De gemeenteraad van Tielt keurde donderdagavond de nieuwe omgevingsaanvraag voor de langverwachte heraanleg van de Neringstraat goed. Oppositieraadslid Veerle Vervaeke (Team Burgemeester) haalde aan dat sommige bewoners nog steeds de plannen niet genegen zijn en vreest dat de heraanleg daardoor (opnieuw) op de lange baan geschoven zou kunnen worden.
De plannen voor de heraanleg van de stokoude, geklasseerde kasseiweg tussen Aarsele en Kanegem slepen al meerdere bestuursperiodes aan. Er moeten grotere rioleringsbuizen, een stevigere fundering en een gescheiden dubbelrichtingsfietspad komen. Zowel het Agentschap Erfgoed als de provincie zijn betrokken partij en zorgen voor subsidies. Dirk Verwilst (Team Burgemeester) stipte aan dat de Provincie opvallend genoeg een negatief advies uitbracht op de aanvraag. Volgens schepen van Openbare Werken Bert Verdru (CD&V-Lijst) waren die bezwaren echter louter technisch van aard. “We hebben een nota opgesteld waarbij we tegemoet komen aan de opmerkingen, en die nota hebben we samen met de provincie doorgenomen. Onder voorbehoud zal dit tot een positief advies leiden.”
Opnieuw bezwaren?
Maar iets anders kan mogelijk wel (weer) roet in het eten gooien. “Sommige bewoners (in het verleden werden meerdere procedures opgestart tegen de heraanleg, wat verklaart waarom het dossier al zo lang aansleept. Eind 2024 doken er protestborden op in de straat, red.) staan nog steeds negatief tegenover dit project”, aldus Veerle Vervaeke (Team Burgemeester). “We hopen dat dit dossier vooruit gaat, maar de kans bestaat dat er straks opnieuw bezwaren zullen komen. Dat zou jammer zijn. Werd er samen gezeten met de betrokkenen?”
Niet overal begrip
“We hebben de voorbije jaren meermaals overleg gehad, maar er is nu eenmaal zeer weinig marge voor wijzigingen”, aldus schepen Vincent Byttebier (CD&V-lijst Burger). “Niet alle bewoners hebben daar helaas even veel begrip voor. We hangen namelijk vast aan het compromis dat in 2016 uitgewerkt werd met Erfgoed en met de Provincie (toen was Vervaeke zelf schepen van Openbare Werken – red.). Dit plan is na een lang proces tot stand gekomen, werd ten gronde onderzocht en is de best haalbare optie. Uw bekommernis is ook de onze, maar meer kunnen we niet doen.”
De omgevingsaanvraag werd donderdag goedgekeurd met 29 ja-stemmen en 1 nee-stem (één van de raadsleden was verontschuldigd).
The post Gemeenteraad Tielt zet licht op groen voor heraanleg Neringenstraat: “Wel kans dat er weer bezwaren komen” is provided by KW.be.