Brandweervrijwilligers: we kunnen niet zonder. Jammer genoeg zijn er steeds minder West-Vlamingen die het zien zitten om in hun vrije tijd paraat te staan voor een vurige noodsituatie. Onze brandweerzones tellen vandaag liefst 195 vrijwilligers minder dan vier jaar geleden.
Naast het professionele korps rekent elke brandweerzone in Vlaanderen op een veel groter aantal vrijwilligers. Dat zijn getrainde mensen die exact dezelfde taken mogen vervullen, maar niet vast in dienst zijn. Ze offeren een deel van hun vrije tijd op om paraat te staan wanneer er een oproep binnenkomt.
In 2020 telde West-Vlaanderen nog 2.466 vrijwillige brandweerlieden, verdeeld over de vier verschillende hulpverleningszones. Vier jaar later zijn dat er nog 2.271, een verlies van 195 geëngageerden dus. In geen enkele andere provincie was die absolute daling groter. Oost-Vlaanderen volgt ons echter op de voet, met een afname van 182 vrijwilligers. Het aantal beroepslieden blijft gelukkig wel stabiel in onze provincie, zij zijn momenteel met 445 (twee meer dan in 2020). (lees verder onder de grafiek)
Alarmerend, vindt federaal parlementslid Axel Weydts (Vooruit). Hij vroeg deze cijfers op bij minister van Veiligheid Bernard Quintin (MR).
“Brandweervrijwilligers vervullen een cruciale rol om onze veiligheid te garanderen. Dankzij hun inzet zijn snelle interventies bij ongelukken of rampen mogelijk en zijn er steeds voldoende brandweerlieden beschikbaar. Daarom moet de overheid ook blijven investeren in onze brandweer. Dat doen we door te zorgen voor een beter statuut voor de vrijwilligers, een betere samenwerking tussen de verschillende zones op vlak van rekrutering en een hervorming van het brandweeronderwijs”, aldus Weydts.
Geen probleem
Niet elke hulpverleningszone heeft het echter even moeilijk om vrijwilligers te werven én vast te houden. Hoewel elke zone minder vrijwilligers telt dan vier jaar geleden, is het verschil bij Fluvia (regio Zuid-West-Vlaanderen) en Brandweer Westhoek het grootst. Deze korpsen zijn respectievelijke 73 en 58 vrijwilligers armer geworden. (lees verder onder de grafiek)
Toch maakt Fluvia-zonecommandant Olivier Dorme zich niet meteen zorgen… “Onze instroom ligt iets lager dan onze uitstroom, maar eigenlijk gaat het de afgelopen jaren net heel goed op vlak van rekrutering en bezetting. In oktober 2024 haalden we zelfs een record met 40 nieuwe aanwervingen, andere jaren zijn dat er slechts 15 à 30”, klinkt het positief.
“Dit jaar registreerden we zelfs een recordaantal nieuwe vrijwilligers, wij ervaren dus geen problemen”
De hulpverleningszone monitort ook zelf de vrijwilligersbalans, om ervoor te zorgen dat ze op elk moment van de week hulp kunnen uitsturen waar dat nodig is. “Je kan veel vrijwilligers hebben, maar als ze allemaal op hetzelfde moment beschikbaar zijn, ben je daar niet zo veel mee. Voldoende bezetting hebben overdag op weekdagen is het moeilijkste, maar ook op die momenten hebben we 100 vrijwilligers verspreid over onze 14 brandweerposten. Wij klagen dus zeker niet.”
The post Aantal brandweervrijwilligers daalt sterkst bij ons: 195 minder dan vier jaar geleden is provided by KW.be.