Ik was er bij in november 2024 op het strand tussen De Panne en Bray-Dunes, pal op de grens. Nog één andere Veurnenaar in het gezelschap: burgemeester Peter Roose. Ook de gouverneur was er en de burgemeester van De Panne, toen nog Bram, met zijn opvolger Wim en Christine ‘maire’ van Bray-Dunes.
1819 F (France) en N (Nederlanden) stond in steen gebeiteld. Trotter, wat heeft dit nu met Veurne te maken ? hoor ik de lezer al vragen. Welnu die nieuwe grenspaal werd in 2024 gemaakt door een Veurnse steenkapper, in hardsteen om aan harde winden en zandstormen te kunnen weerstaan. Meerdere natuursteenbedrijven zijn gevestigd in Veurne : Hatse, Trenteseaux, Bailleul en Wackenier. Burgemeester Bram onthulde tijdens zijn speech op camping du Perroquet de naam van de Veurnse firma. Die begint met zelfde eerste letter als de burgemeester zijn voornaam. Van de ‘oude’ burgemeester van De Panne, niet van de ‘nieuwe’ want dat had ook gekund!
Kennen wij Veurnenaars onze buren aan de overkant van de grens?
Op 23 april was ik in Hondschoote op een EGTS-bijeenkomst van ‘buren zonder grenzen’. Hondschoote en Houtem, dorp in de kijker bij Historisch Veurne, zijn dichte buren. Op deze avond heb ik moeten vaststellen: er is één grote barrière tussen Noord-Frankrijk en West-Vlaanderen: de taalgrens. Noord-Fransen, al wonen ze vlak langs de Schreve: ze spreken geen Nederlands en leren dat ook niet, want jammer is. Spaans en Engels zijn hun tweede en derde taal.
Grenspalen zorgen voor een duidelijke scheiding, maar ook voor verbinding met de naburen aan de overkant van de grens. Dat was de kern van het betoog van Christine Gilloots in november. Kennen wij Veurnenaars onze buren aan de overkant van de grens, de inwoners van Hondschoote, Les Moëres? Mijn idee: Een nieuwe grenspaal aan de Houtgracht – gemaakt in Veurne – zou de vriendschapsbanden bevorderen en passen in het kader ‘buren zonder grenzen’. Receptie en muziek in De Troenke ?
The post Grenspaal is provided by KW.be.