In Kortrijk is de bekende kunstschilder Clark Clarysse op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn werk vond zijn weg tot ver buiten de landsgrenzen, zelfs tot in Japan. Hij was al een tijdje ziek en verbleef sinds begin dit jaar in wzc Sint-Carolus waar hij overleden is. Hoewel niet bedoeld als laatste hommage liep er in maart nog een tentoonstelling in de gotische zaal van het Kortrijkse stadhuis. “Hij was een rasschilder, was authentiek en volgde altijd zijn eigen weg zonder compromissen,” zeggen kenners eensgezind.
Clark Clarysse in in Kortrijk geboren op 24 februari 1937. Al van jongs af begon hij te tekenen. In 1967 werd hij door de kunstwereld ontdekt wanneer hij laureaat werd van de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst (nu Young Belgian Art Prize). Sindsdien heeft hij in binnen- en buitenland geëxposeerd, onder meer herhaaldelijk in Mu.Zee (het vroegere Provinciaal Museum voor Moderne Kunst) in Oostende. Zijn werk was nooit in één vakje te stoppen, het zweefde volgens kenners ‘tussen figuratief en abstract, tederheid en agressie, licht en donker’. Winstbejag was hem vreemd en hij schilderde al helemaal niet om de kunstwereld te behagen. Hij was autodidact, werkte als tapijtontwerper bij Prado om dan leraar beeldende kunst te worden aan de Kortrijkse Academie voor Schone Kunsten waar hij in 1997 met pensioen ging. Hij werd ook geregeld gevraagd als jurylid bij kunstwedstrijden.
“Opvallend present”
“Hij werkt zowel met potlood en inkt op papier, als met olie op doek en varieert van abstracte en geometrische figuren over picturale landschappen naar vaak gewelde, menselijke figuren,” zei vriend en bewonderaar Clement Selleslagh bij de recente tentoonstelling in Kortrijk van werk uit de periode na 1992.
Over het werk van Clark Clarysse zijn ook twee kunstboeken verschenen. Een van de auteurs is oud Cera-topman, filosoof en kunstverzamelaar Paul Tanghe. Hij noemde enkele kenmerken van Clarysses werk: “Zijn authenticiteit en zijn présence. Als imponerende figuur is hij zelf opvallend present. Hij had een meesterlijke teken- en schildertechniek, een rasschilder zoals bij zijn grote voorbeeld Picasso. Misschien zijn belangrijkste kenmerk was diepgang.” Was hij opvallend present, dan kwam hij behalve voor tentoonstellingen zelden uit zijn huis. Hij had zijn atelier in een boerderij in de Maandagweg en woonde laatst in de Schepen Duyckstraat. Hij was getrouwd met Marijke Pauwels en had twee dochters, Mody en Keita, en was herhaalde keren grootvader en overgrootvader.
De uitvaartdienst heeft plaats in de Sint-Maartenskerk in Kortrijk op maandag 12 mei om 11 uur.
The post Kortrijkse kunstschilder Clark Clarysse (88) overleden: “Rasschilder zonder compromissen” is provided by KW.be.