Er zijn vorig jaar in West-Vlaanderen aanzienlijk meer zware overtredingen in het verkeer vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van Justitie. Oorzaken zijn het strengere beleid rond gsm-gebruik en drugs en meer trajectcontroles.
In 2024 werden in het hele land net geen 7,5 miljoen processen-verbaal opgesteld door de politie voor overtredingen in het verkeer. Het leeuwendeel daarvan (ruim 93 procent) zijn onmiddellijke inningen, boetes dus. In West-Vlaanderen gaat het in totaal om 777.319 pv’s, waarvan 731.096 eenvoudige boetes. Voor de zwaardere overtredingen stuurt de politie geen onmiddellijke inning, maar stelt ze een klassiek proces-verbaal op. Meestal eindigt zo’n zaak dan in de politierechtbank waar ook een rijverbod, een celstraf of een combinatie van verschillende straffen kan volgen.
Opmerkelijk is dat die zware overtredingen in onze provincie in de lift zitten. Waar de politie in 2022 nog 35.325 zulke pv’s opstelde, waren dat er een jaar later al 39.414 en sloot men in 2024 af op maar liefst 46.223 zware overtredingen. Dat zijn gemiddeld 126 ernstige verkeersinbreuken per dag. West-Vlaanderen staat daarmee op de vierde plaats van alle Belgische provincies, na Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Henegouwen.
Meer controles
Naar een verklaring voor de opmerkelijke stijging van het aantal zware verkeersinbreuken is het niet lang zoeken. “Er zijn meer controles op afleiding achter het stuur, vooral op gsm-gebruik. Dat resulteerde in meer vaststellingen en meer onmiddellijke intrekkingen van rijbewijzen”, klinkt het bij het parket van West-Vlaanderen.
Ook op drugs in het verkeer wordt meer gecontroleerd. “Dat gebeurt nu veel vaker standaard bij een verkeersongeval. Politiezones investeren ook meer in speekseltests en meer politiemensen zijn vertrouwd met de procedure om die tests af te nemen”, klinkt het.
Een derde verklaring ligt bij de uitbreiding van het aantal trajectcontroles. Die systemen meten de gemiddelde snelheid over langere afstanden en leveren meer pv’s op voor zware snelheidsovertredingen.
The post Meer en zwaardere verkeersboetes door trajectcontroles en strenger beleid tegen drugs en gsm’en is provided by KW.be.