Opmerkelijke passage voor de Gentse rechtbank donderdagnamiddag: een West-Vlaamse rechter en haar echtgenoot, het voormalige afdelingshoofd van het Brugse parket, moesten zelf voor de tuchtrechtbank verschijnen. Aanleiding is het gesjoemel met het magistratenexamen van januari 2024, waarbij hun zoon – die deelnam – vooraf de examenvragen kreeg.
De verschijning van het magistratenkoppel uit Jabbeke voor de tuchtrechtbank heeft alles te maken met de fraude die in januari 2024 vastgesteld werd bij het magistratenexamen. Na afloop daarvan bleek dat een jurylid, dat tevens ook het examen strafrecht had opgesteld, vooraf de opgave had verspreid aan minstens één van de kandidaten: N. S.-V. Zowel het jurylid, de Gentse advocaat-generaal C.B., als de betrokken kandidaat gaven de fraude toe. Sindsdien loopt er een gerechtelijk onderzoek naar de affaire bij een raadsheer-onderzoeker in Brussel.
Ondertussen verschenen met de regelmaat van de klok ook andere magistraten en gerechtspersoneel voor de tuchtrechtbank. Uit het onderzoek bleek namelijk dat jurylid C.B. wel heel kwistig was geweest met het rondstrooien van de examenopgave. Zo deelde hij die mee aan Johan L., op dat moment hoofd van het parket van Ieper. Diens dochter L. nam ook deel aan het examen.
De tuchtrechtbank besloot echter om Johan L. daarvoor niet te ontslaan, maar hem terug te zetten in graad. Ook een parketjuriste van het parket van Brugge, die deelnam aan het examen en vooraf de opgave had gekregen, moest voor de tuchtrechtbank verschijnen. Zij werd eveneens niet ontslagen, maar een jaar geschorst met behoud van een groot deel van haar wedde. Tegen beide uitspraken werd echter beroep aangetekend door het parket. Binnenkort behandelt de tuchtrechtbank-in-hoger-beroep die twee zaken.
Donderdag moest de tuchtrechtbank zich buigen over de zaak van Y. S.-V., voormalig hoofd van het Brugse parket, en zijn echtgenote E.W., rechter bij de rechtbank van West-Vlaanderen. Beiden werden meteen na het bekendmaken van de affaire in maart 2024 geschorst. Voor Y. S.-V. duurt die schorsing tot op vandaag, E.W. mocht na enkele maanden al terug aan het werk. Donderdagochtend zat ze zelf nog een zitting voor. Op het koppel rust het vermoeden dat ook zij als tussenpersoon fungeerden voor het doorgeven van de examenopgave, via jurylid C.B. naar hun zoon N.
Gesloten deuren
Op een vorige zitting vroeg E.W. om de zaak met gesloten deuren te behandelen. “Het geheim van het onderzoek komt in gevaar als de pers deze tuchtzaak volgt, en dat gaat voor op het algemeen belang”, pleitte ze. De tuchtrechtbank ging daar echter niet op in en besloot dat de zaak op donderdag 8 mei zeker moest behandeld worden, in openbare zitting.
Donderdag kwam de verdediging echter met een nieuw verzoek tot uitstel. De advocaat van E.W. en Y. S.-V. wil bijkomende processen-verbaal uit een ander strafonderzoek voegen, maar krijgt die voorlopig niet te pakken. “Althans, ik heb ze wel, die processen-verbaal. Maar ik mag ze u niet voorleggen want dan maak ik me – o, ironie – zelf schuldig aan een misdrijf. Ik sta dus voor het blok”, pleitte hun advocaat. Het gaat om een onderzoek naar hacking door de stagemeester van N. S.-V., die in zijn mails op de werkcomputer aanwijzingen van de fraude ontdekte en alarm sloeg bij de Hoge Raad voor de Justitie.
De tuchtrechtbank besloot daarop om beide tuchtzaken, zowel die tegen E.W. als die tegen Y. S.-V., uit te stellen naar 23 mei. In tussentijd krijgen zowel het openbaar ministerie als de verdediging de kans om aan te dringen om inzage te krijgen in het dossier over de hacking.
The post Magistratenkoppel zelf voor de tuchtrechtbank na mogelijk gesjoemel met examenvragen is provided by KW.be.