Het oud rusthuis van Langemark stond lang leeg, maar is afgebroken. Chef-kok Kris Corneillie kookte er een kwarteeuw, verhuisde naar de naburige nieuwbouw en ziet er z’n vroegere werkplek net voor z’n pensioen tegen de vlakte gaan.
Kris Corneillie (63) roerde sinds 1987 in de potten van ‘Rustoord Sint-Paulus’ in Langemark. De chef-kok verhuisde in 2012 met z’n keukenteam mee naar de aansluitende nieuwbouw van woonzorgcentrum De Boomgaard. Van daaruit zag hij hoe z’n voormalige werkplek de voorbije maanden gesloopt werd.
In de soep
“Of ik anekdotes heb uit de tijd van het oude gebouw? Dan heb ik een dag nodig! Ik kan er zelfs een heel boek over schrijven. Ooit is een kok er in de soep gevallen…” Kris dus. “Ja, dat was een accidentje. Ik was uitgegleden en met mijn hoofd in de soepketel beland. Ik had tweedegraads brandwonden opgelopen, onder meer rond mijn ogen, en was een viertal weken werkonbekwaam. Dat was in de jaren negentig.”
“Vanuit de zorg hielp men destijds bij het uitscheppen van de maaltijden en het schillen van appels uit de toenmalige boomgaard”, herinnert Kris zich. “We hadden een eigen moestuin, schilden zelf onze aardappelen en groenten, en met het afval van de maaltijden kweekten we twee varkentjes. Ik zag verschillende personeelsleden, directeurs en besturen passeren. Op syndicaal vlak is heel wat in orde gebracht rond contracten, anciënniteit, rechten en plichten van de werknemer.”
Smiley
“Vroeger hadden we geen koelcel en moesten we creatief zijn, intussen is ook op vlak van hygiëne en ergonomie veel veranderd. In 1987 bereidden we 48 warme maaltijden per dag, bij de verhuis naar het huidige woonzorgcentrum waren dat ongeveer 180 maaltijden en nu zitten we aan 350 maaltijden.” Kris en z’n keukenteam haalden drie keer op rij een ‘Smiley’. Dat is een kwaliteitslabel van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), dat telkens voor drie jaar geldig is.
Eigen Kweek
“Na de verhuis zaten enkele diensten van de gemeente en de voedselbank enige tijd in dat oud gebouw”, vervolgt Kris. “Het bleef ook gebruikt worden als opslagplaats door het huidige woonzorgcentrum en werd even ingericht als gevangenis voor opnames van het tv-programma Eigen Kweek. Er zijn nog activiteiten ingericht, waaronder een escaperoom, en de politie trainde er geregeld met politiehonden. Het was wel tijd dat het afgebroken werd en plaatsmaakte voor iets nieuws.”
“Op de plaats van het oude gebouw komt een nieuwe vleugel van Zorgcampus Langemark-Poelkapelle”, duidt schepen Valerie Deraeve (Respect). “Ons dagverzorgingscentrum ’t Nest en lokaal dienstencentrum De Stek krijgen er de nodige uitbreiding. Ook extra opbergruimte en kleedkamers voor het personeel worden in het nieuwe bouwproject meegenomen. De nieuwe aanbouw krijgt momenteel één bouwlaag, maar biedt wel de mogelijkheid om later met een verdieping uit te breiden. Het project is geraamd op ruim 3.500.000 euro.”
Pensioen
Kris zal de opbouw als bezoeker aanschouwen: hij hangt er z’n koksmuts aan de haak. “Ik spreek liever niet van pensioen. Ik vind dat zo’n lelijk, oubollig woord. Op de site van deze zorgcampus beleefde ik heel wat plezante momenten en in die zeer mooie tijd konden heel wat mensen uit Langemark-Poelkapelle beroep doen op onze warme maaltijden. Koken, dat is ook hobby van mij. Dus na mijn carrière ook thuis blijven koken wordt geen probleem.” (TP)
The post Net voor z’n pensioen zag chef-kok Kris (63) ‘zijn’ oud rusthuis tegen de grond gaan: “Ik heb er 25 jaar gekookt” is provided by KW.be.