De Vlaamse overheid, de stad Ieper en de eigenaar van het perceel aan het Vandenpeereboomplein hebben na grondig overleg en verkenning van alle pistes een evenwichtige beslissing genomen: de archeologische vondst wordt veiliggesteld en beschermd, het geplande bouwproject kan doorgaan.
Zowel Vlaanderen, de stad als de eigenaar waren bereid om de resten van de middeleeuwse burchtmuur ter plaatse te ontsluiten voor het grote publiek, maar de drie partners stellen op basis van een kosten-batenanalyse samen vast dat het niet betaalbaar is om de site open te stellen zoals iedereen dat zou willen.
Minstens 10 miljoen euro
Het zou immers een eenmalige investering vergen van minstens 10 miljoen euro, plus nog eens miljoenen euro’s in de volgende jaren voor exploitatie, om de archeologische resten ter plaatse permanent toegankelijk te maken voor het publiek. Het proces wordt nu opgestart om de ondergrondse site volledig te beschermen. De nieuwste technieken zullen gebruikt worden om de grafelijke verblijfplaats tastbaar te maken voor de Ieperlingen en alle andere Vlamingen. Vlaanderen maakt hiervoor de nodige middelen vrij.

“Soms moet je dromen opbergen”, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts, die eind maart ook even mee kwam graven. “We hebben al het mogelijke gedaan, maar nadat alle rekeningen gemaakt zijn, moeten we erkennen dat een investering van om te beginnen zeker 10 miljoen euro, en in de jaren daarna nog eens miljoenen, niet uit te leggen is. Ik moet altijd een verantwoordelijke afweging maken van de kosten en de baten.”

Lees ook:
The post Burchtmuur in Ieper beschermd en overblijfselen veiliggesteld, groen licht voor bouwproject is provided by KW.be.