In de Pittemstraat in Meulebeke vind je in een oude veevoederfabriek Loft Madeleine, een gezellige ruimte die voor tal van dingen gebruikt kan worden. Uitbaatster Delphine Vandenbossche beschrijft het als “een unieke locatie voor creativiteit en ondernemerschap”. Maar vooral: dit was altijd Delphines grote droom.
Dat Delphine ooit onderneemster zou worden, stond in de sterren geschreven. De horeca stroomt door haar genen, al van in de tijd van haar overgrootmoeder. Een van haar nonkels is sterrenchef, een andere de oprichter van ‘De Orde der 33 Meesterkoks’. Het bloed kruipt dus duidelijk waar het niet gaan kan.
“Ik kom echt uit een familie van zelfstandigen en was de eerste die naar het onderwijs trok. Maar toen zag ik mijn 40ste verjaardag naderen en wilde ik toch echt graag die grote droom volgen: een opleiding doen aan de hotelschool.”
Daar is Loft Madeleine dan stilaan uit voortgevloeid, een project met een bijzondere naam.
“Klopt. Toen ik het even allemaal niet meer wist, geen idee had welke kant mijn loopbaan uit zou gaan, ben ik beginnen te graven naar de dingen die me energie bezorgen. Voor mij staat gastvrijheid centraal, iets wat toch wel van moeder op dochter werd doorgegeven. Bovendien heette mijn overgrootmoeder Madeleine, net als haar zaak, een naam die werd overgenomen in de zaken van zowel mijn grootouders als ouders. Daarnaast is het ook gewoon een mooie naam. Wie in de loft langskomt, wordt getrakteerd op huisgebakken madeleintjes, als symbool van gastvrijheid en ook een knipoog naar mijn overgrootmoeder.”
Hoe zou je Loft Madeleine beschrijven?
“Dat is niet in 1-2-3 uit te leggen, maar ik hou het op een unieke locatie voor ondernemerschap en creativiteit. Het is een locatie met karakter, een plek die professioneel omkaderd is, maar wel in een huiselijke setting. Ideaal voor bedrijven om hier te komen vergaderen, of om als fotograaf mooie foto’s te kunnen maken. Vanuit mijn eigen achtergrond als fotografe heb ik daar extra aandacht aan besteed. Grote ramen, een serre voor de botanische sfeer, romantische hoeken, een knusse zithoek… Je hebt hier echt verschillende settings.”
Hoe kwam je op het idee?
“Ik droomde al van toen ik als reisleider werkte in het buitenland van een eigen plek waar mensen kunnen samenkomen. In eerste instantie was er het idee om een vakantiehuis te maken, maar ik wilde eigenlijk méér, vooral dan vanuit mijn opleiding als kok. Ik ben dan echt vertrokken vanuit de dingen die mij energie geven en vooruit duwen: mooie foto’s, lekker gebak… Dat zijn de dingen die me blij maken. De loft is als een puzzel die samenvalt. De mensen beginnen ook hun weg naar hier te vinden, zoals fotografen, bedrijven en productiehuizen.”
De loft is gelegen in een oude veevoederfabriek. Hoe hebben jullie de bouw aangepakt?
“Mijn partner Maarten woont hier al lang en heeft beneden een motorzaak. Het huis was verbouwd, maar het gedeelte waarin de loft is gelegen, heeft lang leeg gestaan. Toen ik hem leerde kennen, zag ik meteen het potentieel van de ruimte, maar ik was toen nog directeur van een schoolvestiging en die job viel niet te combineren met iets anders. Bovendien kregen we twee kinderen, moest ik elke dag op en af naar Gent, de ruimte was er gewoon niet. Nu ben ik daar wel blij om, want de tijd die we voor dit project genomen hebben, heeft er ook wel voor gezorgd dat het concept echt vorm heeft gekregen. Het is allemaal geleidelijk aan gegroeid.”
“Gastvrijheid staat centraal, iets wat van moeder op dochter werd doorgegeven”
“In de loft vind je veel spullen met een verhaal terug. Maarten en ik gaan graag naar rommelmarktjes en vertrekken dan van daaruit voor een stukje inkleding. Je wordt hier ook meegenomen in veel herinneringen, zoals oude fototoestellen, want mijn vader was beroepsfotograaf. Er zijn linken naar de familie, bijvoorbeeld het trouwboekje van Madeleine, dingen uit het restaurant van mijn nonkel, een oude kist van een familielid… Uiteraard staat er ook een motor en hebben we elementen uit zowel mijn school als de veevoederfabriek geïntegreerd. Alles heeft hier zijn verhaal. Daar hou ik ook van.”
Vanaf de zomer waag je de grote sprong en geef je je job in het onderwijs op. Wat ga je missen?
“Uiteraard de kinderen, maar natuurlijk ook de collega’s, want ik werk graag in teamverband. Daarom ben ik intussen lid van Voka, Unizo en sinds kort BisArts. Op die manier kan ik andere gedreven ondernemers ontmoeten en tussen de mensen blijven. Daarnaast zal ik ook het maatschappelijke engagement missen. Als leerkracht kan je wel het verschil maken. Ik ben altijd sociaal geëngageerd geweest en dat ga ik ook blijven doen, bijvoorbeeld door bakworkshops en bakkampjes voor kinderen te organiseren. Ook BisArts is bijvoorbeeld gekoppeld aan een goed doel. Het zal op een andere manier gebeuren, maar het engagement blijft.”
Meer info: loftmadeleine.be
Delphine Vandenbossche
Privé: Delphine (42) woont met haar partner Maarten Cloet en de kinderen Manou (8) en Maurice (6) in Meulebeke.
Studies en loopbaan: Lerarenopleiding in Gent, gevolgd door een bachelor na bachelor interculturele communicatie. In Gent behaalde ze ook haar diploma fotografie. Ze werkte jarenlang in het Gentse basisonderwijs, de laatste jaren als coördinator van een vestiging. Daarna trok ze naar hotelschool Spermalie in Brugge en stond de voorbije jaren als leerkracht in ’t Veld in Meulebeke. Daarnaast is ze freelance reisleider en begeleidde ze al reizen naar West-Afrika, Oost-Afrika, Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten.
Vrije tijd: Fotografie, reizen en bakken.
The post “De loft voelt als een puzzel die in elkaar valt”: Delphine nodigt creatievelingen uit in Loft Madeleine is provided by KW.be.