Voor Frank Bossuyt (63) uit Deerlijk is mei zijn laatste manad als huis-aan-huis verkoper van groenten, fruit en kleine eetwaren. Aan een periode van 34 jaar komt een einde. “Onze topper, dagverse aardbeien van eigen kweek, is aan het laatste seizoen toe. Het kweken van aardbeien is een intensieve en veeleisende opdracht”, vertelt zijn vrouw Kathleen Vandeputte.
“Momenteel zijn de eerste bakjes mee op de winkelwagen en ze zijn ook te koop in ons hoevewinkeltje. Supervers want het plukken gebeurt vanaf ’s morgens vroeg en om 8.30 uur vertrekt de winkelwagen. Wanneer de zoete lekkernij volledig geplukt is, bereikt ons winkeltje ook het eindpunt. Wij plantten al die jaren het ras ‘Elsanta’ en onze klanten kennen de zoete smaak”, vertelt Kathleen Vandeputte die elke dag plukster van dienst is.
Uitzondering
Huis-aan-huis verse etenswaren verkopen is een uitzondering aan het worden in het straatbeeld. Frank vertelt: “Een dergelijke verkoop is nog voorbehouden aan een uitstervend ras. Ik deed dit zeer graag en dit was drie dagen per week een vast ritueel. Elke week op ongeveer hetzelfde moment aan dezelfde woningen en bij dezelfde mensen. Mijn cliënteel is niet meer jong.”
Frank en Kathleen Vandeputte wonen in de hoeve op de Statiewijk. Daar wordt al zeer lang fruit gekweekt dat vooral voor particuliere verkoop bestemd was. “Mijn schoonouders Rogé en Bernice startten in 1983 met een hoevewinkeltje waarin enkel de eigen producten te koop waren”, begint Frank zijn verhaal. “In 1984 werd dit uitgebreid met alle fruit en groenten. Nog later breidden we uit met de basisproducten van een kruidenierszaak. Kathleen maakt nog steeds al onze confituren zelf.”
Wegenwerken
In 1991 waren er grote wegenwerken op de Statiewijk en de hoeve was moeilijk bereikbaar. Al de frigo’s staken vol met appels en peren, waardoor de fruitteler besloot zelf met dat fruit op ronde te gaan om het te verkopen. “In 1995 kochten wij de nieuwe winkelkar en het werd een vaste ronde voor huis-aan-huis verkoop. Drie dagen op ronde en de andere dagen aankopen doen en meehelpen in de winkel.”
De contacten met zijn klanten waren voor Frank al even belangrijk als de verkoop. Aan senioren verkoopt hij veel koekjes, confituur en pakjes koffie. “Ook flessen water zijn belangrijk en men vraagt mij af en toe het water meteen in de kelder te zetten. Ik heb eens de draad op een tiental naainaalden moeten zetten omdat het vrouwtje te weinig kon zien. Ik had aan het woonzorgcentrum en aan de appartementen een vast staanplaats.”
Aardbeien
In 1993 werden de eerste aardbeien gekweekt voor de verkoop. “Het is geen werk voor de maanden april en mei alleen. Het hele jaar door wordt er voor de planten gezorgd. Maar in de huidige plukperiode is het zeer arbeidsintensief en moeten wij dagelijks op onze knieën tussen de rijen planten op zoek naar de mooie rode vruchten.”
De kweker weet te vertellen dat alles begint met aangepaste grond. “Elk jaar wisselden wij van perceel en op de plaats van de aardbeiplanten mogen er de voorbije vier jaar geen aardbeien of aardappelen gegroeid hebben. De grond voor aardbeien moet een jaar vooraf rusten. Eind juni worden de bermen aangelegd voor de planten die tussen 20 en 25 augustus hun plaats krijgen. De eerste acht dagen moeten de planten als het ware in de modder staan. Als het warme dagen zijn, worden de planten met water afgekoeld.
In december worden de koepels geplaatst en vanaf februari wordt extra water gegeven. Tussen de rijen wordt stro gelegd. Het is belangrijk dat de vruchten bij een koele temperatuur geplukt worden. De vruchten moeten hun groen kroontje nog hebben en worden bij voorkeur niet gewassen. Aardbeien worden vooral bij warme temperaturen gegeten. Hoe warmer, hoe meer er gegeten worden.”
Na de pluk volgt de opkuis en dan wordt het opnieuw tijd om het aanplanten van nieuwe scheuten voor te bereiden. “Echter niet voor ons”, zeggen Frank en Kathleen in koor.
Tijd voor familie
“De hoeve wordt verkocht, maar wij weten nog niet waarheen. Kathleen moet nog een jaar werken als verpleegster. Wij hebben onze ouders nog en staan voor een en ander in. Ook de vier kleinkinderen zullen op ons kunnen rekenen. Maar met de winkelwagen, de winkel en de aardbeien is het voorbij.”
The post “Kathleen maakt nog steeds al onze confituren zelf”: Frank neemt na 34 jaar afscheid als huis-aanhuis verkoper groenten en fruit is provided by KW.be.