West-Vlaanderen is meer Europees dan je zou denken. Dat ondervond ook Luc Vermeersch van Brouwerij De Leite in Ruddervoorde bij Oostkamp. Dankzij het Europese project ‘Art-IE’ kan hij artificiële intelligentie gebruiken voor zijn onderneming. En hij heeft grote dromen…
Wat als technologie niet alleen helpt brouwen, maar zelfs bepaalt welke smaken de consument morgen wil proeven? Vaak kunnen kleine en middelgrote ondernemingen de snelheid van de digitalisering in de sector niet bijhouden. Art-IE, een project met subsidies van de Europese Unie, werd opgericht om artificiële intelligentie (AI) te implementeren in die bedrijven.
Art-IE biedt geen kant-en-klare oplossingen voor de bedrijven. Studenten van (West-)Vlaamse en Nederlandse hogescholen kijken samen met de bedrijven hoe AI een meerwaarde kan zijn in de al bestaande systemen. “We ontwikkelen zelf geen software, maar helpen kmo’s bij de implementatie van AI in hun systemen”, duidt Emmelie Houzet van de Technische Universitaire Alliantie van West-Vlaanderen (TUA West). “Daarvoor hebben we drie gespecialiseerde labs, elk met hun eigen expertise.” De Europese Unie maakte 1,6 miljoen euro vrij om deze labs in te richten.
“Met AI kunnen we efficiënter, maar ook meer communiceren” – Luc Vermeersch
Een van de deelnemende bedrijven is Brouwerij De Leite uit Ruddervoorde, een deelgemeente van Oostkamp. Die wil AI inzetten voor marketing en verkoop. “Wij zijn een klein bedrijf met beperkte middelen”, vertelt eigenaar Luc Vermeersch. “We willen bijdragen aan een duurzame, hartelijke wereld, maar dat verhaal werd niet goed gecommuniceerd naar de buitenwereld. Met AI kunnen we efficiënter, maar ook meer communiceren.”
De brouwerij had al iemand één dag per week in dienst die instond voor de branding, marketing en sociale media, maar dat was onvoldoende. Met AI hoopt de brouwerij dat proces te automatiseren en te verbeteren. “Ik noem het onze AI-marketingmanager”, lacht Vermeersch. “AI kan ons helpen om de markt te analyseren en mee te gaan met de trends.”
Naast marketing wil de brouwerij AI ook in hun verkoopafdeling gebruiken. “Ik doe nog veel van de verkoop zelf, maar ik merk dat ik soms één dag voorbereiding heb om twee dagen op pad te gaan. AI kan door data-analyse een efficiëntere verkoopstrategie ontwikkelen.”
Veel mogelijkheden
Maar de ondernemer ziet nog veel grotere mogelijkheden. “Voor mij is het een droom dat AI niet alleen sales en marketing ondersteunt, maar ook trends in de biermarkt kan herkennen. Hoe mooi zou het niet zijn dat trends op een systematische manier zichtbaar worden en we ze via AI kunnen vertalen naar smaken, die dan op hun beurt omgezet worden naar ingrediënten en brouwprocessen?”
AI is ook inzetbaar om de duurzaamheid te verbeteren voor de brouwerij, maar dat is nog niet voor nu. “Ons bottelproces bevat sensoren die data verzamelen over energiegebruik en productieprocessen. Jammer genoeg doen we momenteel nog niks met die informatie, maar AI kan ons op termijn wel helpen om het brouwproces te verbeteren. Door AI-gestuurde analyses kunnen we ons energie- en waterverbruik optimaliseren en verspilling minimaliseren.”
Voor de brouwerij is de deelname aan het Art-IE-project een enorme kans. “Wij zouden nooit de middelen hebben om AI zelfstandig te realiseren binnen het bedrijf. Dankzij dit project krijgen we begeleiding en ondersteuning op maat”, vertelt Luc Vermeersch trots. “Met zulke projecten zien we dat zelfs het grote Europa zich inzet voor de kleine ondernemer.”
Meer dan alleen productie
Artificiële intelligentie wordt binnen Art-IE niet alleen toegepast in de productie en marketing, maar ook in andere sectoren lopen er projecten van Art-IE. “Wij hebben ook projecten in de zorg, bijvoorbeeld voor mensen met een visuele beperking. Die maken dan gebruiken van een tool die obstakels detecteert die hen zo de juiste weg toont”, verklaart Emmelie Houzet van TUA West. Daarnaast is er ook een project dat beweegprogramma’s voor ouderen analyseert en verbetert op basis van de voorkeuren van de ouderen zelf.
“AI kan voor alle bedrijven, groot of klein, een meerwaarde zijn. Zelfs in je privéleven kan je AI slim inzetten”
“Ook in de transportsector kunnen alle vormen van AI een meerwaarde zijn, bijvoorbeeld om de beste en snelste routes te vinden”, verklaart Europees Parlementslid van de Europese Conservatieven en Hervormers en lid van de commissie onderzoek Kris Van Dijck. Programma’s zoals Waze of Google Maps werken via artificiële intelligentie om routes te analyseren en te bepalen waar het druk is.
“AI kan voor alle bedrijven, groot of klein, een meerwaarde zijn. Zelfs in je privéleven kan je AI slim inzetten. Binnen kmo’s is het niet makkelijk om de stap te zetten omdat de mens zo hard bezig is met het dagelijkse werk. Daardoor zijn ze niet bezig met nieuwe zaken te implementeren”, vertelt Van Dijck. “Grote bedrijven zijn op dat vlak beter uitgerust. We moeten kmo’s meer sensibiliseren om AI in te schakelen als een meerwaarde, wanneer ze er voordelen uit kunnen halen.”
Een gevaar of een geluk?
Veel werknemers zien de capaciteiten van artificiële intelligentie als een bedreiging voor hun job, maar bij de Europese Unie vegen ze dat snel van tafel. “De eerste treinen waren ook een bedreiging voor het paard en de koets. De maatschappij evolueert, maar je moet meegaan met die evolutie en tegelijkertijd moeten we alert zijn voor de gevaren. We moeten altijd op zoek gaan naar de meerwaarden van innovatie en openstaan voor vernieuwingen”, sluit Kris Van Dijck af.
Met AI als hulpmiddel zetten bedrijven, groot en klein, nu de stap naar digitalisering. Dankzij projecten zoals Art-IE kunnen ook kleinere bedrijven deze technologie ontdekken en implementeren, met een directe impact op hun toekomst. (Thiago Willaert)
Europa is West-Vlaams
West-Vlaanderen is meer Europees dan je zou denken. De studenten journalistiek van hogeschool Howest zochten verbanden tussen Europa en onze provincie. De studenten maakten allemaal een reportage, wij kozen die van Thiago Willaert (20) om te publiceren. “Europa was tot voor kort iets abstracts voor mij. Toen kwam ik erachter hoe diep het verweven zit in ons leven. Alles wat dagdagelijks is voor ons, werd mogelijk gemaakt door Europa. Dankzij Europa kunnen we vrij reizen en dat is iets waar ik nog lang van wil profiteren.”
Deze reeks kwam tot stand in samenwerking met Howest en Europe Direct West-Vlaanderen.
The post Brouwen we straks bier… met AI?: “Het zou een droom zijn als we zo trends in de markt kunnen herkennen” is provided by KW.be.