Zeven directeurs van scholen uit de regio Parijs kwamen woensdag langs bij Park Uniek/Salto Humano in Tielt om er te luisteren naar het unieke verhaal van Broes De Meulenaere (13). Broes zit ondanks een zware motorische beperking namelijk in het eerste jaar middelbaar in het regulier onderwijs in de A-stroom, tussen leeftijdsgenootjes. Dat brengt wat praktische aanpassingen met zich mee, maar volgens de school is de aanwezigheid van Broes absoluut een meerwaarde: “Dankzij Broes hebben onze leerlingen een breder wereldbeeld.”
Broes is de zoon van Nele D’hont en Wim De Meulenaere uit Schuiferskapelle. De jongen werd geboren met een beperking. Zelfstandig stappen of eten kan hij niet. Communiceren doet hij met een spraakcomputer. Broes’ ouders stonden er echter op om hem in het reguliere onderwijs school te laten lopen. Mama Nele D’hont, die zelf werkt als leerondersteuner voor kinderen met een beperking, heeft nooit spijt gehad van die keuze. “We vonden het belangrijk dat hij dicht bij huis naar school kon. Samen met zijn jongere broertje zat hij op school in Schuiferskapelle en later in Sint-Jan in het lager. Heel ons dorp kent hem. Als we passeren aan ‘t Een en ‘t Ander wuift iedereen die op het terras zit naar hem. En als we op stap zijn tijdens de Tieltse Feesten lijkt het of Broes veel meer mensen kent dan wijzelf. Als hij ergens uren verder op een speciale school had gezeten, zou dat een heel ander verhaal zijn geweest. Broes werd aanvaard zoals hij is.”
In september is Broes in het secundair onderwijs gestart bij Park Uniek/Salto Humano in Tielt. Ervaring met kinderen met een beperking had de school niet. “Toegegeven, we hadden enkele bezorgdheden omtrent de draagkracht van ons team”, aldus directeur Kristof Lannoo. “Van meet af aan werd afgesproken met de ouders dat de medische zorg of de voeding niet voor ons zou zijn. Een leerkracht heeft per slot van rekening andere taken. We zijn nu acht maanden verder en ik denk te kunnen zeggen dat alles vlot loopt en dat Broes een absolute meerwaarde is voor onze school. Het is erg mooi om te zien hoe we inclusie écht waarmaken. Bovendien zorgde Broes ervoor dat de horizon van onze leerlingen veel breder is geworden.”
Aangepaste taken
Op school wordt hij behalve door z’n PAB-assistent en door een verpleegster ook door familieleden en vrijwilligers geholpen. Het didactische luik is in handen van ondersteuners van leersteuncentrum Kolibrie, die dus eigenlijk het leersteundecreet uit 2023 – de opvolger van het ter ziele gegane M-decreet – in de praktijk toepassen. “We hebben een individueel aangepast curriculum, met aangepaste leerdoelen voor Broes”, legt leerondersteuner Tony Lambrecht uit. “De taken en proeven die Broes krijgt zijn dus niet dezelfde als die van zijn klasgenoten en hij zal ook geen diploma halen, maar zijn ouders geven aan dat Broes heel erg veel opsteekt van de lessen en ook gewoon heel graag naar school komt. De waarde daarvan is niet te onderschatten. We begeleiden met Kolibrie ook andere kinderen met een beperking, met autisme of met ADHD, maar omwille van de mate van zorg die hier nodig is, is het verhaal van Broes uniek. Een verhaal waar we trots op mogen zijn.”
Het inclusieverhaal werd woensdag op initiatief van Kolibrie voorgesteld aan zeven directeurs van (gemeenschaps)scholen uit de regio Parijs. Broes zelf, die normaal op woensdag niet naar school komt, was er ook bij, samen met zijn mama. Enkele klasgenootjes van Broes namen zelfs het woord. “Het is anders om hem in de klas te hebben”, vertellen Jérôme en Oskar. “Communiceren duurt soms wat langer, maar we hebben geleerd om rekening met hem te houden. En bij groepsactiviteiten helpt hij ook altijd zelf mee zoeken naar oplossingen. Hij is misschien een beetje anders, maar Broes hoort bij ons.” (SV)
The post “Hij is misschien een beetje anders, maar hij hoort bij onze klas”: Broes (13) volgt ondanks beperking les in regulier onderwijs is provided by KW.be.