In het Welzijnshuis in Tielt trapte DVV Midwest woensdag de ‘Compagnons’ af. Het gaat om een integratieproject waarbij nieuwkomers gekoppeld worden aan Vlaamse buddy’s, die dan samen vrijetijdsactiviteiten doen. Tieltenaars Erwin en Herlinde getuigen over hun ervaring met de goedlachse Erekle (34) uit Georgië.
Het project loopt al langer in Roeselare maar wordt nu voor het eerst ook in de kleinere steden en gemeenten van intergemeentelijk samenwerkingsverband Midwest uitgerold. Het kadert binnen de zogenaamde ‘vierde pijler’ van het inburgeringstraject voor nieuwkomers in ons land. De eerste drie pijlers zijn respectievelijk het volgen van lessen Nederlands, een cursus maatschappelijke oriëntatie en een inschrijving bij de VDAB. Daar is nu een participatie- en netwerktraject bij gekomen van 40 uur. Vlaamse en Europese middelen zijn voorhanden voor concrete acties. Die zijn gebundeld op regionaal niveau en worden gecoördineerd door DVV Midwest.
15 gemeentes
“Het doel van ‘Compagnons’ is om barrières te doorbreken en om sociaal kapitaal op te bouwen binnen een Nederlandstalige context”, aldus Lichtervelds burgemeester en voorzitter van de cluster Welzijn Ria Beeusaert-Pattyn (cd&v). “Integreren gebeurt per slot van rekening niet in de klas, maar door mensen te leren kennen en deel te nemen aan het socio-culturele leven. In elk van de vijftien gemeenten van Midwest zijn nieuwkomers aanwezig. Die koppelen met mensen die geïnteresseerd zijn in het leren kennen van nieuwe mensen en culturen is een enorme meerwaarde voor een geslaagde integratie.”
De concrete uitvoering is in handen van FMDO (Federatie Mondiale en Democratische Organisaties), dat al sinds 2016 gelijkaardige buddyprojecten coördineert. “Sinds de lancering hebben we al meer dan 700 koppels met succes gematcht in steden zoals Kortrijk, Brugge, Oostende en Roeselare”, legt projectmedewerker Nora Dehaene uit. “Het principe is eenvoudig. We zoeken buddy’s met gelijkaardige interesses en die spreken dan minstens zes maanden lang twee keer per maand af om samen vrijetijdsactiviteiten te doen. Denk aan wandelen, Nederlands oefenen, sporten of samen wat cultuur opsnuiven. Vanuit FMDO worden bovendien groepsactiviteiten zoals quiz- of spelletjesavonden aangeboden.”
Op reis in Georgië
Tieltenaars Erwin Vermote (72) en Herlinde Langeraet (71) stelden zich kandidaat en leerden zo de 34-jarige Georgiër Erekle Abashmadze kennen. Erekle woont al een jaar en twee maanden in ons land en spreekt al aardig Nederlands. Hij ging al een paar keer op bezoek bij Erwin en Herlinde, terwijl de drie ook al samen naar de boltra gingen. De ‘compagnons’ hadden meteen een gespreksonderwerp. “Mijn vrouw en ik trekken er vaak op uit met de mobilhome”, vertelt Erwin. “Ongeveer anderhalf jaar geleden zijn we naar Georgië gereisd. Het toeval wil dat we daarbij in de geboortestreek van Erekle zijn terecht gekomen. Het klikte meteen en ondertussen hebben we Erekle onze vakantiefoto’s laten zien. Eigenlijk jammer dat we hem nog niet kenden voor we vertrokken, want hij had veel tips.”
Tweerichtingsverkeer
Erekle vertelt dat hij bijzonder tevreden is over het contact met het Tieltse koppel en benadrukt dat hij dankzij hen al heel wat heeft bijgeleerd. Al geldt dat ook in de omgekeerde richting. “Wij leren minstens evenveel van hem als hij van ons”, aldus Herlinde. “Contact met een andere cultuur verruimt per slot van rekening je horizon, al gaat het ook gewoon om vriendschap. En het Nederlands van Erekle is al opvallend goed. Onze voornaamwoorden zijn niet evident, want in het Georgisch wordt er daarbij geen onderscheid gemaakt qua geslacht. Dat leidt wel eens tot grappige situaties waarbij we plots ‘haar’ vriend zijn.”
Wie zelf overweegt om ‘Compagnon’ te worden van een nieuwkomer in één van de vijftien Midwest-gemeentes kan contact opnemen met Nora Dehaene via [email protected] of 0470/51.13.83. (SV)
The post ‘Compagnons’ koppelt Vlaamse buddy’s aan nieuwkomers: “Integreren gebeurt niet in de klas, maar door mensen te leren kennen en deel te nemen aan het socio-culturele leven” is provided by KW.be.