Voor slachtoffers van het naziregime werden 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Oostende acht struikelstenen onthuld. Voor de kleinkinderen en het achterkleinkind van Frederic Pauwels betekent dit veel. “We zullen deze plaats zeker nog bezoeken.”
Er werden opnieuw struikelstenen onthuld. Naar een idee van kunstenaar Gunter Demnig zijn al sinds de jaren 90 duizenden stenen geplaatst waar mensen werden weggevoerd. Oostende sloot zich vorig jaar aan bij de traditie na een bijzondere actie van Robert Declercq en Pol De Grave waarin ook Vanessa Vens een groot aandeel had. Met 500 handtekeningen brachten ze het punt op de gemeenteraad, die het unaniem goedkeurde en daarmee ook in Oostende de traditie in gang zette. De werkgroep Struikelstenen onderzoekt aanvragen en adviseert de stad.
Bezielers De Grave en Declercq: “Tachtig jaar geleden heeft de democratie het gewonnen op het fascisme. Er is al tachtig jaar vrede in Europa. Het blijft belangrijk dat we die vrede koesteren. Het was ook de boodschap die de verzetslui meedroegen in hun strijd die ze met de dood bekochten.”
Ze kunnen nog wel even doorgaan: “Er waren in ons land 24.000 verzetsstrijders die gedeporteerd werden. Er zijn bij ons nog namen bekend voor de komende jaren en mensen kunnen altijd zo’n struikelsteen aanvragen bij de stad.”
Frederic Pauwels
Voor Frederic Pauwels ligt er nu een struikelsteen aan het Mariakerkeplein, in de Sterstraat 20, zijn laatste thuis. Kleinzonen Erik Pauwels (72) en Jacques Ketels (74): “Onze grootvader werd geboren in 1901 vlak bij de grens met Nederland. Het douanekantoor was in hun huis. Hij koos er niet voor om de drankenhandel van zijn ouders voort te zetten maar om onderofficier te worden. Hij was een vurig patriot en beroepsmilitair in hart en nieren.”
Hij kreeg twee kinderen: Marie-Louise, de moeder van Jacques, en Fidèle, de vader van Erik. Het gezin Pauwels vestigde zich in 1938 in Oostende waar Frederic als eerste sergeant-majoor terechtkwam bij het 3e linie regiment.
Oorlog
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd Frederic krijgsgevangen genomen maar als Vlaming snel ontslagen. Jacques en Erik: “Hij sloot zich aan bij het geheim leger en het verzet. Naarmate duidelijk werd dat Duitsland de oorlog zou verliezen kreeg hij als sectieoverste de taak om met zijn manschappen het Oostendse station te bevrijden.”
Onze grootmoeder heeft niet meer mogen meemaken dat er voor haar man een eerbetoon was
“Verraad zorgde ervoor dat hij werd aangehouden op 17 november 1943. Mijn oma heeft nooit meer iets van hem vernomen. We weten helaas niet welk traject hij heeft afgelegd. We weten wel dat Frederic van ontbering overleed op 28 februari 1945, enkele weken voor het concentratiekamp werd bevrijd.”
Zoektocht
“Er werd door onze ouders niet zo veel gesproken over Frederic. Ze waren nog tieners toen hun vader weggevoerd werd. Onze ouders documenteerden zich wel over het concentratiekamp Dora-Nordhausen en de V1/V2-fabrieken daar”, vervolgen Jacques en Erik.
Jacques speurde voort: “In 1977 trok ik naar het concentratiekamp in de hoop meer te weten te komen over mijn grootvader. Maar het lag in de toenmalige DDR en veel archieven waren er niet. Ik kwam teleurgesteld terug zonder de gezochte dossiers of informatie. Ook later keerde ik nog een keer terug maar ook dat was tevergeefs.”

Eerbetoon
De kleinzonen van Frederic zijn lovend over de struikelsteen: “Dit is een prachtig initiatief, maar het komt redelijk laat. Onze grootmoeder heeft niet meer mogen meemaken dat er voor haar man een eerbetoon was. We zullen regelmatig komen kijken.”
Ook achterkleindochter Ann Pauwels bevestigt: “Ik hoorde als kind enkel van zijn vrouw, mijn oma memé canard, vertellen over Frederic. Zijn geschiedenis wordt door deze steen nog tastbaarder. Wat nooit had mogen gebeuren, zal nu nooit vergeten worden. Ik passeer hier regelmatig en zal dan ook zeker stilstaan bij deze steen.”
De familie besluit : “Door deze struikelsteen is onze parrain niet langer Haftling (gevangene, red.) 111492.”
Acht stenen
Voor deze Oostendenaars werden struikelstenen onthuld: Ferdinand Blomme (Irisstraat 12), Frederic Pauwels (Sterstraat 20), Alfred De Gryse (Vercoulliestraat 29), Henri Brys (Rogierlaan 23), Roger Van Biesbrouck (Karel Janssenslaan 31), Lea Kieken (Nieuwstraat 14), Frans Pauwels (E. Beernaerstraat 8) en Remi Pyson (de Smet de Naeyerlaan 80).
The post “Onze (over)grootvader is niet langer gevangene 111492”: familie Frederic Pauwels huldigt struikelsteen in Oostende in is provided by KW.be.