Het zonnige weer lokte in het verlengde weekend al heel wat bezoekers naar de Gapaardstraat 46. Op de hoeve, een beschermd stuk erfgoed overigens, heeft Crème de la Cru de uitvalsbasis. Lore Decru is de jongedame hierachter en ze koestert grote plannen.
In de Gapaardstraat enkele honderden meters over Te Lande als je van langs de Meensesteenweg komt is hoeve De Hoge Schuur een eyecatcher. Meer zelfs, het is een beschermd gebouw waarvan de oudste vermelding teruggaat naar de 17de eeuw. Het is ook de stek van Lore Decru en Tim Ostyn, die er niet enkel wonen, maar waar Lore ook Crème de la Cru runt.
Hoe ben je daar ooit mee gestart?
“Mijn papa is bakker van opleiding. Hij wilde ooit iets doen met ijs en we hadden hem dan een ijsmachine cadeau gedaan. Maar door zijn ziekte was het voor hem niet mogelijk om daar mee door te gaan. We zijn er bij ons thuis in de keuken mee gestart. Aanvankelijk hadden we een naam in gedachten die verwees daar het Patersdomein. Uiteindelijk hebben we onze familienaam verwerkt in Crème de la Cru. En misschien maar goed ook, want hier wonen geen paters in de buurt.”
“Ik hou van experimenteren met allerlei smaken”
Crème de la Cru bestaat ondertussen zes jaar en je bent er ook fulltime mee bezig.
“Ik heb dat altijd gecombineerd met mijn job in het ziekenhuis, de laatste jaren werkte ik nog parttime. Maar nu focus ik me volledig op het ijs maken. Wij maken melkijs. Simpel uitgelegd: we halen de melk bij een lokale boer, die pasteuriseer je en je voegt er je ingrediënten aan toe. En nadat het goedje een nachtje kon rusten, kun je ijs beginnen draaien. Wij maken dus melkijs, omdat het vetpercentage lager ligt dan bij roomijs.”
Maken jullie meer dan schepijs alleen?
“We hebben ons schepijs in een 16-tal vaste smaken en ook nog een achttal smaken die we op aanvraag maken. Dat is verkrijgbaar in liters, halve liters en kleine potjes. Maar ik ben ook bezig met ijspralines en het maken van ijstaarten.”
(lees verder onder het kaderstuk)
Bio Lore Decru
Privé
Lore Decru (29) is de dochter van Philip Decru en Hilde Vandenberghe, ze groeide op naast het Patersdomein. Haar ouders waren de eerste private uitbaters van De Drie Gezellen. Ze woont sinds vijf jaar samen met haar vriend Tim Ostyn op een beschermde hoeve in de Gapaardstraat 46 op de Bosmolens. Ze heeft ook nog een tweelingbroer Bram.
Opleiding en loopbaan
Na het lager aan de Heilig Hartschool, het middelbaar aan de Middenschool de Pélichy en het College studeerde ze voor verpleegkundige aan VIVES Roeselare. Ze behaalde ook nog een banaba spoed en intensieve zorgen. Ze werkte in de Sint-Jozefskliniek en hielp ook mee in het vaccinatiecentrum. Ze is nu gestopt als verpleegkundige om zich volledig te kunnen richten op Crème de la Cru, waarmee ze zes jaar geleden startte.
Vrije tijd
Ze gaat graag wandelen met haar Berner sennenhond Billy.
Dan breekt nu allicht een drukke periode aan?
“We hebben Pasen achter de rug, nu komen de communies, Moederdag en Vaderdag… Het volgt elkaar in sneltempo op. En het weer wordt ook beter, dat betekent dat we hier in het weekend heel wat mensen mogen ontvangen. Vooral fietsers uit onze stad en omliggende gemeentes vinden vlot de weg naar hier. Ik werk nu nog vanuit mijn container, maar daar moet binnenkort verandering in komen. We zijn hier De Hoge Schuur, waarnaar deze hoeve genoemd is, helemaal aan het renoveren. Dat vergt heel wat werk natuurlijk, nu zijn we bezig aan het dak. Mijn vriend Tim heeft een broer die schrijnwerker is en een andere broer die metst, van hen leert hij veel om zo ook veel zelf te kunnen doen. Maar de nodige vergunningen zijn normaal binnen. Eens de hoeve af is, zouden we daar primitief in willen starten, maar de bedoeling is dat het op termijn uitgroeit tot een ijssalon, een tearoom zelfs. Waar je naast de ijsbereidingen nog lekkers zal kunnen krijgen.”

Wanneer kunnen de mensen bij jou een ijsje komen likken?
“Vanaf nu is dat ieder weekend, zaterdag en zondag dus, van 13 tot 18 uur. Ook in verlengde weekends doen we extra open, om daarvan op de hoogte zijn, volg je best onze sociale media. Je kunt hier dus ook ijs komen kopen, best in het weekend omdat ik anders vaak ijs aan het maken ben. Ook in de Beiaardstraat 49, bij de hoeve Schollier-Vynckier, staan diverse automaten en ook daar kun je ons ijs uit de automaat halen.”
Zo beland je na al die jaren in de voetsporen van je ouders, die samen nog De Drie Gezellen open hielden!
“Ze zijn gestopt toen mijn papa ziek werd, ik was toen pas twee jaar. Daar heb ik dus geen herinneringen meer aan. Maar we zijn altijd wel in de Mentenhoekstraat blijven wonen en vanaf mijn 15de deed ik vakantiejobs in De Drie Gezellen toen Thijs en Tine de zaak runden. Het sociale contact maakt het ook hier leuk. Je ziet vaak dezelfde mensen terug, die ons ijs duidelijk smaken.”
En je huidige job is ook echt een ambacht!
“Iets eigenhandig maken geeft inderdaad voldoening. We gaan ook op zoek naar nieuwe dingen. Zo hebben we ijs met de suikervervanger Zusto, is er ook lactosevrij ijs… En ook met smaken kan het alle kanten uit. Ik experimenteer daar graag mee.”
En je volgt allicht ook nauwgezet het weerbericht?
“Zeker. Nu kunnen we hier nog niemand binnen een plaatsje bieden, dus als het echt regent, blijven we dicht. Maar bij zonnig weer kunnen hier een pak mensen zitten, er zijn stoelen en tafels voorzien en er staat ook een springkasteel. We bevinden ons hier ook langs de fietsknooppuntenroute (tussen knooppunt 14 en 20, red.), hoewel we erg landelijk gelegen zijn, vinden de mensen ons wel.”
The post Lore (29) van Crèmé de La Cru koestert grote bouwplannen: “We bouwen de Hoge Schuur om tot een echt ijssalon” is provided by KW.be.