Crowdvolunteering in plaats van crowdfunding: Luc De Coster bedacht het originele concept in de zoektocht naar zorg op maat voor Ivo, zijn zoon met een ernstige verstandelijke beperking. “We willen zelf een woonproject opzetten voor Ivo en enkele anderen met een vergelijkbare zorgvraag, maar daarvoor moeten we kunnen putten uit een ruim netwerk van vrijwilligers voor allerlei taken.”
Een jaar na zijn geboorte werd bij Ivo De Coster (35) uit Oedelem, deelgemeente van Beernem, een verstandelijke beperking vastgesteld. Voor zijn ouders startte daarmee een jarenlange, hobbelige zoektocht naar gepaste ondersteuning. Ivo verbleef afwisselend in instellingen, thuis en bij zijn jongere zus Renilde, daarin bijgestaan door professionele zorgkundigen. Sinds 2016 hebben personen met een beperking immers recht op persoonsvolgende financiering: ze krijgen een budget toegekend waarmee de voor hen gepaste zorg kan betaald worden.
“Ivo’s verstandelijke niveau kun je vergelijken met dat van een tweejarige. Hij heeft een heel rustige omgeving nodig, anders trekt hij zich volledig in zichzelf terug”, legt Luc uit. De woongroepen waarin hij eerder verbleef, bleken uiteindelijk toch telkens te groot voor Ivo. Daarom besloten zijn ouders en zus zelf een kleinschalig project op te zetten, voor Ivo en vier tot vijf anderen. Met de oprichting van Huyze Thylbert in Oedelem richten ze zich op personen met een ernstige mentale beperking die volledig afhankelijk zijn en wiens mantelzorgers door de jarenlange zorg uitgeput zijn, maar ook de toekomst van hun kind veilig willen stellen. Maar de noodzakelijke kleinschaligheid van het project maakt het ook budgettair kwetsbaar. “We dromen al enkele jaren van dit project. Een paar jaar geleden vonden we enkele gelijkgestemden om hiermee van start te gaan, door onze budgetten samen te leggen, maar uiteindelijk bleek het voor sommigen toch te zwaar. Wat wij doen is pionierswerk, en dat vraagt heel wat energie die niet iedereen in zo’n situatie nog kan opbrengen.”
Mensen zoeken
Maar opgeven is geen optie voor Luc. Nu hij met pensioen ging, plannen hij en zijn vrouw kleiner te gaan wonen. Hij realiseerde zich daarbij dat de grote gezinswoning een perfect onderkomen kan bieden aan een project zoals ze voor ogen hebben. Het project en de professionele zorg financieren gebeurt enerzijds door middel van de persoonlijke zorgbudgetten van de bewoners, anderzijds door inkomsten uit Thylbert BV, het bedrijf dat Luc 25 jaar geleden opzette en dat biologisch gefermenteerde dranken produceert met inzet van sociale tewerkstelling.
“Net door zijn beperking toont Ivo wat belangrijk is in ons leven: onzelfzuchtige liefde en warmte”
Maar zelf fulltime aanwezig zijn voor de bewoners is voor zowel Luc als zus Renilde, zelf moeder van drie zonen, niet mogelijk. Daarom gaan ze nu opnieuw op zoek: niet naar centen, wel naar mensen – veel mensen – die hen kunnen helpen om het zorgproject Huyze Thylbert op poten te zetten. “In de eerste plaats zoeken we iemand die komt inwonen en alleszins ’s nachts in de woning verblijft. De bewoners slapen wel ’s nachts maar kunnen niet helemaal alleen gelaten worden. Die zoektocht verloopt momenteel in samenwerking met de dienst pleegzorg, maar langs deze weg hopen we meer ruchtbaarheid te geven aan onze oproep”, aldus Renilde.
Ook leuke dingen doen
Daarnaast kunnen ze elke uitgestoken hand gebruiken: eenmalig, op regelmatige basis of wanneer de vraag zich aandient. Ze zoeken mensen die op vrijwillige basis willen helpen om hun crowd-werking uit te bouwen, social media te beheren, eens een uitstapje kunnen maken met de bewoners, karweitjes in huis of tuin aanpakken,.. “Want inclusie van mensen met een beperking in onze maatschappij is uiteraard positief, maar onze bewoners botsen op de grenzen daarvan”, aldus Luc. “Wij maken de omgekeerde beweging: we willen mensen bij ons naar binnen halen, om ons te helpen maar ook om samen iets leuks te doen. Hier is ruimte genoeg om bijvoorbeeld een workshop te organiseren, er is een grote tuin waar een feestje of concertje kan plaatsvinden… Al wie ideeën heeft in die zin, of eraan wil meewerken, is welkom bij ons”, klinkt het.
Vrijwilligers zijn goed verzekerd en onkostenvergoeding is bespreekbaar. Maar de beloning komt vooral in het deel uitmaken van een nieuw, positief netwerk en de warmte die Ivo en zijn vrienden wel degelijk laten blijken. “Want net door hun beperking herinneren zij ons aan wat belangrijk is in het leven: onvoorwaardelijke en onzelfzuchtige liefde. Ivo heeft geen aanleiding nodig om ons onverwacht liefdevol te knuffelen”, besluit Luc.
Wie interesse heeft in het woonproject Huyze Thylbert kan contact opnemen via [email protected]. Je leest er ook alles over opwww.huyzethylbert.be
The post “Wij willen mensen bij ons naar binnen halen”: Luc en Renilde zoeken helpende handen om mensen met een verstandelijke beperking bij te staan is provided by KW.be.