“Een stap in de verkeerde richting.” Zo omschrijft Jan Puype de aanstelling van Robert Prevost tot paus Leo XIV. De West-Vlaming groeide na zijn passage in ‘Godvergeten’ uit tot een van dé gezichten van seksueel misbruik in de Kerk en sprak in september 2024 nog uitgebreid met paus Franciscus.
“Een kaakslag. Toen ik het nieuws vernam dat Robert Prevost de nieuwe paus zou worden, was ik echt van mijn melk. Dit is een stap in de verkeerde richting. Zoveel is duidelijk.”
Voor Jan Puype (53) is het glashelder: met paus Leo XIV worden de vele slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk opnieuw in een hoekje geduwd. De West-Vlaming groeide dankzij zijn moedige getuigenis in het Canvas-programma Godvergeten uit tot dé spreekbuis voor zijn lotgenoten en neemt allesbehalve een blad voor de mond.
Bang afwachten
“SNAP, de grootste Amerikaanse organisatie voor slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk, had in maart vorig jaar per brief verschillende kardinalen verwittigd dat minstens zes van hun collega’s betrokken waren bij misbruikschandalen. En dat ze bij een mogelijke pausverkiezing zeker niet mochten gekozen worden. Robert Prevost heeft zelf geen kinderen misbruikt, maar zou iemand van zijn orde van de Augustijnen beschermd hebben. Dit boezemt me geen vertrouwen in.”
Puype omschrijft zijn eerste gevoel als “niet positief. En dan druk ik me nog zeer diplomatisch uit. Het wordt bang afwachten hoe hij op vlak van misbruik zal optreden. In september stond normaal een reis richting Rome, inclusief audiëntie met de paus, gepland. Benieuwd of die nog zal doorgaan.”
“Ik wil Robert Prevost het voordeel van de twijfel geven. Maar ik heb véél twijfels”
Jan, die van zijn twaalfde tot vijftiende misbruikt werd door een priester in het Heilig Hartcollege van Waregem, was een van de vijftien slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk die tijdens het pausbezoek van Franciscus aan ons land (in september vorig jaar, red.) met hem in gesprek mocht gaan. “Toen werd afgesproken dat we elkaar een jaar later opnieuw zouden zien, maar ik vrees dat dit nu op de helling zal staan.”
Weinig vertrouwen
Met Franciscus had Puype een goed gesprek, stelt hij. “Hij nam de tijd om te luisteren en nog meer om onderbouwd te antwoorden. Hij zei onomwonden dat hij slechts het symbool van de Kerk als instituut is. Hij zou mijn verhaal aan de curie voorleggen, beloofde hij toen. Maar in diezelfde adem maakte hij ook duidelijk dat we daar niet veel van hoefden te verwachten.”
Prevost heeft jarenlang een belangrijke functie binnen die Romeinse Curie bekleed. Hij was er prefect van de Dicasterie voor Bisschoppen, dat wereldwijd bisschoppen selecteert en beheert. “Dat boezemt me weinig vertrouwen in”, aldus nog Jan Puype. “Ik wil hem het voordeel van de twijfel geven. Al heb ik héél veel twijfels. Laat dat duidelijk zijn.”
The post “Dit is een regelrechte ramp”: misbruikslachtoffer Jan Puype ontgoocheld over aanstelling paus Leo XIV is provided by KW.be.