Ik zie hem ook duidelijke standpunten innemen om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen. Benieuwd hoe de regering-Trump daarmee zal omgaan.”
“Als Trump zich op een positieve manier kan associëren met Leo XIV, zal hij het zeker niet laten. Maar alles zal afhangen van hoe de paus zich richting Witte Huis zal opstellen”
President Trump omschreef de aanstelling van Prevost als een enorme eer. “Woorden die hij ongetwijfeld wel zal menen, want het katholieke geloof is heel belangrijk binnen het Witte Huis. Twintig procent van alle Amerikanen is katholiek, daarmee is het de grootste religie van het land.”
“Het politieke apparaat heeft zelfs een afdeling afgeschaft die moet waken over de bescherming van mensenrechten en die vervangen door een dienst die discriminatie tegen christenen moet tegengaan. Dat zegt genoeg.”
Diversiteit
Als Trump zich op een positieve manier kan associëren met Leo XIV, zal hij het zeker niet laten, denkt Soenens. “Hij zal met de man proberen uitpakken en er garen van spinnen van een Amerikaan op de Heilige Stoel zit.”
“Maar alles zal afhangen van hoe de paus zich richting Trump zal opstellen. Een Noord-Amerikaan als heilige vader is een primeur, maar persoonlijk vind ik het een gemiste kans om geen paus van kleur aan te duiden. Nogmaals blijkt dat heel veel instituten diversiteit en inclusie niet belangrijk vinden.”
The post “Trump zal zeker met Amerikaanse paus willen uitpakken”: Björn Soenens over aanstelling Leo XIV is provided by KW.be.