Roemeense bende verdacht van grootschalige koperdiefstallen in Vlaanderen: “Voor 520.000 euro aan groothandelaar verkocht”

Een 12-koppige Roemeense bende is volgens het Kortrijkse gerecht verantwoordelijk voor een reeks van een twintigtal grootschalige koperdiefstallen in Vlaanderen. Op het proces vandaag op de correctionele rechtbank lieten slechts drie van hen zich door een advocaat vertegenwoordigen. De totale buit wordt op 520.000 euro geraamd. Een diefstal in Deerlijk bleek het begin van het onderzoek.

Twee nachten op rij sloegen dieven eind augustus 2022 toe op de Deerlijkse site van houtgroep Cras. Zo goed als alle koperen kabels van de zonnepaneleninstallatie verdwenen er. Het onderzoek dat daarna startte, leidde tot de identificatie van 12 Roemeense verdachten. Kosten noch moeite werden gespaard. Er kwamen telefonie-onderzoek, onderzoek van ANPR-camera’s, buitenlandse onderzoeksopdrachten, DNA-onderzoek,… aan te pas. “Met verschillende voertuigen sloegen ze in wisselende samenstellingen in heel Vlaanderen toe”, aldus de openbare aanklager. “Op Google Maps zochten ze eerst luchtbeelden van grote industriële sites met veel zonnepanelen, daarna volgde een voorverkenning en de diefstal zelf. De bendeleden zaten in monovolumes, gevolgd door bestelwagens om de koperen kabels in te laden. Ze schuwden daarbij de risico’s niet want het gevaar op electrocutie loert altijd om de hoek.”

Zo’n twintigtal diefstallen in Deerlijk, Oudenaarde, De Pinte, Geraardsbergen, Gent, Lummen, Hasselt, Arendonk, Waregem en Pelt konden aan de bende gelinkt worden. Het gestolen koper ging na de diefstallen richting Nederland, waar een groothandelaar het opkocht. Facturen voor in totaal 520.000 euro konden opgespoord worden. De bendeleden riskeren 10 tot 40 maanden cel. Slechts één van de verdachten zit nog in een Belgische cel.

Stancu I. (42) is één van de drie verdachten die zich nog door een advocaat voor de rechtbank liet vertegenwoordigen. De rest liet één voor één verstek gaan. “Hij was graag zelf aanwezig geweest voor zijn proces maar hij is op de luchthaven in Timisoara tegengehouden omdat er tegen hem een inreisverbod naar ons land loopt”, aldus advocaat Stefan Lauwers. I. zat meer dan een jaar in voorhechtenis maar ontkent betrokkenheid bij de Roemeense bende koperdieven. “Hij is koperslager en zigeuner maar daarom nog geen dief”, klonk het. “Er is geen DNA van hem gevonden, niettegenstaande de dieven er via sigarettenpeuken en drankblikjes tijdens de diefstallen wel kwistig mee rond strooiden. Dat hij eens in een auto reed die later bij een diefstal is gebruikt, bewijst niets.” Vonnis op 17 juni. (LSi)

The post Roemeense bende verdacht van grootschalige koperdiefstallen in Vlaanderen: “Voor 520.000 euro aan groothandelaar verkocht” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE CERCLE-KORTRIJK. Kadri verdubbelt vanop de stip na fel gecontesteerde beslissing van D’Hondt

Het is van moeten vandaag voor KV Kortrijk. Wint het niet op bezoek bij Cercle Brugge, dan is rechtstreekse degradatie altijd een feit. Grijpt KVK de laatste strohalm? Of bezegelt de Vereniging het lot van de Kerels en van Bernd ‘Houdini’ Storck? Zelf is groen-zwart al verzekerd van minstens barragematchen. Het behoud helemaal veilig stellen kan vandaag nog niet. Cercle

Lees meer »

GL Ruiselede maakt zich op voor eindrondeduel tegen KZ Dentergem: “We moeten voor eigen publiek voluit voor de overwinning gaan”

Voor het seizoen had men bij de Groene Leeuwen Ruiselede als ambitie de top vijf uitgesproken. De concurrentie was niet mals, toch wisten ze het vooropgestelde doel te realiseren. Nu schakelt men nog een tandje bij en spreekt men zelfs over promotie.
The post GL Ruiselede maakt zich op voor eindrondeduel tegen KZ Dentergem: “We moeten voor eigen publiek

Lees meer »

Bruggelingen jarenlang misleid over kwaliteit kraanwater: “Ons recht op correcte informatie is geschonden”

De Bruggeling krijgt al jaren foute informatie over het water dat in Brugge uit de kraan komt. Dat is de conclusie van Groen-gemeenteraadslid Eva Vanhoorne, na wekenlang onderzoek. "De drinkwaterkwaliteitsfiches op de website van watermaatschappij Farys zijn fout en misleidend. Ons recht op correcte informatie is geschonden", zegt ze. Farys belooft om de info op zijn website aan te passen.

Lees meer »