Al jaren moeten magistraten, advocaten en rechtbankpersoneel werken in een onveilig en vervallen justitiepaleis in de Kazernevest in Brugge. De gebouwencommissie van het gerechtshof stelde vorig jaar al de minister van Justitie met een aangetekende brief in gebreke. Zonder gevolg, de Regie der Gebouwen is eigenaar van het pand en voert (om budgettaire redenen?) voorlopig geen herstellingen uit.
Griffier Alain De Cloedt gidste ons woensdag door het gerechtsgebouw, dat in 1985 in gebruik genomen werd, om de voornaamste mankementen met eigen ogen te kunnen aanschouwen. De eerste stop is in de assisenzaal, waar tijdens een zitting stukken muur naar beneden vielen. Vlak achter de rug van de voorzitter van het hof. Een van de kapotte glasramen van de voormalige Brunokapel is afgedekt met plastiek.
Plafond naar beneden
“Buiten, op het pleintje in de Langestraat, brokkelt de gevel ook af”, zucht Alain De Cloedt. In de gang die de assisenjury van de beklaagden scheidt, is de vloer omhoog gekomen door waterinsijpeling. Elk jaar maakt de griffier een stand van zaken op, met beschrijving van de grootste mankementen. Binnen Justitie moet er zelfs vanuit Brussel een officiële goedkeuring gegeven worden voor het plaatsen van een nieuwe koffiezetmachine. Maar de waslijst van klachten wordt niet geremedieerd.
In een zittingszaal van de rechtbank van eerste aanleg is een stuk plafond naar beneden gevallen, een zaal van de jeugdrechtbank werd zelfs tijdelijk gesloten, omdat ze onveilig is. De vloer is er kapot. “Bij hevige regenbuien moeten we zelfs in de gang van de familierechtbank op de eerste verdieping emmers plaatsen. Want er zijn veel dakpannen kapot”, vervolgt de griffier.
Chauffage defect
Op vele plaatsen kleurt de rode baksteen van het justitiepaleis binnen wit wegens vochtigheidsproblemen. Nabij de raadkamer, in het Salduz-lokaal, waar advocaten met hun gearresteerde cliënten in alle rust moeten kunnen overleggen, valt het papier van de muren. De zonnewering van het onderzoeksgerecht is defect en waait op, waardoor de temperatuur er in de zomer oploopt tot boven de 35 graden.

Paul Dauw, voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, zucht: “Er werken hier meer dan 700 mensen in penibele omstandigheden. In bepaalde kantoren werkt de chauffage tijdens de winter niet, in andere kun je ze in de zomer niet uitschakelen. Er is geen warm water, wie in zijn kantoor iets eet moet met koud water uit de lavabo zijn schotels afwassen! Er is hier zelfs sprake van betonrot en gevaar voor elektrocutie door waterinsijpeling in de verlichting en de bedrading van de elektriciteit.”
Aangetekende brief
Deze magistraat maakt deel uit van de gebouwencommissie, die op 26 januari 2024 de minister van Justitie met een aangetekende brief officieel in gebreke stelde. Daarin werd verwezen naar een brief van vijf jaar eerder, waarin toen al tientallen mankementen tevergeefs aangekaart werden. Als bewijslast werden meerdere foto’s met de brief meegestuurd.
Concrete aanleiding voor de aangetekende brief, die onder andere door de procureur des konings, de stafhouder van de Brugse Balie en de voorzitter van de ondernemingsrechtbank mee ondertekend werd, was het feit dat er een stuk plafond in het Justitiepaleis naar beneden donderde. “We zagen geen ander middel dan de minister in gebreke te stellen. Want de schade in het gebouw neemt zienderogen toe. De toestand is in strijd met de welzijnswet, de veiligheid van alle medewerkers en bezoekers komt in het gedrang”, aldus Paul Dauw.
Scanstraat
Pas twee maanden later – op 31 maart 2024 – kreeg de gebouwencommissie een antwoord. Niet van de minister, wel van een directielid bij Justitie. “Daarin werd gewezen op het feit dat de Regie der Gebouwen de eigenaar is van het Justitiepaleis. De minister van Justitie beloofde om met hoogdringendheid het euvel aan te kaarten bij zijn bevoegde collega. Maar wees tegelijkertijd op de beperkte budgetten”, zegt de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg.

Op de bijkomende vraag om aan de ingang van het Brugs justitiepaleis, net als in Gent, voor de veiligheid een scanstraat te installeren, zodat al wie binnen komt gescreend wordt op wapens, kreeg de gebouwencommissie de stellige belofte dat dit apparaat nog voor het einde van het jaar 2024 zou geïnstalleerd worden.
Geen antwoord
Ondertussen is dit nog niet gebeurd. En waarom schrijft de gebouwencommissie de Regie der gebouwen niet zelf rechtstreeks aan? Paul Dauw: “Onze enige kans op beterschap ligt bij onze minister van Justitie.”
The post Betonrot en kapotte plafonds in Brugs gerechtshof brengen veiligheid van 700 personeelsleden, advocaten en hun cliënten in gevaar is provided by KW.be.