De grondwaterstanden zakken verder weg tijdens deze droge lente. In april viel er amper regen, zeker in het noordwesten en Westen, waardoor de grondwaterstanden in West-Vlaanderen bijna allemaal zeer laag zijn. Dat blijkt uit de nieuwste metingen van de grondwaterstanden van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Hoewel we nog niet in de gevarenzone zitten, is het volgens experts altijd een goed idee om zuinig om te springen met je waterverbruik.
Begin april stonden de grondwaterstanden in onze provincie al laag door onder andere de weinige neerslag in maart. Daarbovenop was de afgelopen maand zéér droog. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) noteerde slechts 20 millimeter neerslag in Ukkel en dat terwijl er in april gemiddeld 46,7 millimeter neerslag valt. In het westen en noordwesten was het nog eens stukken droger. Deze lente is duidelijk erg droog. (Lees verder onder de kaart)

Dat zorgt ervoor dat 96 procent van de meetpunten voor freatische grondwater de afgelopen maand verder gedaald zijn. Dat is de bovenste laag van het grondwater, dat aangevuld wordt door het insijpelende regenwater. Op 4 mei maakte VMM bekend in hun nieuwe rapport dat 36 procent van de meetlocaties in Vlaanderen een zeer lage grondwaterstand hebben, 15 procent een lage. Bij 23 procent van de meetpunten was het normaal. En slechts van 20 procent was het hoog en 6 procent zeer hoog voor de tijd van het jaar.
Lees ook hoe de grondwaterstanden gemeten worden: Kris (56) meet al jarenlang het West-Vlaamse grondwaterpeil: “Een beetje regen lost het probleem niet op”
Specifiek in West-Vlaanderen zijn de grondwaterstanden laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar. In het oosten is dit een gemengd beeld. Die evolutie hangt in grote mate samen met de hoeveelheid neerslag elke regio gekregen heeft. Sinds de zomer van 2024 viel er in West-Vlaanderen minder neerslag dan normaal. Vanaf februari tot en met april was het zeer droog. (Lees verder onder de kaart)

De situatie is nu veel droger dan de afgelopen twee jaren. Vanaf november 2023 – toen we te maken kregen met veel neerslag – stonden die grondwaterstanden tot en met begin augustus 2024 hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. Daarna schommelde het tussen de 60 en 70 procent tot halfweg februari. De afgelopen maanden daalden de cijfers intens. En nu valt 51 procent van de meetpunten onder de categorie ‘laag tot zeer laag’. Een groot contrast met de afgelopen twee jaar.
Altijd zuinig zijn
Slechts een gestructureerde zone van veel regen kan deze problematiek oplossen. Maar er zit niet onmiddellijk beterschap aan te komen voor deze zeer droge lente. Want volgens de voorspellingen van het KMI krijgen we de komende tien dagen alvast weinig tot geen neerslag. “Soms valt er wel eens een bui maar meer niet. Na 15 mei zien we wat regensignalen, maar voorlopig blijft het bij enkele buien. De kans is heel groot dat we deze maand voor de vierde maand op rij een neerslagtekort kunnen noteren”, zegt David Dehenauw van het KMI.
“Water is cruciaal voor zoveel dingen in onze maatschappij en wordt hét thema van de toekomst”
Voorlopig voelen we nog geen directe gevolgen van deze droogte. “We zullen niet onmiddellijk zonder drinkwater vallen. Maar als dit blijft duren, zullen er problemen opduiken voor de landbouw, industrie, natuur, scheepvaart enzovoort”, legt Patrick Meire, professor Waterbeheer aan de Universiteit Antwerpen uit. “Water is cruciaal en heeft een erg grote invloed op ons hele leven. Dit wordt het thema van de toekomst. Sowieso is het een goed idee om zuinig te zijn met water. Het bespaart jou geld en spaart ook energie uit. Hoe meer water je verbruikt, hoe groter de druk is op jouw omgeving.”
The post Grondwaterstand in West-Vlaanderen bijna overal zeer laag: “Groot contrast met afgelopen twee jaar” is provided by KW.be.