Brugse priester Gabriël Quicke vanuit Rome: “Stilletjes gehoopt op de Amerikaanse kardinaal Robert Prevost “

“Ik had stilletjes gehoopt dat de Amerikaanse kardinaal Robert Prevost de nieuwe paus zou worden”, vertelt de Brugse priester Gabriël Quicke, de rector van de Belgische Kerk in Rome. Hij was gisteravond op het Sint-Pietersplein, toen de nieuwe paus Leo XIV op het balkon verscheen.

Donderdagavond repte Gabriël Quicke (63) zich naar het Sint-Pietersplein in Rome, toen hij witte rook zag opstijgen uit het Vaticaan. “Ik woon op amper tien minuten van het Sint-Pietersplein, maar heb veiligheidshalve een stampvolle bus genomen om er tijdig te geraken.”

Leo XIV

“Aan televisiezender VTM had ik voordien nog gezegd dat het mooi zou zijn, als de nieuwe paus de naam Augustinus zou dragen. Het is Leo XIV geworden, een krachtig statement en verwijzing naar Leo XIII, die in zijn encycliek Rerum Novarum opkwam voor de arbeidersklasse.”

“Na paus Franciscus heeft de Kerk nood aan eenheid. Kardinaal Robert Prevoost is als Augustijn de geschikte figuur om die eenheid te realiseren. Ik heb hem enkele jaren geleden ontmoet in Rome en hem verteld dat ik weliswaar geen Augustijn ben, maar wel geïnspireerd ben door deze kerkvader uit de vierde eeuw. Ik heb hem jammer genoeg mijn doctoraatsverhandeling over Augustinus, die te boek gesteld is, niet kunnen geven.”

Geen verrassing

“De voorbije twee jaren was het de taak van kardinaal Robert Prevost om in Rome ‘goede herders’ aan te stellen. Met andere woorden: alle bisschoppen benoemen. Hij kende dus heel wat bisschoppen, het is dus voor mij geen verrassing dat hij verkozen werd tot de nieuwe paus. Hij is een gevoelig man, met een sterk inlevingsvermogen. zeer empathisch. Hij kan goed luisteren.”

“Ik had in stilte gehoopt dat hij het zou worden. In zijn eerste toespraak donderdagavond heeft hij verwezen naar de zuilengalerij van Bernini op het Sint-Pietersplein. De Kerk gaf deze 17de eeuwse kunstenaars de opdracht iets te maken, waardoor de Kerk symbolisch de hele mensheid kan omarmen. Ook de arme mensen.”

Spitsvondig

“Het was dus een zeer spitsvondige theologische verwijzing. Het is dezelfde visie als kerkvader Augustinus: die zag God als een goede, universele vader. Het Latijnse woord ‘omnipotentum’ is een slechte vertaling van het Griekse ‘pancreator’, at universeel en alomvattend betekent. Paus Leo XIV zei donderdag: ik ben christen met u, een bisschop voor jullie. Dat komt letterlijk uit een preek van Augustinus.”

“Even opmerkelijk: hij sprak donderdag in het Italiaans en het Spaans, niet in het Engels. Daarmee verwijst hij naar het feit dat de kerk universeel en supranationaal is. Niet nationaal gestructureerd. Een sterk statement dat hij zich niet wil laten recupereren door een nationale, politieke macht. De evangelische boodschap is er voor iedereen, ter wereld.”

Oproep tot vrede

“Bovendien heeft de nieuwe paus opgeroepen tot vrede. Hij koos de naam Leo, dan denken we meteen aan Leo XIII: een grote paus die de encycliek Rerum Novarum uitbracht, een pleidooi voor een sociale kerk.”

“Wat het delicaat dossier rond seksueel misbruik in de Kerk betreft, denk ik dat de nieuwe paus vooral zal leren uit de fouten uit het verleden. Wat gebeurd is, kun je niet uitwissen. Leo XIV is een man die luistert naar de mensen, ook op dat vlak zal hij dat doen”, aldus Gabriël Quicke, die nog diep onder de indruk is van de sfeer op het Sint-Pietersplein donderdagavond: “Het waren niet enkel christenen die hun vreugde de volle teug gaven in Rome.”

The post Brugse priester Gabriël Quicke vanuit Rome: “Stilletjes gehoopt op de Amerikaanse kardinaal Robert Prevost “ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Deerlijk Sport brengt 36ste editie van Briek Vervaeketornooi

Lukas Viaene heeft een superdruk weekend voor de boeg. Hij is hoofdverantwoordelijke van het driedaagse Briek Vervaeketornooi waarin ook voor de eerste keer een Afterwork Cup op het programma staat.
The post Deerlijk Sport brengt 36ste editie van Briek Vervaeketornooi appeared first on KW.be.

Lees meer »

Primeur voor AZ Sint-Lucas Brugge: Borstkankerpatiënte krijgt borstamputatie zonder borstlitteken

In AZ Sint-Lucas Brugge is voor het eerst in België bij een borstkankerpatiënte met succes een borstamputatie uitgevoerd waarbij de tepel gespaard bleef en dat er geen litteken op de borst zichtbaar is na de operatie. De innovatieve ingreep via een kijkoperatie werd uitgevoerd door dokter Femke Delporte en dokter Pieter Vermeulen. Zo’n operatie biedt borstkankerpatiënten een veilig alternatief met

Lees meer »

Het Vlaamse gevecht tegen de windmolens

Tegenover de turboprocedure voor defensie, staan de alsmaar strengere regels voor grote windmolens. De Vlaamse regering vond die ooit de toekomst, maar plooit nu voor het lokale verzet. En laat de eigen klimaatambities verder los.

Lees meer »