Naast het project Neringenstraat, werd er achter de schermen ook hard gewerkt aan plannen voor een heraanleg van de Deinsesteenweg in Tielt. De gewestweg, die in handen is van AWV, is al geruime tijd in slechte staat, en ook de fietspaden worden als bijzonder onveilig beschouwd. Met de heraanleg komt aan al die problemen een eind, al zal niet elke aanpassing een verbetering zijn volgens de Tieltse oppositiepartijen.
De Deinsesteenweg in Tielt wacht al erg lang op een heraanleg. Het wegdek en de riolering zijn er in slechte staat, wat in de zomer van 2023 bewezen werd toen een gigantisch zinkgat in de weg verscheen. Ook de fietspaden zijn er bijzonder onveilig en worden onder meer door de Fietsersbond en Groen Tielt geregeld bekritiseerd. Omdat de steenweg echter een gewestweg is, en er dus overleg gepleegd moet worden met zowel buurgemeente Deinze als het Agentschap Wegen en Verkeer, lieten concrete plannen voor een heraanleg lang op zich wachten.
Bredere weg
Tot nu, want op de gemeenteraadscommissie van maandagavond werden de plannen uitvoerig beschreven door Tim Couwelier van Infrabureau Demey. “De Deinsesteenweg zal over het volledige traject worden aangepakt, van de grens met Deinze tot aan het kruispunt met de zuidoostelijke tangent, goed voor een afstand van maar liefst zeven kilometer”, vertelde hij. “In eerste instantie was het enkel de bedoeling om een vrijliggend fietspad aan te leggen, maar intussen werd duidelijk dat ook de rijweg aan vernieuwing toe is en zal er ook een gescheiden riolering aangelegd worden.”
De vernieuwde rijweg zal bestaan uit twee rijvakken van 3,10 meter breed. Aan weerskanten van de weg komen vrijliggende enkelrichtingfietspaden met een breedte van twee meter, die op sommige plaatsen van de rijweg gescheiden zullen worden door een bomenrij. De weginfrastructuur neemt zo dus al heel wat meer ruimte in dan de bestaande weg, terwijl er ook ruimte vrijgemaakt moet worden voor een netwerk van open grachten. In totaal zullen er dan ook ruim 200 verwervingen nodig zijn om voldoende ruimte te kunnen voorzien voor de heraanleg, van percelen grond tot gebouwen die afgebroken zullen worden.
Veiliger kruispunten
Met de heraanleg wordt meteen ook een aantal kruispunten aangepakt in functie van de veiligheid van fietsers en een vlottere doorstroom van het verkeer. Een eerste punt is de kruising van de Deinsesteenweg met de Caloenstraat, waarvan de aanhechting wat richting het westen verschoven zal worden, om een beter zicht te krijgen op het verkeer dat van Deinze komt.
Een effectieve heraanleg van de Deinsesteenweg zal nog even op zich laten wachten
Meer ingrijpend zijn de geplande wijzigingen aan het kruispunt met de Sterrestraat en de Karmstraat. Beide wegen maken op dit moment een scherpe hoek met de Deinsesteenweg. Om die weg te nemen, zullen de twee straten uit elkaar getrokken worden, waardoor je twee afzonderlijke aanhechtingen krijgt in plaats van één groot kruispunt. De inrit van de Sterrestraat zal dan dichter bij Deinze liggen, terwijl die van de Karmstraat richting Tielt getrokken wordt. Tussen de twee rijvakken wordt dan een afslagstrook voorzien, met voor en na de twee splitsingen een oversteekplaats voor fietsers.
Nieuwe bushaltes
Ten slotte zullen ook de bushaltes heraangelegd worden. Op de meeste plaatsen worden haltehavens buiten de rijweg voorzien, maar ter hoogte van het kruispunt met de Sterrestraat en aan de lichten in Aarsele zullen de stopplaatsen volgens de huidige plannen op de rijweg liggen. Het voorstel kwam er volgens Couwelier op vraag van AWV en De Lijn, omdat het zorgt voor minder manoeuvres. De Tieltse oppositiepartijen waren echter niet meteen te vinden voor het idee, omdat die wijziging een vlotte doorstroom van het verkeer op de frequent bereden steenweg kan verhinderen.
Hoewel er intussen al grote vorderingen werden gemaakt in het dossier, zal een effectieve heraanleg van de Deinsesteenweg nog even op zich laten wachten. De aanvraag voor de omgevingsvergunning werd wel ingediend, maar het openbaar onderzoek volgt pas over enkele maanden. Alle plannen zullen vanaf dan digitaal te raadplegen zijn via het omgevingsloket. Pas na de goedkeuring van de omgevingsvergunning zal een concrete kostenraming en timing opgesteld kunnen worden, terwijl er dus ook nog heel wat verwervingen zullen moeten gebeuren alvorens de werken kunnen beginnen. (Chelsea Smet)
The post Erbarmelijke Deinsesteenweg in Tielt wordt eindelijk heraangelegd is provided by KW.be.