Veerle Dewulf is kleindochter, dochter én mama en als gynaecoloog begeleidt ze dagelijks toekomstige ouders in AZ Delta. De geknipte persoon dus om het even te hebben over Moederdag. Hoe beleeft zij het moederschap en hoe beïnvloedt dat haar werk als arts? “Sinds ik zelf mama ben, besef ik nog meer hoe uniek een geboorte is voor een koppel.”
Veerle Dewulf (40) is geboren in Roeselare, bracht haar kinderenjaren door in Moorslede en verhuisde daarna samen met haar ouders Marc Dewulf en Hilda Vuylsteke, broer Dries en zus Gudrun naar deDe Ruiter. Nu woont ze samen met haar man Joachim Van Keirsbilck (44) en dochters Celeste (12) en Alix (11) in Brugge. Ze werkt sinds 2017 als gynaecoloog in AZ Delta campus Rumbeke
Veerle Dewulf groeide op in een warm nest en is een echt familiemens. “Mijn mama is een heel warme persoon die graag voor anderen zorgt. Het was vroeger vaak de zoete inval bij ons en dat herken ik bij mezelf. In de weinige vrije tijd die ik heb, hou ik ervan om mensen te ontvangen en uitgebreid voor hen te koken.” Ook het zorgende kreeg Veerle mee van thuis. “Mijn mama is verpleegkundige van opleiding en het was al vroeg duidelijk dat ik ook die richting zou uitgaan. Ik heb lang gebabysit en het was voor mij logisch dat ik later kinderen zou krijgen.”
Veerle is getrouwd met Joachim Van Keirsbilck. In 2012 werd ze mama van Celeste en Alix vervolledigde hun gezin in 2014. “Moederschap betekent voor mij onvoorwaardelijk liefhebben. Kinderen zijn letterlijk en figuurlijk een stukje van jezelf en je zou daar alles voor geven”, weet ze. “De eerste jaren als ouder staan vooral in het teken van het zorgende, maar nu onze dochters ouder worden, ben ik trots op wie ze zijn en wat ze al bereikt hebben.”
Ze herkent ook steeds meer eigenschappen van zichzelf en van haar man. “Celeste is zachtaardig en zorgzaam, net als ikzelf, mijn moeder en grootmoeder, terwijl Alix dan weer dol is op koken en graag helpt als we etentjes organiseren. Familie is heel belangrijk voor mij en ik vind het dan ook heel fijn om te zien dat die gelijkenissen terugkeren over de generaties heen. Ik had een heel goede band met mijn moeder en grootmoeders en ook mijn dochters spenderen veel tijd met hun oma’s.”
Eerste bevalling in Chili
Zowel Veerle als Joachim hebben als gynaecoloog een drukke job en de weinige vrije tijd die ze hebben, spenderen ze dan ook het liefst met het gezin. Dochter Alix die in de buurt is, beaamt dit: “Mama moet inderdaad veel werken, maar als ze er is, doen we veel dingen samen. Ik hou ervan om samen met haar te koken en onlangs zijn we samen gaan ontbijten omdat ik een pedagogische studiedag had op mijn verjaardag!” Organisatie en structuur zijn belangrijk om alles rond te krijgen. “Wij hebben een vaste oppas en ook mijn mama en schoonmama staan altijd paraat voor de kinderen”, weet Veerle. “Een goed netwerk is belangrijk. Dat geeft de kinderen rust, maar ook onszelf.”
“Het is fijn om bij onze dochters dingen te herkennen van onszelf”
Dat Veerle zelf ooit kinderen wilde, wist ze snel, maar dat ze gynaecoloog zou worden, ontdekte ze pas tijdens haar stages. “Zo mocht ik mijn eerste bevalling begeleiden tijdens een stage in Chili. Dat is een onvergetelijke ervaring die zeker een rol heeft gespeeld in mijn beslissing om voor gynaecologie te kiezen. In AZ Delta werk ik als algemeen gynaecoloog, met focus op fertiliteit.” Elke dag begeleidt ze ouders op weg naar hun kinderwens en tijdens de zwangerschap, maar ook na de zoveelste bevalling went dat bijzondere gevoel niet. “Elke geboorte is uniek. Ook voor ons, als arts. Ons doel is om de mensen te helpen bij een mooie en veilige bevalling, maar de natuur is onvoorspelbaar en je weet nooit op voorhand hoe het zal lopen. Het is belangrijk dat we blijven beseffen dat een geboorte voor een koppel een uniek levensmoment is.”

Dat besef is nog groter geworden toen Veerle zelf mama werd. “Zwanger zijn, was heel speciaal”, weet Veerle. “Doordat we met twee gynaecologen in huis zijn, heb ik alvast veel echo’s gehad van onze baby’s”, lacht ze. “Tegelijk waren we bezorgder dan gemiddeld, omdat we weten wat er allemaal mis kan gaan. Door zelf mama te worden, leef ik nu sterker mee met mijn patiënten. Ik begrijp hun angsten en onzekerheden nog beter.”
Moederschap evolueert
Soms loopt de weg naar een kinderen niet als gepland en als gynaecoloog sta je dan heel dicht bij het koppel. “Als fertiliteitsarts begeleid ik koppels bij wie zwanger worden niet vanzelf gaat. Je bent erbij vanaf het prille begin en je leert hen goed kennen. Als het dan lukt, is dat een intens moment.” Maar soms loopt het ook mis tijdens de zwangerschap. “Dat is elke keer weer heftig. Toch moeten wij als zorgverlener professioneel blijven en er zijn voor het koppel. Gelukkig kunnen we binnen ons team ervaringen delen, want ook voor ons is het belangrijk om zulke momenten een plaats te geven.”
De kijk op een zwangerschap en op het moederschap verandert met de tijd en ook als gynaecoloog merkt Veerle dat. “Mensen bereiden zich beter voor dan vroeger en denken bewuster na over de bevalling. Daarnaast merken we ook de impact van culturele diversiteit. Zo is een bevalling in sommige culturen echt een vrouwengebeuren. Dan komt een zus of vriendin mee in plaats van de partner, terwijl bij ons de nadruk meer op het gezin ligt. Dat vraagt openheid en respect van ons als zorgverleners.” (Lieve Coffyn)
The post Veerle is gynaecoloog, maar vooral ook zelf mama van twee dochters: “Moederschap is vooral liefde” is provided by KW.be.