Waregem en Zulte delen het natuurgebied Gaverbeekse Meersen. Deze tijd van het jaar staat de meidoorn er in bloei, wat mooie vlinders lokt. In het gebied staat een treinwagon verborgen.
PRAKTISCH
• Met de GPS vie RouteYou:https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/16673769
• Afstand: 6,5 kilometer
• Gratis parking t.h.v. kleuterschool naast Kapel OLV ten Dale, Looierijstraat 132, Zulte
• Bewegwijzerd met blauwe rechthoek
• Niet geschikt voor rolstoel en kinderwagen
• Opgelet! Eén stevige (bijna loodrechte) helling
De wijk Kapelhoek in Zulte heeft zelfs een eigen website. Vorige week vierden ze hun kermisweekend op de weide naast de kleuterschool. De centrale spil is Kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Dale (1) waar nog regelmatig Poolse missen plaatsvinden. De eerste kapel op deze plek werd rond 1500 gebouwd door een edelman als dank voor de genezing van zijn vrouw.
Concert van kikkers
De Drogenboomstraat buigt aan een wit Onze-Lieve-Vrouwkapelletje links af naar de spoorweg. Hier passeert veel sluipverkeer. Net voor de spoorwegbrug houden we rechts aan op de pas geasfalteerde fietssnelweg F7, die wat verder rechts evenwijdig de spoorweg richting Waregem volgt.
We blijven het hoogste pad volgen tot waar een dalend pad naar volkstuinen Slekkepark leidt. Hier maken we een 180°-bocht naar rechts. Waar we de Gaverbeek dwarsen, begint het onverharde deel van de wandeling. Een concert door kwakende kikkers heet ons welkom in dit kleine en fijne natuurgebied.
Even wordt het avontuurlijk als we een beekje moeten dwarsen via een dunne boomstam en daarna loodrecht de helling opkruipen. Boven gaan we links en komen we op de voormalige spoorlijn Waregem – Ingelmunster (2). Deze werd in 1985 opgedoekt, maar een deel van de rails ligt er nog steeds. Meer nog, er staat zelfs een wagon op die dienst doet als lokaal van Natuurpunt, de vereniging die het natuurgebied met succes onderhoudt.

Mascotte van de meersen
De verlaten spoorlijn vormt de kern van waaruit het natuurgebied Gaverbeekse Meersen (3) is ontstaan. De meidoorn staat aan weerszijden van het pad mooi in bloei, sommige bomen ruiken zoet. De geur trekt vlinders en bijen aan. Links bevinden zich de echte meersen. Dat zijn bloemrijke hooilanden met hier en daar knotwilgen en poelen. Er wordt in de toekomst werk gemaakt van nog meer vernatting van het gebied. Wie een poel stil nadert, kan in de nabijheid en vooral bij mooi, zonnig weer, wel eens een levendbarende hagedis spotten. Het reptiel is de mascotte van het gebied.
De wandeling gaat aan een tweede kruispunt normaal links de meersen in, maar door het broedseizoen is deze extra lus naar de Gaverbeek helaas nog tot 15 juni niet toegankelijk. Dan maar rechtsaf richting de Meersstraat, waar we opnieuw in Zulte zijn. Bloemen bloeien in de bermen. Akkers worden geploegd. Ook hier knallen de witte en roze bloemen in de meidoornhagen.
Heerlijke aardbeien
In de Looierijstraat teelt Chris Van Colenberghe volle grond-aardbeien (4). Ze zijn “superlekker en groot”, volgens een dame die er net twee bakjes uit de automaat haalt. Er staat een tafeltje waar je in de schaduw de aardbeien ter plekke kan smullen.
Wat verderop aan de rechterkant bevindt zich de lederfabriek Altan (5). De gebouwen dateren van de jaren 1920, ooit opgericht als olieslagerij. Binnen staan leerbewerkingsmachines van meer dan honderd jaar oud. Johan Lefevre zou de laatste ambachtelijke leerbewerker van Vlaanderen zijn. Het was zijn grootvader die zich hier kort na WO II vestigde. Groepen kunnen er op afspraak een bezoek brengen. Lefevre is een gepassioneerd verteller over zijn ambacht. Enkele stappen verder komen we opnieuw uit bij de wagen.
Horecatip: ‘t Kapelhuis
Ideale uitblaasplek na de wandeling. Voortreffelijke tearoom en tapas. Ook bekend om zijn breed gamma aan trappisten en cocktails. Open van woensdag tot zondag.
Oude Weg 187, Zulte.
The post KORTWEG! Vlinders op de meidoorn in de Gaverbeekse Meersen is provided by KW.be.