Platte oester is terug in zuidelijke Noordzee: “Comeback op het ritme van de zee”

Lang geleden was de Platte oester alomtegenwoordig in de zuidelijke Noordzee. Maar door overbevissing, vervuiling en ziekten verdween deze inheemse soort bijna volledig uit ons land. Vandaag zijn er tekenen dat de Platte oester aan een voorzichtig herstel is begonnen. Dat wordt onder meer aangetoond door vondsten op onverwachte plekken, zoals in havens en offshore windparken, zo meldt het Instituut voor Natuurwetenschappen.

Dat de Platte oester (Ostrea edulis) weer wordt aangetroffen in Belgische wateren, mag gerust een sensatie genoemd worden. Na decennia van afwezigheid vonden mariene biologen de voorbije jaren levende exemplaren en lege schelpen van Platte oesters op allerhande menselijke infrastructuur, waaronder wetenschappelijke instrumenten. Ook in havengebieden zoals Zeebrugge en Oostende worden nu Platte oesters aangetroffen.

“Daarnaast bieden offshore structuren, zoals de stalen funderingen van windturbines op zee, nieuwe leefgebieden waar oesterlarven zich kunnen hechten. Strandjutters vonden aangespoelde levende exemplaren en verse schelpen van Platte oesters op de stranden van de westkust”, luidt het bij het Instituut voor Natuurwetenschappen.

Francis Kerckhof en Thomas Kerkhove van de onderzoeksgroep ‘Ecologie en Beheer van de Zee’ (MARECO) van het Instituut voor Natuurwetenschappen vatten de recente vondsten samen in een artikel in De Strandvlo, het tijdschrift van de Strandwerkgroep België, en leggen mogelijke verklaringen onder de loep. “Wat daarbij opvalt, is dat de nieuwe vondsten minstens gedeeltelijk van wilde oorsprong lijken te zijn. Een comeback op het ritme van de zee”, zeggen ze.

In havens en windparken

De moderne zeehaven is verrassend genoeg een geschikte leefomgeving geworden voor sommige soorten die vroeger in natuurlijke riffen voorkwamen. Stevige structuren zoals kademuren, pontons, meerpalen en scheepswrakken bieden harde substraten waaraan larven van oesters zich kunnen vasthechten. Bovendien zorgen havens vaak voor een zekere luwte, wat vestiging van larven vergemakkelijkt. Daarnaast is de waterkwaliteit er de laatste decennia sterk verbeterd.

Bij offshore windparken is het verhaal vergelijkbaar. De structuren worden weinig verstoord omdat scheepvaart en visserij er niet zijn toegelaten, terwijl proefprojecten met een focus op het herstel van de Platte oester zorgen voor meer larven in het water.

Een geschiedenis van verlies

De Platte oester heeft een bewogen geschiedenis in België. Ooit was ze alomtegenwoordig in de zuidelijke Noordzee, en een culinair icoon. Tot het begin van de 20ste eeuw werden oesters volop geoogst uit natuurlijke banken in de Noordzee en verwaterd in zogenaamde oesterputten aan de kust, onder meer in Oostende (de bekende Ostendaise). Maar door overexploitatie, habitatverlies, vervuiling en het insluipen van ziekten en de oesterparasiet Bonamia ostreae verdween de soort uit onze wateren.

In de tweede helft van de 20ste eeuw schakelde de commerciële oesterkweek over op de Japanse oester (Crassostrea gigas), die makkelijker te kweken is en minder gevoelig is voor de oesterparasiet. Daardoor verzeilde Ostrea edulis ook in België nog verder op de achtergrond.

Francis Kerckhof: “De herontdekking van de Platte oester is niet alleen cultureel en historisch interessant, het is bovenal een ecologisch verhaal. De Platte oester is immers een essentieel onderdeel van het mariene ecosysteem. Als filtervoeder helpt ze het water helder te houden, en haar riffen creëren een leefomgeving voor talloze andere soorten. Waar oesters zijn, floreert het onderwaterleven. Bovendien is de Platte oester een inheemse soort, ze hoort hier van nature thuis en haar herstel kan bijdragen aan het mariene herstel van de Noordzee.”

Europese trend

Daarnaast maakt deze comeback deel uit van een bredere Europese trend. In landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en Frankrijk zijn herintroductieprogramma’s opgestart om de soort opnieuw te vestigen, en ook in België lopen er proefprojecten ondersteund met Belgische en Europese financiering. Voor wetenschappers is de uitdaging nu om na te gaan waar deze oesters vandaan komen en te bekijken hoe deze ‘natuurlijke herkolonisatie’ kan worden ondersteund.

Thomas Kerkhove: “Voorlopig is het aantal Platte oesters nog beperkt, en van grote populaties is nog geen sprake. Maar het feit dat Ostrea edulis spontaan opduikt op verschillende plekken is een hoopvol teken. De zee laat ons zien dat, als we haar de ruimte geven, herstel mogelijk is. In dit kader is elke vondst op het strand of aan een kademuur een kleine herinnering.” (Hannes Hosten)

The post Platte oester is terug in zuidelijke Noordzee: “Comeback op het ritme van de zee” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ward Lemmelijn volgt zijn hart én zijn geloof: “God heeft een script voor mij geschreven”

Ward Lemmelijn (28) weet niet alleen met zijn danskunsten de jury in ‘Dancing with the Stars’ te imponeren. Ook zijn gespierde — vaak ontblote — bovenlijf charmeert menig kijker. Opvallend: de zevenvoudig wereldkampioen indoorroeien draagt altijd een paternoster om zijn nek. Hij vertelt ons waarom geloof zo belangrijk is in zijn leven. “Mijn wekelijkse bedevaart is telkens een bijzonder kantelmoment.”

Lees meer »

Unieke belevenis in Poperinge: Duitse toren is nieuw uitkijkpunt voor de streek

De stad Poperinge heeft er een unieke belevenis bij. De Duitse toren langs de Westvleterseweg werd gerestaureerd en krijgt als uitkijkpunt een nieuwe toeristische invulling met een nieuwe expo over het luchtverhaal tijdens WOII. De toren werd plechtig ingehuldigd op een zeer symbolische dag: Bevrijdingsdag 8 mei, en dat in het bijzijn van de burgemeesters van het Engelse Hythe en

Lees meer »

Basket Poperinge One blijft in vierde provinciale

Net als de voorbije seizoenen waren ze er weer dichtbij, maar Basket Poperinge One kon de poort naar derde provinciale niet open beuken. In de beslissende wedstrijd verloor de ploeg tegen Zwevezele Two. De dames konden wel promoveren en bij de jeugd is het uitkijken naar de bekerfinale van de U18.
The post Basket Poperinge One blijft in vierde

Lees meer »

Zijn de Kreuners en een kamernummer de ultieme hints in ‘De mol’? Volgens mollenvangers (en AI) is dit de verrader

Alexy, Nimrod, Sarah of Michèle? Volgende week in de finale wordt de verrader in ‘De mol’ duidelijk. Online circuleren heel wat tips om de saboteur nu al te ontmaskeren. Komt de ultieme hint van De Kreuners of heeft Gilles De Coster het met één onschuldig woord verklapt? Dit zijn volgens fervente mollenvangers — en ChatGPT — de hoofdverdachten.

Lees meer »

Om 10.30 uur kan er witte rook zijn, rond de middag weten we sowieso meer

De ogen van de wereld zijn de komende dagen gericht op één plek: de Sixtijnse Kapel. Meer dan 130 kardinalen zullen daar in het grootste geheim de opvolger van paus Franciscus kiezen. De eerste stemming leverde gisteravond nog geen nieuwe paus op. Vandaag volgen vier nieuwe kansen. Volg al het nieuws over het conclaaf in deze liveblog.

Lees meer »

Werkloosheid in Vlaanderen stijgt met 2 procent tegenover vorig jaar

De werkloosheid in Vlaanderen is in april 2025 licht gestegen in vergelijking met april vorig jaar. Volgens de recente cijfers van arbeidsbemiddelaar VDAB waren er eind vorige maand ruim 212.400 niet-werkende werkzoekenden, een stijging van 2 procent ten opzichte van vorig jaar. Op maandbasis is er echter sprake van een daling van ongeveer 1.500 werklozen.

Lees meer »

Reliek van Bernadette enkele dagen in basiliek van Dadizele

De meimaand lokt traditiegetrouw een pak bedevaarders naar Dadizele, maar zaterdag was extra speciaal voor de gelovigen. Een reliek van de heilige Bernadette kreeg er een plaatsje in de basiliek. “Een speciaal moment, maar sowieso komen we elk jaar in mei naar Dadizele.”
The post Reliek van Bernadette enkele dagen in basiliek van Dadizele appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tom Waes verschijnt maandag voor politierechter

Presentator en acteur Tom Waes verschijnt op maandag 5 mei voor de politierechtbank in Antwerpen, na zijn ongeval aan de Kennedytunnel vorig najaar. Waes zal zich moeten verantwoorden voor rijden onder invloed van alcohol, onopzettelijke slagen of verwondingen in het verkeer, het aanrijden van een voorzienbare hindernis, en het niet dragen van een gordel.

Lees meer »

Grote Prijs Marcel Kint keert terug als kermiskoers

Een aantal enthousiastelingen organiseert op vrijdag 12 september opnieuw de wielerwedstrijd ‘Grote Prijs Marcel Kint’. Daarmee krijgt Zwevegem terug een kermiskoers zoals het met de wedstrijd destijds ooit begon.
The post Grote Prijs Marcel Kint keert terug als kermiskoers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Burgemeester John Crombez na verkeerschaos in Oostende: “We zijn een toeristische stad, maar die moet leefbaar blijven”

Chaos: dat is het minste wat je van het verkeer in Oostende kon zeggen op de Dag van de Arbeid. Donderdagmiddag stroomden honderden auto’s toe in de badstad en dat resulteerde in een pak verkeersproblemen. Zo erg zelfs, dat de politie de stad haast hermetisch moest afsluiten voor alle autoverkeer. “Niet iedereen kan met de auto tot op het strand

Lees meer »

Parkeertoren Imec in Leuven na 7 jaar al versleten

Het parkeergebouw van Imec en de KU Leuven in de Kapeldreef is sinds deze week grotendeels afgesloten vanwege stabiliteitsproblemen. Het gebouw werd in 2018 geopend. Nu moest 1 van de hellingen om eruit te rijden, gesloten worden. De helling aan de achterzijde van het gebouw wordt zelfs ondersteund met stellingen.

Lees meer »