Rellen overschaduwden zondag de bekerfinale tussen Club Brugge en RSC Anderlecht. Supporters die vernielingen aanbrachten, jongeren die op de vuist gingen. Het beeld: Karima die de 52-jarige R. uit Wevelgem ondersteunt. Hij kreeg zonder aanleiding slagen en doet zijn verhaal. “Die stempel van hooligan? Daar kan ik niet mee leven.”
Hij kijkt versuft voor zich uit. Zij ondersteunt zijn gehavende hoofd met de rechterhand, een fles verfrissend water in de aanslag in de linker. Een 21ste-eeuwse piëta en wellicht hét beeld van de rellen naar aanleiding van de bekerfinale afgelopen zondag.
Zij, dat is een bewoonster van Molenbeek. Hij, dat is de 52-jarige R. uit Wevelgem. Karima hoorde tumult en vond R. gewond, liggend op de straat. Ze stond hem bij, laafde hem en gaf hem zijn bril terug. Zelf herinnert R. zich nog weinig van hoe het zover kon komen.
‘Toffe uitstap’
Al sinds zijn 9 jaar is R., vader van twee dochters, supporter van de blauw en zwart. Al 25 jaar heeft hij een abonnement. “Ik ga naar zowat elke thuismatch en probeer Europees ook eens een verplaatsing mee te doen. De bekerfinale? Dat moest ook zo’n toffe uitstap worden”, vertelt hij aan de tafel in zijn keuken. Zijn linkeroog zit dubbel en dik blauw, daarboven hechtingen. Op zijn arm is een schram duidelijk zichtbaar.
Een toffe uitstap werd het allesbehalve. Op een gegeven moment stopte de bomvolle metro en reed hij niet meer voort. “We stapten uit, maar ik wist niet waar ik was. De politie instrueerde ons om te wachten op een volgend toestel, maar die reden gewoon door. We besloten onze weg dan maar te voet voort te zetten. Ik volgde de meute.”
Verkeerd gevlucht
Nietsvermoedend stapte hij mee door Molenbeek. Omdat hij nog even naar het toilet moest, raakte hij wat achterop. “Ik hoorde tumult en zag dan die bewuste raid op die winkel. Iets verderop werd een jongen aangevallen. Ik maande hen aan tot kalmte en kreeg zelf een slag. Mijn gsm, met bankkaart en identiteitskaart in, viel op de grond. Ik wou hem oprapen, maar iemand riep in het Frans dat ik hem beter liet liggen en vluchtte.”
Door de slag verward vluchtte hij de verkeerde kant op. Waarna hij in elkaar geslagen werd. “Maar ik weet niets meer. Die vrouw die me hielp? Enkel achteraf heb ik dat geweten – wat mijn dankbaarheid er niet minder op maakt. Ik werd naar het ziekenhuis afgevoerd, gehecht en besloot dan terug te keren naar huis. Pas ’s avonds laat wist ik dat Brugge de finale won.”
Stempel
De mentale impact van het voorval moet dan nog volgen. Onder meer zijn chef vraagt hem of hij dat is op die beelden. “Ik wist van niks, mijn gsm was weg en ik volg geen sociale media. Maar plots bleek ik overal herkenbaar in beeld te zijn.”
Bestempeld als racistische hooligan. Duizenden keren gedeeld op het wereldwijde web. Met op de koop toe ook een tweet van minister van Defensie Theo Francken, die een tweet van Molenbeeks PS-gemeenteraadslid Jamal Ikazban deelde. ‘Molenbeekse dames helpen Brugge hool die ze in Brussel eens een lesje ging leren maar het nu even niet meer ziet zitten. Haha heerlijke beelden. Go Molenbeek.’ En dan twee smileys.
Excuses
De tweet werd snel verwijderd en intussen excuseerde Francken zich ook publiekelijk. “Op een ondoordachte manier deelde ik zondagnacht een tweet waarop een slachtoffer stond afgebeeld. Ik had verkeerdelijk aangenomen dat het om een hooligan ging en beschreef hem zo”, schreef hij.
“De bewuste tweet stond maar zeer kort online (ik verwijderde hem meteen). Dat verhinderde niet dat sommige politieke opposanten een screenshot gretig deelden. Wie een fout maakt, moet daarvoor zijn verantwoordelijkheid opnemen. Daarom wens ik me bij deze te excuseren bij het slachtoffer in kwestie en zijn familie. Ik wens hem een spoedig en volledig herstel.”
(Lees verder hieronder)
Geviseerd
Voor R. maakte het alles extra pijnlijk. “Ik word afgeschilderd als geweldenaar, maar ik keur dat gedrag allemaal af. Ik ben al zolang supporter, maakte nog nooit iets mee en was daar op het verkeerde moment. Dat dan zelfs zo’n prominente figuur zo’n vals verhaal verspreidt, dat kan er bij mij niet in.”
Alleen al met een blauw oog op het werk verschijnen en dan nog geassocieerd worden met die beelden? “Ik heb het gevoel dat iedereen me viseert. ‘Het is die van dat filmpje’. Ik loop hier door de straat met mijn hoofd naar beneden in de hoop dat niemand me ziet”, klinkt het. “Maar ook voor mijn familie. Zij worden constant met die beelden en die stempel geconfronteerd.”
Klacht
Sowieso dient R. klacht in tegen onbekenden bij de politiezone Grensleie. “Niet dat ik daar veel van verwacht, maar ik moet toch iets doen? Men zegt me ook dat ik iets moet doen tegen die tweet van Francken, maar ik wil het eigenlijk gewoon laten rusten en van die stempel af zijn. Daar kan ik niet mee leven. Naar het voetbal gaan, zal niet meer voor dit jaar zijn alleszins.” (JDr)
The post “Ben supporter sinds mijn negende, zoiets maakte ik nog nooit mee”: 52-jarige Club-fan wordt in elkaar geslagen bij rellen voor bekerfinale is provided by KW.be.