De waterkwaliteit van de Krommebeek en de Onledebeek in Beveren bij Roeselare is niet best. Dat blijkt uit de resultaten van het Waterheldenonderzoek waarbij vrijwilligers op verschillende plaatsen metingen uitvoerden.
Van 16 oktober tot 7 december voerden Waterhelden, speciaal opgeleide vrijwilligers, op vijf verschillende locaties en op negen momenten testen uit op de Krommebeek en Onledebeek in Beveren. “Met dit initiatief willen we de waterkwaliteit van beide beken in kaart brengen”, aldus Lieven Simons van de vzw Waterland. Inmiddels zijn de resultaten gekend. Die werden donderdagmiddag bekend gemaakt tijdens een watersafari, een wandeling langsheen de verschillende locaties waar er getest werd.
“Een van de opvallendste aandachtspunten is de aanwezigheid van E.colibacteriën, voornamelijk veroorzaakt door overstorten van het rioolstelsel bij hevige regenval.” E.coli bevindt zich in de darmen van mensen en dieren. Uit de waterbeestjes in de beken bleek dat ook de kwaliteit van hun water matig of slecht is. Daarnaast werden er ook hoge fosfaatwaarden gemeten. “De resultaten onderstrepen hoe belangrijk het is om verder in te zetten op ontharding, infiltratie en de aanleg van gescheiden rioleringsstelsels”, aldus Simons.
Meten is weten
Schepen Francis Debruyne (CD&V) roemt de inzet van de vrijwilligers die de metingen uitvoerden. “Meten is weten. Als stad willen we blijven investeren in betere waterkwaliteit. Gescheiden rioleringsstelsels zijn daarbij een belangrijke hefboom”, aldus Debruyne. De stad plant inmiddels enkele wateringrepen in de omgeving van de Kleine Bassin. “Maar ook de resultaten van dit onderzoek nemen we zeker mee in de opmaak voor een actieplan voor de Krommebeek en Onledebeek. Er is nog veel werk, maar in een ideale wereld zou het moeten mogelijk zijn om op bepaalde plaatsen in de stad te kunnen zwemmen.”
The post Waterkwaliteit van Krommebeek en Onledebeek kan beter is provided by KW.be.