Burgemeester Kristof Chanterie (CD&V) gaf op vraag van Vlaams Belang-raadslid Dieter Handekyn een stand van zaken over de Sofinal-site vlakbij het station, beter bekend als de ‘Vuilste hoek van Waregem’. Het stadsbestuur wil de gebouwen snel afbreken, maar wacht op zekerheid om de kosten te kunnen recupereren.
Begin maart kwam de Sofinal-site, door sommigen omschreven als de ‘Vuilste hoek van Waregem’, opnieuw ter sprake op de gemeenteraad. Na een nieuwe brand, rattenplaag en de vele zwerfvuil vroeg de oppositie om dringend actie te ondernemen. Het 200 meter lange oude fabrieksgebouw en de site tussen de Fabrieksstraat en de Hugo Verrieststraat is al meer dan twintig jaar een doorn in het oog van zowel oppositie als stadsbestuur.
Sinds 2003 staan de gebouwen ‘leeg’, maar op vandaag ligt het nog steeds vol gebroken glas, oude machines, krakers, tonnen afval en zelfs parasols en glijbanen. De Sofinal-site is een stort, en zorgt voor vandalisme, brandstichting, zwerfvuil, overlast en verloedering. Het project zit al jaren vast in een juridische procedure tussen de curatoren en kandidaat-kopers van de site. Burgemeester Kristof Chanterie (CD&V) beloofde na de zoveelste vraag van de oppositie om een spoedoverleg met alle betrokkenen te plegen.
Hoogdringendheid
Op vraag van raadslid Dieter Handekyn (Vlaams Belang) gaf hij tijdens de gemeenteraad van mei een stand van zaken. “Midden maart vond een eerste overleg plaats met het stadsbestuur, de stadsdiensten, Intercommunale Leiedal en de curatoren. Daar hebben we gezegd dat we de intentie hebben om de gebouwen te slopen op basis van veiligheid en hoogdringendheid”, zegt Chanterie.
“Maar de raming van de totale afbraak en opkuis wordt geschat op zo’n 800 tot 900.000 euro. Dat is niet niets.” Na een plaatsbezoek en aangetekende brief waarin de curatele in gebreke werd gesteld, volgde begin april een hoorzitting. “We moeten vooral zeker zijn dat we die hoge kosten kunnen recupereren. Van Leiedal kregen we die garantie, maar het is nog niet zeker of het project bij Leiedal terechtkomt. Daarom willen we nu eerst zekerheid bij de andere opties.”
PFAS
Na een eerste overleg vorige week volgt eind juni een nieuwe vergadering met Leiedal, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). “Zij kunnen de sanering mee ondersteunen. Leiedal wil vooral weten hoeveel de PFAS-sanering zal kosten, dat is momenteel het grote vraagteken. We hopen alleszins om snel tot een doorbraak te komen en over te gaan tot de afbraak van de site.”
The post Afbraak ‘Vuilste hoek van Waregem’ kan oplopen tot bijna 1 miljoen euro: “Vooral kost van PFAS-sanering onduidelijk” is provided by KW.be.