De stad Poperinge heeft er een unieke belevenis bij. De Duitse toren langs de Westvleterseweg werd gerestaureerd en krijgt als uitkijkpunt een nieuwe toeristische invulling met een nieuwe expo over het luchtverhaal tijdens WOII. De toren werd plechtig ingehuldigd op een zeer symbolische dag: Bevrijdingsdag 8 mei, en dat in het bijzijn van de burgemeesters van het Engelse Hythe en het Duitse Frielendorf (Obergrenzebach), zustersteden van Poperinge.
“De stad Poperinge hecht grote waarde aan z’n historisch erfgoed en wil dit ook delen met de inwoners en bezoekers. Via het project Horizon 2025 van Westtoer en de provincie en Europese steun binnen het project ‘Clim@TouVert’ kon de stad deze toren met een uitzonderlijk verhaal een nieuwe betekenisvolle bestemming geven”, aldus burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).
“Door het verwerven van de Duitse toren kreeg Poperinge een uitzonderlijke site in handen. Dit beschermde erfgoed is een unicum als relict van de Tweede Wereldoorlog. Door deze toren toegankelijk te maken, kunnen we bezoekers kennis laten maken met het luchtoorlog-verhaal van onze stad en laten genieten van een prachtig zicht over het waardevolle landschap rond Poperinge”, zei de burgemeester nog.
Duits vliegveld
Het bijzonder verhaal van de Duitse toren gaat terug naar de Tweede Wereldoorlog. In augustus 1940 startten de Duitsers met de aanleg van ‘Flugplatz Peselhoek’, een vliegveld van 55 ha, gelegen tussen de Poperingevaart en de Woestenseweg. Ze bouwden naast het vliegveld ook een observatietoren van dertien meter hoog. Het vliegveld werd nooit in gebruik genomen. In 1942 werd het vliegveld al helemaal omgeploegd. Flugplatz Peselhoek ontpopte zich tot een forse moestuin, waar honderden Poperingenaren tewerkgesteld waren. Die tuin werd belangrijk voor de voedselbevoorrading van de bezetter, tot aan het einde van de oorlog. Tijdens de Koude Oorlog zette het Belgische leger de toren strategisch in, als observatiepost van de Luchtwaakdienst, een afdeling die het luchtruim afspeurde op laag vliegende vijandelijke toestellen.
Dit verhaal wordt in de gerestaureerde toegankelijke toren via informatiepanelen, audio, kijkwanden en maquettes in meerdere talen meegegeven. Het mysterie van de toren en het vliegplein worden er ontrafeld. Andere aspecten van het luchtoorlog-verhaal van Poperinge komen ook aan bod: tien vliegtuigcrashes, de bombardementen, de slachtoffers en de V1-lanceerplatformen.
Adembenemend uitkijkpunt
“Het nieuwe uitkijkpunt is een onderdeel van Horizon 2025. Met dit project wil Westtoer samen met de Provincie tegen eind 2026 24 nieuwe uitkijkpunten realiseren in het West-Vlaamse landschap. Deze uitkijkpunten zijn enerzijds nieuwe constructies maar anderzijds worden ook bestaande gebouwen toegankelijk gemaakt als uitkijkpunt, zoals deze Duitse toren. Dit is het 18de uitkijkpunt dat binnen Horizon 2025 wordt geopend”, zegt gedeputeerde voor Toerisme en voorzitter van Westtoer Jurgen Vanlerberghe (Vooruit).
820.000 euro
“De Duitse toren zorgt voor een grotere belevingswaarde van het wandelnetwerk Hoppeland, dat weldra wordt uitgebreid, en het fietsnetwerk Westhoek, dat in 2026 grondig wordt vernieuwd” aldus nog de gedeputeerde.
Voor het project van de Duitse toren kon de Stad rekenen op een provinciale subsidie van 150.000 euro en een Europese subsidie van 98.000 euro. Agentschap Onroerend Erfgoed verleende een restauratiepremie van 125.000 euro. De totale projectkost bedraagt 820.000 euro.
Vergezichten
De Duitse toren ligt op een hoger gelegen locatie en biedt een prachtig zicht in alle windrichtingen. Naar het zuiden merk je de stad Poperinge op, met daarachter de contouren van de West-Vlaamse heuvels. De west- en noordkant bieden een panorama over het grondgebied van Westvleteren, met zicht op de Lovie- en de Sixtusbossen. De oostzijde kijkt uit op de voormalige Flugplatz Peselhoek met in de verte de Galgebossen. Deze vergezichten kun je boven op de toren via twaalf focuskijkers ontdekken.
Dagelijks gratis te bezoeken
De toren is dagelijks gratis toegankelijk van tussen 9 en 18 uur. Het wandelpad naar en rondom de toren alsook de gelijkvloerse verdieping is integraal toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De toren is het startpunt voor een wandeling van 4 km langs de relicten van het voormalige vliegplein. De 8 km versie start in het centrum van de stad). Brochure gratis te verkrijgen bij Toerisme Poperinge.
De heemkring Aan de Schreve wijdt in een speciaal nummer van hun tijdschrift 52 bladzijden aan de Duitse toren.
The post Unieke belevenis in Poperinge: Duitse toren is nieuw uitkijkpunt voor de streek is provided by KW.be.