In De Kam in Tielt, het populaire natuurgebied in de wijk Monteval, vindt ieder jaar een fuikenmonitoring plaats, waarmee de aanwezigheid van verschillende amfibiesoorten in de poel wordt bijgehouden. Dit jaar kregen de vrijwilligers hoog bezoek tijdens de monitoring, waaruit bemoedigende resultaten kwamen. “Dit jaar werden maar liefst 160 kamsalamanders geteld!”, klinkt het.
De Kam, het natuurgebied tussen de ringweg, de spoorweg en de Montevalwijk in Tielt, is een uiterst waardevol natuurgebied, met niet alleen bijenkasten en een rijkdom aan wilde planten, maar ook twee poelen waarin het krioelt van het leven. De meest bijzondere bewoner van de poel is de zeldzame kamsalamander, een delicate amfibiesoort met een bijzondere kam en een gevlekte, felgekleurde buik.
Salamandertrektocht
“Het beestje werd in De Kam voor het eerst waargenomen in 1978, maar er wordt aangenomen dat het dier er mogelijk al een eeuw gedijt”, vertelt Roland Heytens, die zich samen met enkele vrijwilligers van Natuurpunt De Torenvalk bezighoudt met het onderzoek naar de aanwezigheid van de kamsalamander in Tielt. “Al meer dan tien jaar wordt nauwgezet bijgehouden hoeveel salamanders er worden overgezet tijdens de salamandertrektocht aan het einde van de winter, wanneer ze massaal naar het water migreren om er te paren. Dit jaar werden maar liefst 160 kamsalamanders geteld, het hoogste aantal sinds het begin van de metingen. In West-Vlaanderen is er een totaal aantal kamsalamanders van 187, wat bewijst hoe belangrijk onze poel is voor het diertje.”
Bedreiging
Grote vooruitgang dus, want nog geen twee jaar geleden werden twee kroeskarpers gevonden in de poelen, die een enorme bedreiging vormen voor de kamsalamander. Met behulp van een salabufominator wordt iedere kamsalamander gefotografeerd, om te kunnen bijhouden hoeveel unieke exemplaren zich ieder jaar in de poel bevinden. Gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen Jurgen Vanlerberghe kwam De Kam dan ook bezoeken bij de jaarlijkse fuikenmonitoring, samen met schepen Didier Van Nieuwenhuyse (Vooruit), milieuambtenaar Jan De Craemer en Katrien Geurts van het West-Vlaamse Hart. Die mochten met eigen ogen aanschouwen hoe de vrijwilligers te werk gaan tijdens de fuikenmonitoring. (csd)
The post Meer kamsalamanders dan ooit in natuurgebied De Kam: “Dit jaar maar liefst 160 geteld” is provided by KW.be.