Louis-Philippe Soenen, de CEO van Golfkarton Soenen, is zondag overleden. Compleet onverwacht, want de dag voordien had hij nog samen met zijn familie de communie van twee van zijn kleinkinderen gevierd. Hij werd 71 jaar oud.
Met de dood van Louis-Philippe verliest Hooglede een ondernemer pur sang. Golfkarton Soenen werd in 1964 opgericht door Louis Soenen-Detilleux. Zijn kleinzoon Louis-Philippe was amper 26 jaar oud toen hij in 1980 van de schoolbanken kwam en het roer overnam. “In het begin zat het bedrijf nog op ’t Hoge”, weet z’n dochter Bénédicte Soenen. “Mijn overgrootvader kocht louter karton, plooide het en verkocht dat dan weer, maar mijn vader pakte het heel snel helemaal anders aan. ‘Waarom karton kopen als je het zelf kon maken?’, zo redeneerde hij. In 1984 kocht hij zijn eerste golfkartonmachine. Daar is het verhaal van ons bedrijf écht begonnen.”
Louis-Philippe had een neus voor zaken. Hij gaf het bedrijf een compleet nieuw elan en in 1997 breidde Soenen in Hooglede fors uit, tot een totale oppervlakte van liefst 100.000 vierkante meter. Het bedrijf bleef jaar na jaar groeien en eind 2022 volgde een nieuwe mijlpaal met de ingebruikname van een tweede vestiging in het Limburgse Lanklaar. Vandaag is het een van de modernste kartonfabrieken in heel Europa. In beide vestigingen samen werken tegenwoordig driehonderd mensen.
Dochters en schoonzonen
Hij was tot aan zijn plotse dood nog steeds CEO van Golfkarton Soenen en was zeer actief binnen het bedrijf, ook al traden zijn dochters en schoonzonen de voorbije jaren wel iets meer op de voorgrond. Zo werkt Bénédicte als Sales Director bij Soenen en is ze sinds halfweg 2024 ook regionaal voorzitter van VOKA. Nathalie Soenen neemt de rol van HR manager op en schoonzonen Alexander Ampe en Matthias Gouwy zetten als respectievelijk Operations Manager in Hooglede en Plant Manager in Lanklaar de koers mee uit.
“Hij was een visionair ondernemer die de markt heel goed kon inschatten en hiervoor ook graag rondreisde. Zonder uit je kot te komen kan je de markt niet aanvoelen, vond hij. Het zag er eigenlijk naar uit dat hij nog zeker tien jaar CEO zou blijven. Hij maakte plannen alsof hij het eeuwige leven had. En daar hadden we voor alle duidelijkheid geen enkel probleem mee. Integendeel. Iedereen had heel veel respect voor hem en voor zijn visie.”
Staking
Wijlen Louis-Philippe had een eigen stijl, waardoor je meteen wist hoe het zat. Zo kwam het in 2022 nog tot enkele opvallende uitspraken in de marge van een staking. Het personeel wilde opslag, maar Louis-Philippe had daar een duidelijke mening over. “Men strooit met woorden als respect en waardering, maar uiteindelijk draait het om centen”, vertelde hij ons toen. “Loon naar werken is altijd al ons motto geweest. Mensen die hard werken, verdienen daarvoor beloond te worden. De vakbond wil dat iedereen beloond wordt, ongeacht werk. En dat zou dan de motivatie moeten helpen? Dat is de omgekeerde wereld. Als men een communistisch regime wil dan moet men maar naar Cuba gaan. We moeten toch serieus blijven? We zijn Sinterklaas niet.”
“Mijn vader had inderdaad het hart op de tong”, bevestigt zijn dochter. “Om de pot draaien was niet aan hem besteed. Maar die directe stijl van communiceren had ook z’n voordelen. Je gedacht kunnen zeggen vond hij belangrijk. En hij kon best hard zijn bij onderhandelingen. Maar nadien kon hij altijd nog met de tegenpartij door één deur. Ze konden bij wijze van spreken samen aan de toog gaan zitten na een vergadering.”
Niet te hard van stapel lopen
Zijn belangrijkste advies? “Je moet altijd vooruit willen blijven gaan met je bedrijf. Stilstaan is wel degelijk achteruitgaan. Tegelijk is het ook belangrijk om niet te hard van stapel te lopen. Altijd eerst nadenken en vooruitkijken. En dan pas doen”, aldus Louis-Philippe in februari 2022. Hij zat toen in Hooglede samen aan de tafel met een bezoekende Kortrijkse student in het kader van een VOKA-Valentijnsactie. “Dat typeert hem wel”, gaat Bénédicte verder. “’Altijd deuredoen en niet trunten’ was zijn motto. Dat hebben mijn zussen en ik (Louis-Philippe en zijn echtgenote Mia De Bie kregen vier dochters – red.) met de paplepel meegekregen. Hij was een harde werker, maar ook een familieman. Op de belangrijke momenten was hij er altijd voor ons. Zoals zaterdag. Toen waren we met de hele familie samen voor een communiefeest. Er was geen vuiltje aan de lucht. Pa was zijn vrolijke zelve en leek in topvorm. ’s Avonds zei hij dat hij zich wat moe voelde, maar wie is dat niet eens af en toe op die leeftijd? Zondagochtend werd hij niet meer wakker.”
De CEO hield behalve van zijn bedrijf en van zijn familie ook van rally. Hij was destijds een begenadigd rallypiloot en hield ook van wintersport. Minder bekend is dat Louis-Philippe ook een groot natuur- en dierenliefhebber was. “Elk weekend kwam hij te voet met zijn golden retriever Scotty naar het bedrijf. Toen we in 2014 een hoogbouwmagazijn wilden bouwen, dreigde er een boom te moeten sneuvelen. Maar mijn vader zorgde ervoor dat die boom met wortel en al uitgegraven en verplaatst werd. Hij zorgde ook voor het grote groene bos dat nu nog steeds rond de site ligt.”
De uitvaart vindt zaterdag om 13 uur plaats in de kerk van Hooglede. (SV)
The post “Hij maakte plannen alsof hij het eeuwige leven had”: CEO van Golfkarton Soenen onverwacht overleden is provided by KW.be.