“Hij heeft zaken van misbruik door priesters toegedekt, maar anderzijds: waar ga je ergens een kardinaal vinden die dat niet gedaan heeft?”. Priester Norbert Bethune en zijn vrouw Lydia uit Wingene zijn niet meteen enthousiast over de keuze voor de Amerikaanse Robert Francis Prevost als nieuwe paus. Het koppel achter Rent-a-Priest verbaast zich bovendien over de pausgekte. “Onbegrijpelijk dat mensen daar zo mee bezig zijn”, klinkt het.
Voor wie Norbert Bethune niet kent: hij werd in 1971 tot priester gewijd en werkte jarenlang als ziekenhuispastor in Tielt. In 1992 werd hij door toenmalig bisschop Roger Vangheluwe geschorst als priester nadat bleek dat hij een vriendin had en, vooral, dat hij openlijk aankondigde dat hij met zijn Lydia zou huwen. Bethune bleef echter actief als priester, in zijn eigen VZW ’t Atelier en later bij Rent-A-Priest dat hij zelf opzette, en zette zich als medestichter van de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk ook in voor slachtoffers van misbruik door geestelijken.
“Wij zijn nog steeds betrokken in de Werkgroep maar op een lager pitje”, zegt Bethunes echtgenote Lydia. Met stijgende verbazing keken ze donderdagavond op televisie naar de witte rook boven de Sixtijnse Kapel en de nieuwe paus die op het balkon verscheen. Paus Leo XIV, ofte de Amerikaan Robert Francis Prevost, is niet onbesproken. “Een Amerikaanse organisatie van misbruikslachtoffers heeft weet van gevallen van misbruik door geestelijken die door Prevost zouden toegedekt zijn. Zijn verkiezing is dan ook een klap in het gezicht van alle slachtoffers van misbruik binnen de kerk”, zegt Lydia.
Klachtenbrief
Tussen 1999 en 2013 was Prevost overste van de Augustijnerorde in Chicago. In die hoedanigheid, maar ook later als bisschop in Peru, zou hij diverse klachten over misbruik door geestelijken onder de mat geveegd hebben. “Die slachtofferorganisatie uit Amerika had daarom een brief gestuurd naar de vorige paus, Franciscus, om dat aan te klagen. Of Franciscus die nog gelezen heeft, is onduidelijk want hij was al zeer ziek toen. En of de nieuwe paus iets zal aanvangen met een klachtenbrief over zichzelf, valt te betwijfelen”, klinkt het.
Wie het koppel dan wel liever gezien had als nieuwe kerkvader? “Geen idee. Ik vermoed dat het lang zoeken zou zijn naar een kardinaal zonder boter op het hoofd als het gaat over het toedekken van misbruikzaken. Dat is net het probleem van de kerk. Dat systeem is door en door rot. We kunnen alleen maar hopen dat hij de fragiele hoop die sommige slachtoffers hadden gesteld in Franciscus nu niet in de kiem zal smoren”, zegt Lydia.
The post “Elke kardinaal heeft wel boter op het hoofd”: koppel achter Rent-a-Priest niet enthousiast over nieuwe paus is provided by KW.be.