In de tuin van Lena Druelle aan de Deken De Bolaan in Poperinge vond een bijzondere gebeurtenis plaats. Een marmeren gedenkplaat uit 1935 werd er teruggeschonken aan de Schuttersgilde Sint-Joris. De plaat werd destijds geschonken aan Marcel Vande Casteele, een belangrijke weldoener van de gilde, en keert nu – bijna een eeuw later – terug naar de vereniging. “Dit tastbare stukje geschiedenis kunnen we nu bewaren voor volgende generaties”, zegt Filip Coutigny, ere-voorzitter KFC Poperinge en bestuurslid Kon. Heemkundige Kring Aan de Schreve.
De teruggave kadert binnen het jaarlijkse Sint-Jorisfeest en brengt drie verenigingen samen: de Schuttersgilde Sint-Joris, KFC Poperinge en de Heemkundige Kring Aan de Schreve. Niet toevallig, want het terrein waar de ceremonie plaatsvindt, is historisch grondgebied voor alle drie. “Op deze plek stond vroeger café Au Parc Saint Georges, uitgebaat door Auguste Merlevede. Het was tevens het schuttersterrein van de gilde én de bakermat van onze voetbalclub”, vertelt Filip Coutigny, ere-voorzitter KFC Poperinge en bestuurslid Kon. Heemkundige Kring Aan de Schreve.
FC Poperinghe
“Op 27 september 1908 vond hier de allereerste vergadering van FC Poperinghe plaats. Jongeren zoals Nestor Fache kwamen hier samen, geïnspireerd door een wedstrijd van FC Yprois, en beslisten om zelf een club op te richten. De eerste matchen speelden ze op het terrein van de schuttersgilde, rond de staande wip, afgeschermd met strobalen.”
(lees verder onder de foto’s)


Nestor Fache was één van de oprichters van FC Poperinghe en wel bestuurslid. Hij werd daarnaast ook lid van de St Jorisgilde in 1910. Die verwevenheid inspireerde ook andere spelers, want vele leden waren in beide verenigingen actief. “In maart 1909 verhuisde de voetbalclub naar de weide van Daniël Demarey aan De Kouter en het clublokaal werd gevestigd in café De Kalkzak in de Komstraat. Voor de ouderen onder ons nog goed gekend. Veel bestuursleden en spelers bleven echter trouw aan de schuttersgilde en bleven er ook na hun voetballoopbaan actief lid van de schuttersvereniging. Het terrein van de schuttersgilde werd begrensd door de Reningelst Kalsiede (nu Deken De Bolaan) en de toenmalige Toekomststraat (nu Toc H straat).
Jules Van Merris
“De plaats van teruggave is ook bewust gekozen. Dit gebeurt op de plek waar vroeger café Au Parc Saint Georges was ,uitgebaat door Auguste Merlevede die naast landbouwer ook herbergier was. Het café en terrein waren eind de jaren 1800 eigendom van Jules Van Merris die schepen was van Poperinge en ook grootgrondbezitter van ondere andere Kasteel van De Lovie, Vredegerecht, Kapel ’t Vogeltje…. Na zijn overlijden werd zijn homofiele vriend Florent Denut beheerder van een groot deel van zijn bezittingen in vruchtgebruik en ontving bij testament een jaarlijkse rente van 100.000 fr als dank voor zijn loyale diensten”, legt Filip uit.
(lees verder onder de foto)

Beschermheer
“Florent Denut schonk na het overlijden van Jules ook regelmatig geldprijzen aan de vereniging. Florent Denut, die naast Jules Van Merris woonde, was lid geworden in 1884. Na het verdachte overlijden van Florent Denut werd Marcel Vande Casteele na enkele jaren eigenaar en hij zou gedurende jaren samen met zijn echtgenote Martha Valcke fungeren als beschermheer van de vereniging. Martha Valcke werd zelfs het eerste vrouwelijke lid van de vereniging. Het echtpaar had twee dochters, Marcella en Charlotte die beiden huwden met twee Lahaye’s, namelijk Arthur en Désiré Lahaye. Désiré was Ere-notaris en tevens lange tijd kapitein van de Schuttersgilde. De zoon van Désiré, notaris Jean-Marie Lahaye, liet het terrein verkavelen en dat werd uiteindelijk verkocht aan Lena Druelle.”
Marmeren plaat
De terugkeer van de marmeren plaat is niet alleen een eerbetoon aan Marcel Vande Casteele, maar ook aan een hele generatie die haar schouders zette onder lokale verenigingen. “In het boek ‘Koninklijke Gulde vanden Eedelen Ridder Sint-Jooris Poperinge’ van Willy Maeckelberghe wordt vermeld dat de gilde uit dankbaarheid voor het verstrekken van de ruime hulp door de familie Marcel Vandecasteele-Valcke er een marmeren plaat werd aangebracht aan het gebouwtje aan het Park in 1935”, aldus Filip.
“Het is Lena Druelle die het initiatief nam om de gedenkplaat opnieuw beschikbaar te stellen. We zijn haar daar enorm dankbaar voor. Dankzij haar bekommernis om het erfgoed kunnen we dit tastbare stukje geschiedenis bewaren voor volgende generaties.”
The post Marmeren gedenkplaat keert na 90 jaar terug naar Schuttersgilde Sint-Joris: “Eerbetoon aan lokaal erfgoed” is provided by KW.be.