Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het onvermijdelijke werkelijkheid geworden: na 17 jaar valt het doek over KV Kortrijk in de hoogste afdeling van het Belgisch voetbal. Wat ooit begon als een sprookje – met enkele deelnames aan Play-Off 1 en als hoogtepunt de bekerfinale – is de voorbije jaren langzaam afgegleden naar een verhaal van overleven. De degradatie naar de Challenger Pro League is een bittere pil voor iedereen die de club een warm hart toedraagt, maar voor velen helaas geen verrassing.
Dat de Kerels vroeg of laat uit de Jupiler Pro League zouden tuimelen, hing al een tijdje in de lucht. Toch sloeg het nieuws bij de achterban hard in. Bernd Storck leek de Kortrijkzanen opnieuw op de rails te krijgen. Met een knappe 17 op 27 deed ‘Dokter Storck’ zijn bijnaam alle eer aan, maar zelfs dat fraaie rapport bleek onvoldoende om stamnummer 19 in de eerste klasse te houden. De club hield zich zeventien seizoenen lang staande in eerste klasse een unicum voor een ploeg buiten de traditionele G5.
Goed begonnen
Aan het begin van het seizoen klonk het nog veelbelovend:Freyr Alexandersson, de IJslandse coach die vorig seizoen op miraculeuze wijze het behoud in eerste klasse wist te verzekeren, beloofde van KV Kortrijk een stabiele middenmoter te maken. Ondanks concrete interesse van Union SG bleef hij de club trouw. De West-Vlamingen kenden een degelijke start met een 6 op 12 en leken op weg naar een zorgeloos seizoen.
Maar al snel begon de motor te sputteren. De resultaten bleven uit en de kritiek van de eigen aanhang werd steeds luider. Volgens hen liet Alexandersson zijn team te afwachtend en te defensief spelen. Het bestuur bleef hem lange tijd de hand boven het hoofd houden, begrijpelijk na zijn stunt van vorig seizoen. Toch kwam er, in aanloop naar het cruciale kelderduel tegen hekkensluiter Beerschot, een einde aan zijn avontuur bij de Kerels. Het krediet van de IJslander was opgebruikt.
“Dit is een moeilijke beslissing voor de club. We willen Freyr & Jonathan bedanken voor hun op en top professionaliteit, harde werk en innemende persoonlijkheid”, klonk het destijds bij CEO Sports Pieter Eecloo.
Yves Vanderhaeghe
Daags na het ontslag van Freyr Alexandersson toverde KV Kortrijk een oude bekende uit de hoed: niemand minder dan Yves Vanderhaeghe keerde terug naar het Guldensporenstadion. De Rumbekenaar kondigde zijn derde ambtstermijn bij de Kerels aan als een welgekomen kerstgeschenk. Maar dat bleek al snel een vergiftigd geschenk.
Lees ook: Yves Vanderhaeghe nieuwe coach van KV Kortrijk: het voordeel van de twijfel
Lees ook: KV Kortrijk beëindigt samenwerking met coach Yves Vanderhaeghe
In acht wedstrijden wist Vanderhaeghe geen enkele keer te winnen. Wat moest uitgroeien tot een reddingsoperatie, ontaardde in een drama. Na exact twee maanden trok het bestuur de stekker uit het project Vanderhaeghe III. De derde passage bij de club van zijn hart werd meteen ook zijn kortste en meest teleurstellende.
Degradatie-expert Storck
Voor de derde keer dit seizoen werd KV Kortrijk opgezadeld met een nieuwe trainer. De club legde haar lot opnieuw in handen van een oude bekende: Bernd Storck.
Als er één coach is die weet hoe je een ploeg van de afgrond redt, dan is het Storck wel. In het verleden hield hij niet alleen Cercle Brugge, Moeskroen en Eupen boven water, ook KV Kortrijk hield hij al eens in eerste klasse.
Zijn rentree was veelbelovend. Plots brak de zon weer door boven het Guldensporenstadion. Onder zijn leiding pakte Kortrijk 17 op 27 en mag het zich voorlopig de beste ploeg van de Relegation Play-offs noemen.
De schade uit de periode vóór Storck woog te zwaar door
Maar het bleek een inhaalrace te zijn die net te laat was ingezet. De schade uit de periode vóór Storck woog te zwaar door. En dus blijft vooral die ene, knagende vraag hangen:waarom werd Storck niet eerder aangesteld, aangezien de Duitser aangaf dat hij in december al openstond voor een avontuur bij Kortrijk?
Wat nu, meneer Tan?
De sportieve klap komt hard aan in Kortrijk, maar de onzekerheid over de toekomst weegt misschien nog zwaarder door. Wat zijn de plannen van eigenaar Vincent Tan?
De Maleisische zakenman, die de club ruim tien jaar geleden voor vijf miljoen euro overnam, twijfelt al langer over zijn toekomst in Kortrijk. Vorig seizoen leek een overname door de Amerikaanse Kaminski Group nog een uitweg, maar die deal draaide uit op een nachtmerrie. Toen bleek dat de Amerikanen niet waren wie ze beloofden, moest Tan opnieuw zelf het stuur in handen nemen.
Maar van een wederopstanding was geen sprake. Integendeel: KV Kortrijk degradeert, en Tan ziet in één week tijd twee van zijn clubs – Kortrijk en Cardiff City – naar een lagere reeks zakken.
De roep om een lokale, betrokken eigenaar klonk luid
De voorbije jaren lag Tan vaak onder vuur bij de achterban. De roep om een lokale, betrokken eigenaar klonk luid, al bleef het afgelopen seizoen opvallend stil op dat vlak.
Toch rijst nu de vraag: is dit het moment waarop Tan definitief afscheid neemt van Kortrijk? Zijn gedroomde verkoopprijs – jarenlang ruim boven het oorspronkelijke aankoopbedrag – lijkt na de degradatie verder weg dan ooit.
Toch klinkt ook een sprankeltje hoop. Oud-voorzitter Joseph Allijns liet zich onlangs nog positief uit over Tan: “In de eerste vijf jaar toonde hij weinig ambitie en investeerde hij onvoldoende. Maar de laatste jaren heeft hij de club financieel gezond gehouden. Vincent Tan is een man van eer. Zelfs bij degradatie geloof ik dat hij zal helpen om terug te keren naar eerste klasse.”
Wat dat concreet betekent – investeren in de promotie of de club verkopen – zal snel moeten blijken. Eén ding is zeker: voor Vincent Tan is dit een sportieve week om snel te vergeten.
Wat met de spelerskern?
Blikken we terug op de elf namen die tegen Cercle Brugge aan de aftrap verschenen, dan is de conclusie hard: waarschijnlijk zullen er volgend seizoen nog maar drie van hen in het rood-witte shirt te bewonderen zijn.
De jongste van de hoop, doelman Ebbe De Vlaeminck, maakte indruk. In vier wedstrijden hield hij al twee keer de nul. Ook de jonge Kameroener James Ndjeungoue lijkt een zekerheid: hij tekende afgelopen winter een contract tot 2028, met een optie op een extra seizoen. Net als veteraan Thierry Ambrose, die liet verstaan open te staan voor een verlengd verblijf bij de Veekaa.

Maar verder? Een leegloop lijkt onafwendbaar. Zeven huurlingen (Lagae, Duverne, Tsunoda, Kostons, Ferri, Huygevelde en Dermane) keren terug naar hun moederclubs. Ook Marco Ilaimaharitra verdwijnt wellicht: in zijn contract stond een optie tot verlenging, maar die hing vast aan het behoud. De kans dat we hem volgend seizoen nog terugzien, is klein.
Lucas Pirard mogen we ook met zekerheid aan het lijstje van vertrekkers toevoegen. In de winter aasde hij al even op een vertrek, en dat voornemen is sindsdien niet meer veranderd.
Ook sterkhouders Abdelkahar Kadri en Nayel Mehssatou lijken de club te verlaten. Dat Kadri dit seizoen überhaupt nog te bewonderen was in het Guldensporenstadion, mocht een klein mirakel heten.
Wordt het eindelijk het seizoen van de jeugd, waar de achterban al zo lang om smeekt?
Daarnaast genieten ook De Neve, Sissako en Fujii concrete interesse van andere clubs. Hun goesting in een avontuur in 1B lijkt beperkt.
Wie blijft dan wél? Misschien Brecht Dejaegere. De aanvoerder gaf eerder aan zijn carrière te willen afsluiten bij zijn jeugdliefde. Maar geldt dat ook als die liefde naar 1B verhuist?
Of wordt 2025 het jaar van de heropstanding van Bruno en Dewaele? Als zij opnieuw hun oude niveau halen, kunnen ze een sleutelrol spelen in de wederopbouw van stamnummer 19.
Of… wordt het eindelijk het seizoen van de jeugd, waar de achterban al zo lang om smeekt? Spelers als Himpe, Nsolo, Fofana en Gueye staan op de deur te bonken. Ook Ilan Hurtevent, die dit seizoen uitblonk bij Knokke, keert terug en maakt zich op voor een kans in het eerste elftal.
Wat met Storck?
Of Bernd Storck ook volgend seizoen nog aan het roer staat bij KV Kortrijk, blijft een groot vraagteken. Na de wedstrijd tegen Cercle Brugge hield hij bewust de boot af. “Mijn contract loopt tot het einde van dit seizoen. Wat er daarna gebeurt, hangt af van de plannen van de eigenaars.”
The post Waar knelde het schoentje, en wat brengt de toekomst?: Na 17 jaar in hoogste afdeling is het Kortrijkse voetbalsprookje voorbij is provided by KW.be.