“Hoe symbolisch dat de nieuwe paus tachtig jaar na het einde van WO II verkozen raakt en meteen over wereldvrede predikt”, zegt de Brugse paus-wachter Tom Zwaenepoel. “Paus Leo XIV vormt het ideale tegengewicht voor de Amerikaanse president Trump.”
Bruggeling Tom Zwaenepeol, docent Duits aan de Universiteit Gent en de Abdijschool van Zevenkerken, was tot zijn grote spijt niet donderdagavond niet aanwezig op het Sint-Pietersplein in Rome. De voorbije weken kampeerde hij in de buurt van het Vaticaan, naar aanleiding van de dood en de begrafenis van paus Franciscus. Maar zijn job als leraar vereiste zijn aanwezigheid deze week in Brugge en Gent. Noodgedwongen volgde hij de benoeming van kardinaal Robert Prevost tot paus via de televisie.
Spannend
“Het was spannend. De voorbije twee weken circuleerden deelnamen van twee topfavorieten om paus Franciscus op te volgen: kardinaal Parolin, die de nummer twee in het Vaticaan is, en de Filipijn Tagle. Zelf had ik een lijstje met vijftien kanshebbers. Mij persoonlijke favoriet was – eerlijk – Robert Prevost. Ik heb hem al enkele keren vanop afstand gezien, tijdens misvieringen in de Sint-Pieterskerk in Rome.”
“Kardinaal Prevost maakte een heel goede indruk, hij is heel bescheiden, zoals paus Franciscus. Bovendien is hij een zeer verstandig man, een intellectueel, die wiskunde en kerkelijk recht gestudeerd heeft. Hij moet in 2018, toen paus Franciscus naar Peru trok, een zeer goede indruk gemaakt hebben op zijn voorganger. Robert Prevost was in dat Latijns-Amerikaans land missionaris en later bisschop.”
Pontifex
“Twee jaar geleden heeft paus Franciscus kardinaal Prevost naar Rome geroepen om er de instelling te leiden die de bisschoppen moet benoemen. Men noemt Leo XIV nu een Amerikaanse paus, dat is fout. Want hij is een man van verschillende continenten. Hij is al lang weg uit de Verenigde Staten, een land waar er door het beleid van Donald Trump heel wat verdeeldheid heest in de katholieke gemeenschap.”
“Mijns inziens is de nieuwe paus dé geknipte persoon om bruggen te bouwen: een pontifex, wat elke paus hoort te zijn. Hij heeft charisma en tont emotie. Donderdagavond op het balkon van het Vaticaan kon hij met moeite zijn tranen bedwingen. Hij kon zijn emoties niet onder controle houden, dat maakt hem menselijk.”
Vreugde
“Wat mij opviel, op het bomvolle Sint-Pietersplein, was de uitbarsting van vreugde, ook bij jongeren. De kerken lopen leeg in Europa, maar het is onvoorstelbaar hoe groot de aandacht en het enthousiasme is voor de verkiezing van de nieuwe paus. Leo XIV is de ideale persoon om een brug te slaan met de wereld.”
“Hij kan de wereld omarmen omdat hij een Augustijn is: iemand die uit het werkveld komt en die de problematiek van armoede en uitsluiting kent. Het enige vraagteken is dat we nog niet weten hoe hij denkt over de ‘hoofdpijndossiers’ van de Kerk: zijn visie over abortus, euthanasie, homoseksualiteit en de seksuele moraal.”
Doofpot?
“Er wordt hem nu al verweten dat hij seksueel misbruik van priesters in de doofpot gestoken heeft. Sommigen willen hem in een slecht daglicht plaatsen. Ten onrechte? Een paus wordt met twee derden meerderheid verkozen. Alle kandidaten worden nauwgezet gescreend. Ik geloof niet dat de kardinalen een persoon zullen kiezen bij wie een doofpotoperatie rond seksueel misbruik hem zijn hele pontificaat zal achtervolgen.”
“Het is war, in 2012 heeft kardinaal Prevost homo onvriendelijke uitspraken gedaan. Hij vindt dat die seksuele geaardheid niet beantwoordt aan de leer van de Kerk. Maar we zijn dertien jaar later en hij heeft als kardinaal de visie van paus Franciscus leren kennen. Het is interessant om te zien hoe de nieuwe paus zich de komende jaren zal profileren op deze belangrijke thema’s.”
Trump
“We moeten paus Leo XIV en kans geven, donderdagavond op het balkon gaf hij een goede indruk. Zijn eerste woorden gingen over wereldvrede. Ze zijn een echo van de laatste woorden van Franciscus, die de hoop uitsprak dat de wapens zouden zwijgen. Ik zie de nieuwe paus als een goed tegengewicht voor de brutale Donald Trump. Hij is niet de kandidaat van de Amerikaanse president. Dat hij verkozen is op bevrijdingsdag 8 mei is en toeval, maar erg symbolisch: tachtig jaar na het einde van W0 II”, besluit Tom Zwaenepoel.
The post Bruggeling Tom Zwaenepoel: “De nieuwe paus is ideale tegengewicht voor de Amerikaanse president Trump” is provided by KW.be.