De voormalige Kortrijkse deken Geert Morlion, die sinds begin dit jaar rector is van het Belgisch College in Rome, was toch wel verrast door de keuze van de nieuwe paus. “Ik kende hem eerlijk gezegd niet,” zegt hij ons aan de telefoon, “maar zijn levensloop zegt veel: doordat hij in Peru gewerkt heeft, weet hij wat armoede is. Hij zal ongetwijfeld het werk van paus Franciscus voortzetten.”
Geert Morlion is afkomstig van Pollinkhove en broer van Lode Morlion, tot eind vorig jaar burgemeester van Lo-Reninge. Van 2011 tot eind 2024 was hij deken van Kortrijk en nu woont hij in Rome als rector van het Belgisch College, waar seminaristen en pasgewijde priesters verblijven die naar Rome gestuurd worden om er te studeren. Hij is er ook de verbindingspersoon tussen de Belgische bisschoppen en het Vaticaan.
“Een Filipijn verwacht”
“Ik was gisteren op het Sint-Pietersplein toen er witte rook verscheen,” zegt Geert Morlion, “maar ik was er eerder toevallig. Zoals elke donderdag deed ik samen met enkele vrijwilligers een ronde bij een 120-tal daklozen in de buurt van het Vaticaan. Zodra we gejuich hoorden, hebben we gebeden en zijn we naar het Sint-Pietersplein gegaan.”
Wat ik van de nieuwe paus opvang, is in elk geval positief
De Kortrijkse oud-deken is een generatiegenoot van de nieuwe paus Leo XIV: “Hij is een goed jaar jonger dan ik en ik kende hem eerlijk gezegd niet. Voor mij was het dus een verrassing. Het was misschien een wat zotte gedachte, maar persoonlijk had ik een van de Filipijnse kardinalen verwacht. Wat ik van de nieuwe paus opvang, is in elk geval positief. Hij is een echte wereldburger. Van Frans-Italiaanse afkomst, zestalig en als missionaris gewerkt in Peru in een klein bisdom, waar hij gezien heeft wat armoede is. Paus Franciscus is daar op bezoek geweest en het moet geklikt hebben tussen beiden, waardoor Franciscus hem twee jaar geleden naar Rome gehaald heeft.”
Geert Morlion verwacht wel dat Leo XIV de lijn van Franciscus zal doortrekken: “Hij is een kerkjurist en ik denk dan ook dat hij heel wat zaken die Franciscus heeft opgezet, nu juridisch zal verankeren.
Zusters augustinessen in Kortrijk: “Heel blij”
Geert Morlion wees er ons op dat er in Kortrijk nog twee gemeenschappen van zusters augustinessen zijn, enerzijds in het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal en ook in de Voorstraat. In het hospitaal zijn er nog drie zusters, in de Voorstraat zijn er nog negen zusters van Sint-Niklaas die leven volgens de regel van Augustinus. “Dat betekent gastvrij zijn en een leven in gemeenschap delen. Onze overste hier is nu een zuster uit El Salvador”, zegt zuster Lena Vandamme (84), afkomstig van Diksmuide. “Zij en haar medezuster-landgenote zijn natuurlijk heel blij met de nieuwe paus die augustijn is en banden heeft met Latijns-Amerika. Voor ons is het belangrijkste dat hij een goede paus is in de lijn van Franciscus. Wij zijn alvast hoopvol.”
Tot voor enige tijd waren er ook nog zusters augustinessen in Brugge, Harelbeke en Menen. Paters augustijnen zijn er niet meer in West-Vlaanderen. Vroeger waren er in Brugge, Menen, Roeselare en Oostende. De laatsten waren in De Haan: de allerlaatste was er pater Herman D’hooge, die pastoor was op de parochie Sint-Monica. Hij is in 2017 overleden.
Nog dit: de Afrikaanse priesters Ettien N’Guessan en Gildas Cambia, respectievelijk actief op de parochies in Harelbeke en Waregem, traden toen ze naar België kwamen, eerst in bij de paters augustijnen in Gent maar werden nadien priester van het bisdom Brugge.
The post “Nieuwe paus weet wat armoede is”: Kortrijkse oud-deken Geert Morlion vanuit Rome is provided by KW.be.