In AZ Sint-Lucas Brugge is voor het eerst in België bij een borstkankerpatiënte met succes een borstamputatie uitgevoerd waarbij de tepel gespaard bleef en dat er geen litteken op de borst zichtbaar is na de operatie. De innovatieve ingreep via een kijkoperatie werd uitgevoerd door dokter Femke Delporte en dokter Pieter Vermeulen. Zo’n operatie biedt borstkankerpatiënten een veilig alternatief met een natuurlijker esthetisch resultaat. “Voor veel vrouwen is een borstamputatie bijzonder zwaar, zowel fysiek als mentaal. Met deze techniek kunnen we de natuurlijke vorm van de borst houden en vermijden we een litteken. Dat maakt een groot verschil in het psychologisch herstel.”
Het AZ Sint-Lucas in Brugge kon vorige week een Belgische primeur noteren. Toen werd er voor het eerst een borstamputatie uitgevoerd bij een borstkankerpatiënte, waarbij de tepel gespaard werd en er geen litteken zichtbaar is op de voorzijde van de borst.
De techniek zelf is al langer bekend en werd vooral gebruikt bij preventieve ingrepen bij vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker. Nu werd die voor het eerst toegepast op een borstkankerpatiënte. “De patiënte was op zoek naar een techniek, die geen zichtbaar litteken op de borst zou nalaten. In bepaalde gevallen kan deze techniek ook aan kankerpatiënten aangeboden, ze was dan ook heel blij toen na een zorgvuldige evaluatie bleek dat haar situatie geschikt was”, zegt dokter Femke Delporte, die meee de ingreep uitvoerde.
Het gaat specifiek om een endoscopische nipple-sparing mastectomie (eNSM). Het is een kijkoperatie via een kleine snede van enkele centimeters aan de zijkant van de borstkas richting de oksel. Via die snede gaat men het borstklierweefsel volledig verwijderen en een reconstructie doen met een prothese. Zo blijft de huid en de tepel intact.
Grote stap vooruit
Deze operatie is een belangrijke stap vooruit op het vlak van esthetiek, psychologisch herstel en levenskwaliteit bij de strijd tegen borstkanker. “Voor veel vrouwen is een borstamputatie bijzonder zwaar, zowel fysiek als mentaal”, vult plastisch chirurg Pieter Vermeulen aan. “Door deze techniek toe te passen kunnen we de natuurlijke vorm van de borst behouden en vermijden we een litteken op de voorzijde van de borst. Dat maakt een groot verschil in het psychologisch herstel.”
De operatie is niet alleen esthetisch mooi, maar ook oncologisch gezien zeer veilig. “Als je deze operatie vergelijkt met de klassieke technieken voor borstamputaties en -reconstructies is er minder risico op infectie of wondproblemen. Dankzij de kijkoperatie kunnen uiterst precies werken en zoveel mogelijk borstweefsel sparen. En zoals dokter Vermeulen aanhaalt, zorgt het houden van de borst ervoor dat de patiënt de zware ingreep vlugger gaat aanvaarden en sneller gaat verwerken. We zijn dan ook trots dat we dit nu kunnen aanbieden in AZ Sint-Lucas in Brugge.”
Goede overlevingskansen
In België krijgen jaarlijks ongeveer 11.000 mensen de diagnose van borstkanker. Gelukkig zijn de vooruitzichten sterk verbeterd, want volgens het Kankerregister leeft nog 92,7 procent van de patiënten na vijf jaar. Net omdat de patiënten een lang leven hebben na hun diagnose is het belangrijk dat er bij de operaties aandacht is voor het esthetische en psychologische aspect.
De Borstkliniek van AZ Sint-Lucas Brugge speelt hierin een belangrijke rol. Het gespecialiseerde team zorgt voor een complete multidisciplinaire medische en paramedische aanpak van diagnose tot aan de revalidatie. De borstkliniek hoort dan ook bij de best presterende als het gaat over overlevingscijfers in Vlaanderen.
The post Primeur voor AZ Sint-Lucas Brugge: Borstkankerpatiënte krijgt borstamputatie zonder borstlitteken is provided by KW.be.